Λαμπρόπουλος: Διαφάνεια παντού και άμεση χάραξη των στρατηγικών στόχων για την ανάπτυξη της περιφέρειας (pics)

Λαμπρόπουλος: Διαφάνεια παντού και άμεση χάραξη των στρατηγικών στόχων για την ανάπτυξη της περιφέρειας (pics)

Απρίλιος 24, 2019 - 10:13
6 σχόλια

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο» Χρήστος Λαμπρόπουλος μίλησε στο ArcadiaPortal.gr για τη στόχευση της παράταξης για την ανάπτυξη της Αρκαδίας, αλλά και για τον επικεφαλής της παράταξης κ. Παναγιώτη Νίκα και την καλή σχέση και στήριξη την οποία έχουν όλοι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσσει τη στενή συνεργασία μεταξύ του Πρωθυπουργού και της Αυτοδιοίκησης β’ βαθμού. Πιστεύετε ότι αυτό θα ωφελήσει τις Περιφέρειες ή ότι θα δεσμεύσει τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του θεσμού;

Πιστεύω ότι θα ωφελήσει.  Η στρατηγική επιλογή του Κ. Μητσοτάκη είναι η ενίσχυση των περιφερειών και όχι ο εναγκαλισμός ο κομματικός άλλα η πλήρης  συνεργασία για τα καλύτερα αποτελέσματα για την υλοποίηση των έργων  και την εξασφάλιση των πιστώσεων στην υλοποίηση των έργων.

Είναι ευτυχής συγκυρία για την περιφέρεια, ο αυριανός όπως φαίνεται πρωθυπουργός θα  είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Παναγιώτης  Νίκας που θα είναι  περιφερειάρχης έχουν μία άριστη μεταξύ τους σχέση η οποία μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Στόχος είναι η επαναφορά της ανάπτυξης στην Πελοπόννησο και η καλή σχέση Μητσοτάκη - Νίκα είναι ένας καλός προάγγελος της συνεργασίας κυβέρνησης και περιφέρειας. Εγώ επίσης θα προσπαθήσω να εκμεταλλευτώ την καλή μου σχέση με τον κ. Κ. Μητσοτάκη για το όφελος της περιφέρειας..

Ο στόχος δεν είναι να είναι κομματικά καθοδηγούμενη η περιφέρεια αλλά να υπάρχει η συνεργασία που δεν υπήρχε έως τώρα.

Η στήριξη της ΝΔ στον Νίκα είναι απόλυτη και χωρίς κενά και έχει γίνει σαφές ότι στηρίζεται ο Νίκας από το κόμμα, όσον αφορά τις άλλες σκέψεις για μη στήριξη του κ. Νίκα είναι σκέψεις που έρχονται από τη  σημερινή κυβέρνηση  η οποία θα λάβει το πρώτο μήνυμα στις Ευρωεκλογές. Γι' αυτό είναι ομόθυμη η στήριξη από τον Κυριάκο αλλά και τον κ. Σαμαρά ο οποίος στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του υποψήφιου περιφερειάρχη έκανε ξεκάθαρο ότι στηρίζει απολύτως τον Νίκα και τα στελέχη, για να αλλάξει σελίδα η Πελοπόννησος και να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τους Πελλοποννησίους.

Ποιες είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες της «Πρωτοβουλίας για την Πελοπόννησο» ως προς τη διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου;

Στο κομμάτι της διοίκησης υπάρχουν 3 κύριοι άξονες.

Πρώτος και κύριος είναι η απόλυτη διαφάνεια στον τρόπο λήψης αποφάσεων, στον τρόπο κατανομής των κονδυλίων και στον τρόπο διοίκησης των έργων.

Απόλυτη διαφάνεια στα χρήματα που διαχειριζόμαστε μέσα από τους πόρους των έργων όσο και των  αναπτυξιακών εταιρειών.

Είναι αδιανόητο να μην γίνεται διαχείριση του δημόσιου χρήματος με απόλυτη διαφάνεια και είναι αδιανόητο ο πολίτης να μην έχει πρόσβαση στα στοιχεία διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Αυτό είναι ένα μήνυμα στην τωρινή διοίκηση.

Δεύτερος, είναι ότι οι υπηρεσίες θα λειτουργούν ανεξάρτητα, ούτε ως μοχλός άσκησης πολιτικής ούτε ως μοχλός πίεσης των πολιτών έτσι ώστε να εξαρτάται η λήψη των αποφάσεών τους από την πολιτική ηγεσία.

 Μου είναι αδιανόητο  ότι κυκλοφορούμε στην Αρκαδία και βλέπουμε πινακίδες προαναγγελίας εκτέλεσης έργων από τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας, όπου διαφημίζεται το όνομα του περιφερειάρχη και του αντιπεριφερειάρχη με πινακίδες που μπαίνουν στα δημόσια έργα.

Είναι κάτι που το βλέπουμε πρώτη φορά και διαβεβαιώνω ότι δεν θα το ξαναδούμε

Τρίτος άξονας είναι η άμεση χάραξη των στρατηγικών στόχων για την ανάπτυξη της περιφέρειας και η αποκατάσταση της συνεργασίας τόσο με τους δήμους και  τους δημάρχους που έχουν άμεση επικοινωνία με τους πολίτες στην καθημερινότητά τους, όσο και με την κεντρική κυβέρνηση .

Πιστεύετε στον Παναγιώτη Νίκα και γιατί; Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά προτερήματά του; Θα θέλαμε, επίσης, να μας σχολιάσετε τα όσα ειπώθηκαν από την κυρία Νικολάκου για αυτόν στη χθεσινή της συνέντευξη.

Στον Παναγιώτη Νίκα πιστεύω γι' αυτό και συστρατεύομαι μαζί του. Είναι ένας επιτυχημένος αυτοδιοικητικός που έχει εκλεγεί με μεγάλα ποσοστά στον δήμο Καλαμάτας.

Η Καλαμάτα είναι πόλη που  κινείται σε ρυθμούς διαφορετικούς, μοιάζει σαν να μην έχει βιώσει την κρίση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι διαχειρίστηκε σωστά τα χρήματα τα δημόσια, είναι απόλυτα εργατικός όπως τον έχουμε  δει στον δήμο και τώρα εμείς στις περιφερεικακές εκλογές. Ο Π.Νίκας είναι ένας απλός, κανονικός άνθρωπος και έρχεται σε επαφή με τον κόσμο.

Την συνέντευξη της κυρίας Νικολάκου θα ήθελα να την σχολιάσω όσο το δυνατόν λιγότερο.

Είναι θλιβερή η εικόνα σύσσωμης της διοίκησης να απολογείται για μια ιδιωτική εταιρία, διάβασα από το ArcadiaPortal.gr ότι έγινε αναφορά τα οικονομικά στοιχεία μιας επιχείρησης. Μπήκαν στο σημείο να απολογηθούν για ιδιωτική εταιρία, και είναι αδιανόητο να γίνεται κριτική με τέτοιο ύφος, το οποίο  είναι χαρακτηριστικό της ανησυχίας και του εκνευρισμού που υπάρχει.

Εμείς θα διατηρήσουμε το επίπεδο εκεί που ταιριάζει, δεν θα μπούμε σε μια διαδικασία ύβρεων και αστήρικτων στοιχείων και δηλώσεων.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα βασικά προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας;  Πείτε μας τη δική σας θέση για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Η Αρκαδία έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι από τους φτωχότερους νομούς της χώρας με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και με μία σύντομη καταγραφή των προβλημάτων της έχει να κάνει με τις πολύ κακής ποιότητας υποδομές.

Οι κακοί δρόμοι και υποδομές κρατάνε πίσω την ανάπτυξη της περιοχής, Έτσι δεν μπορείς να μιλάς για ανάπτυξη.

Υστερούμε στην αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα, ενώ έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα προϊόντα ΠΟΠ, επίσης έχουμε και συγκριτικά πλεονεκτήματα στο τουρισμό και στον χειμερινό και θερινό τουρισμό όμως είμαστε πίσω, στις συνέργειες και στους τρόπους εκμετάλλευσης και για να μπορούμε να επιτύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης.

Σημαντικότατο πρόβλημα αναδεικνύεται τα πρόβλημα με το Πανεπιστήμιο Πελοπόννησου, το οποίο αντιμετωπίζεται απαξιωτικά από την κυβέρνηση και οι όποιες προσπάθειες για αλλαγές  δεν πείθουν κανέναν. Ήρθε  ένα νομοσχέδιο, με έναν σχεδιασμό στο πόδι, με αλλαγές που έγιναν την τελευταία στιγμή και με κύριο άξονα ότι το ΠαΠελ γίνεται υποδοχέας άλλων τμημάτων που δεν τα δέχονται άλλοι νομοί και με την υποβάθμιση ενός  πολύ καλού τμήματος που λειτουργεί με την υπαγωγή του σε σχολή με άλλη έδρα, έτσι καταλαβαίνετε ότι το τμήμα ζει μια απαξίωση.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση αντιμετωπίζεται με μικροκομματικά κριτήρια και με στόχο  την πρόσκαιρη εξαγορά ψήφων

Το ΠαΠελ πρέπει να ενισχυθεί. Η έδρα του πρέπει να είναι και να παραμείνει στην  Τρίπολη. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία σκέψη για αλλαγή έδρας και για αποδυνάμωση του τμήματος.

Ως πολιτικός μηχανικός, ποιοι πρέπει να είναι οι βασικοί άξονες υλοποίησης έργων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου;

Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η βελτίωση των υποδομών. Το οδικό  δίκτυο είναι σε πολύ κακή κατάσταση και  το διαπιστώσαμε από το πόσο εύκολα κατέρρευσε με την κακοκαιρία.

 

Ανάπτυξη του, τουρισμού του πρωτογενούς τομέα και του εμπορίου.

Στόχος επίσης είναι η εκμετάλλευση του αεροδρομίου. Το αεροδρόμιο στην Τρίπολη έχει τις δυνατότητες να γίνει ένα εμπορευματικό αεροδρόμιο το οποίο να συμβάλλει στην ενίσχυση και της ΒΙΠΕ αλλά και ολόκληρου του εμπορικού κόσμου που περνά πάρα πολύ κακές μέρες.

«Μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά  με το Επιμελητήριο τη δυνατότητα ενός εμπορευματικού  σταθμού στη ΒΙΠΕ που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις, θα δώσει θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την Αρκαδία.

Ο χώρος υπάρχει, οι προϋποθέσεις υπάρχουν, είναι ένας στόχος εφικτός. Μιλάμε για έναν στρατηγικό σχεδιασμό και ό,τι γίνεται, θα γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και δυνατότητα έλεγχου όλων των πολιτών.

Κλείνοντας, ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου και συγκεκριμένα στο θέμα «Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΕ για την υλοποίηση της δράσης ''Η ανάπτυξη και προαγωγή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου''»  σημειώνοντας:

«Για πολλοστή φορά βλέπουμε  μια προσπάθεια "υλοποίησης" έργων και απορρόφησης χρημάτων που δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι είναι αποτελεσματική η διαχείρισή τους. Καλώ όλους να σκεφτούν, μία ημέρα προτού σταματήσει να υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν νέες συμβάσεις, τα χρήματα να διασπώνται σε μικρά κομμάτια και να καταναλώνονται με αυτόν τον τρόπο. Ο στόχος της περιφέρειας δεν είναι να λέμε μεγάλα λόγια και να εξαγγέλλουμε μεγάλους τίτλους κενούς περιεχομένου, αλλά στόχος είναι τα χρήματα που δαπανώνται να επιστρέφουν στους πολίτες ως έργο που παράγεται προς τη βελτίωση της οικονομίας».

Έφη Καστραντά


6 Σχόλια

Σα τον Νίκα και εσύ, οι προτάσεις σου γενικές, αόριστες, και μόνο κατηγορίες. Για Αντιπεριφερειαρχης σημαδευεις;

Κρίμα χρηστο να λες τέτοια πράγματα.....ή δείχνεις εμπάθεια είτε άγνοια... κράτα το επίπεδο....μή πέφτεις

ΧΡΗΣΤΑΚΗ ...... ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ........ΕΞ ΙΔΙΩΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΚΡΙΝΕΙΣ , ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ !

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.