Λαμπρόπουλος προς Τατούλη: Ο λαός της Πελοποννήσου δεν μπορεί να είναι όμηρος των μεταξύ μας διαφωνιών

Λαμπρόπουλος προς Τατούλη: Ο λαός της Πελοποννήσου δεν μπορεί να είναι όμηρος των μεταξύ μας διαφωνιών

Νοέμβριος 22, 2019 - 18:09
2 σχόλια

Συνέντευξη του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας στο Arcadia Portal

Συνέντευξη για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου παραχώρησε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος στο Arcadia Portal, μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου. Ο κ. Λαμπρόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις μας σχετικά με το νέο αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή Νεοχώρι - Ζευγολατιό, που τα τελευταία χρόνια πλήττεται σφόδρα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, για το προσφυγικό αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, ενώ δεν παραλείψαμε να τον ρωτήσουμε για το έργο ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα, όπου εκεί ο κ. Λαμπρόπουλος, μιλώντας εκ μέρους της διοίκησης της Περιφέρειας, κάλεσε τον κ. Τατούλη και την παράταξή του να συμφωνήσει με τις απαλλοτριώσεις, υπογραμμίζοντας ότι η περιφερειακή αρχή Νίκα δεν έχει σκοπό να οικειοποιηθεί, να καταργήσει ή να απαξιώσει το έργο της περιφερειακής αρχής Τατούλη.

Κατ' αρχάς ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου να υποβληθεί αίτημα στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο ύψους 4,9 εκατ. ευρώ, ώστε τα χωριά Νεοχώρι και Ζευγολατιό να μην καταστρέφονται από τις πλημμύρες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο χθεσινό ΠεΣυ εγκρίθηκε ομόφωνα υποβολή πρότασης προς το ΕΣΠΑ, προκειμένου να ενταχθεί σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο το αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή Νεοχώρι - Ζευγολατιό. Η μελέτη είναι ύψους 4,9 εκατ. ευρώ. Και για τον εφετινό χειμώνα σχεδιάζουμε παρεμβάσεις Υπάρχουν αντιδράσεις από συγκεκριμένους κατοίκους που θα ενημερωθούν και θα αντιληφθούν ότι το έργο είναι προς όφελος όλων Ένα κομμάτι αυτής της μελέτης θα το δούμε άμεσα. Πράγματι διορθώσαμε μια μελέτη που παραλάβαμε προτού λάβουμε τη διοίκηση».

Δεν έχουμε διάθεση να καρπωθούμε έργα από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, αλλά ούτε είναι ευχάριστο να περιστρέφεται η συζήτηση γύρω από το ποιος έκανε τι.

Ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στην παραχώρηση των στρατοπέδων σε Αρκαδία και Αργολίδα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπογραμμίζοντας για ακόμα μία φορά ότι δεν θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες εκεί.

Θεωρώ πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία την παραχώρηση των στρατοπέδων στην Περιφέρεια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Οι υπηρεσίες μας θα λειτουργούν καλύτερα, θα είναι πιο προσβάσιμες και θα εξοικονομήσουμε χρήματα από τα ενοίκια.

Όπως είπε ο κ. Λαμπρόπουλος, την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με στελέχη του Γενικού Επιτελείου Στρατού για να προωθηθεί η διαδικασία για την παραχώρηση των στρατοπέδων και στην Αρκαδία και στην Αργολίδα.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, ο κ. Λαμπρόπουλος είπε: «Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι υπαρκτό και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι αυτονόητο ότι αντιμετωπίζει εξαιτίας και της θέσης της το μεγαλύτερο πρόβλημα. Επίσης, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τους υποδεχόμαστε και να τους περιθάλπουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σύμφωνα με τις αξίες του δυτικού πολιτισμού. Όλη η χώρα πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να αναλάβει το ''βάρος'' της περίθαλψης αυτών των ανθρώπων. Στην Αρκαδία και στην Τρίπολη φιλοξενείται ήδη ένας αριθμός ανθρώπων, οι οποίοι δεν δημιουργούν προβλήματα στην πόλη. Η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να φιλοξενηθούν σε γκετοποιημένες περιοχές, πάντως στην Τρίπολη δεν θα έχουμε τέτοιο θέμα».

Δίπλα στον Δήμο Μεγαλόπολης και αναγνωρίζοντας τον κυρίαρχο ρόλο του μετά το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ στέκεται η περιφερειακή αρχή. Ο κ. Λαμπρόπουλος επισημαίνει: «Έχω μιλήσει στο ΠεΣυ αλλά και στην τηλεόραση. Έχουμε πει με απόλυτη ειλικρίνεια ότι η πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε τον Δήμο Μεγαλόπολης που είναι άμεσα συνυφασμένος με τη λειτουργία της ΔΕΗ με όλους τους τρόπους, Είναι παράλογο να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, είναι παράλογο εν έτει 2019 να λέμε αυτό που έλεγαν πριν από 15 χρόνια, ''άσ' το και θα το λύσουν οι επόμενοι''».

Ο κ. Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι η νομοθεσία σε σχέση με τις εκπομπές ρύπων θα αυστηροποιείται διαρκώς, ότι τα αποθέματα λιγνίτη στη Μεγαλόπολη τελειώνουν και ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα.
Στόχος της Περιφέρειας είναι να εξασφαλίσει τους όρους ανάπτυξης στη Μεγαλόπολη προτού έρθει η μεταλιγνιτική εποχή. Θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τους πόρους από το ΕΣΠΑ, θα αντλήσουμε τους πόρους του λιγνιτόσημου που ανέρχονται σε 25 εκατ. ευρώ και δεν θας έχει αποδοθεί ακόμα.

«Η δουλειά της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι να βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιφέρειας. Για τη Μεγαλόπολη, η ανάπτυξη θα γίνει με την εκμετάλλευση του πολιτιστικού της αποθέματος -θυμίζω ότι από τα πρώτα θέματα που συζητήσαμε με την υπουργό Πολιτισμού ήταν η επανέναρξη των έργων στο αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης-, να στραφούμε στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα και στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Όλα αυτά τα ενεργοποιούμε άμεσα, προκειμένου να κάνουμε ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης με πρωτεύοντα ρόλο στον Δήμο Μεγαλόπολης».

«Εν έτει 2020 η Μεγαλόπολη δεν μπορεί να εξαρτάται από τεχνολογίες του προηγούμενου αιώνα. Θα προσπαθήσουμε να μην υποστεί η πόλη σοκ από τη διακοπή λειτουργίας των μονάδων και να φτιάξουμε νέες θέσεις εργασίας».

Δεν μπορούμε να πούμε στα παιδιά της Μεγαλόπολης ''τελειώστε τις σπουδές σας και ελάτε να δουλέψτε στο ορυχείο''.

Ένα άλλο «καυτό» ζήτημα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η ΣΔΙΤ των απορριμμάτων. Η αναγκαιότητα άμεσης διαχείρισης του ζητήματος είναι πασιφανής. Ωστόσο, το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει «κολλήσει» στην έγκριση των απαλλοτριώσεων και στο πολιτικό ζήτημα των τροπολογιών, μέσω των οποίων αρμοδιότητες του Σώματος περνούν στην Οικονομική Επιτροπή όπου η περιφερειακή αρχή έχει την πλειοψηφία.

«Τα απορρίμματα είναι πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα για την Πελοπόννησο. Είναι απορίας άξιον γιατί στο πρώτο περιφερειακό συμβούλιο η απελθούσα περιφερειακή αρχή βρήκε έναν τρόπο για να μην ψηφίσει τις απαλλοτριώσεις. Η κυβέρνηση μεταβιβάζει την αρμοδιότητα στην Οικονομική Επιτροπή, αλλά η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ήταν και πριν στην Οικονομική Επιτροπή. Κανείς δεν αρνείται στο ΠεΣυ να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα. Οι παρατάξεις στο ΠεΣυ αδικούν το συγκεκριμένο θέμα αν εστιάζουν μόνον στις απαλλοτριώσεις», λέει ο κ. Λαμπρόπουλος.

«Το θέμα των απαλλοτριώσεων πρέπει να τελειώσει σήμερα. Δεν πρέπει να αποτελέσει θέμα αέναων συζητήσεων. Από την παράταξη Τατούλη ειπώθηκε ότι θέλουν να προχωρήσουν το έργο. Τους καλούμε αυτό να το κάνουν πράξη και να τρέξουμε το έργο άμεσα, ξεκινώντας από τις απαλλοτριώσεις. Ό,τι έχει κάνει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή δεν θα το απαξιώσουμε ούτε θα το καταργήσουμε.»

Ο λαός της Πελοποννήσου δεν μπορεί να είναι όμηρος των μεταξύ μας διαφωνιών. Έχουμε πολλά πεδία να αναπτύξουμε τις διαφωνίες μας, αλλά όχι εις βάρος του λαού της Πελοποννήσου.

Γαλανιάδη Εύα


2 Σχόλια

Εσείς κύριοι της Νέας Δημοκρατίας ταλαιπωρήσατε τον Τατούλη και πήγατε πίσω το ΣΔΙΤ των σκουπιδιών . Ούτε μια μικρή συγνώμη δεν ζητήσατε . Τώρα τι θέλετε ;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.