Λαϊκή Συσπείρωση: Τραγική η κατάσταση στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Λαϊκή Συσπείρωση: Τραγική η κατάσταση στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Νοέμβριος 25, 2019 - 20:40
3 σχόλια

Οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου Περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Γόντικας και Γιάννης Κελλάρης,  επισκέφτηκαν μια σειρά από υπηρεσίες της Περιφέρειας, όπου είχαν επαφές με εργαζόμενους και Διοικητικά Συμβούλια των κατά τόπους πρωτοβάθμιων σωματείων.

Παντού η ίδια τραγική εικόνα, υποστελεχωμένα τμήματα, ελάχιστοι εργαζόμενοι, τεράστιος όγκος δουλειάς, εντατικοποίηση, μεγάλη πίεση για να τα βγάλουν πέρα. Τεχνικές υπηρεσίες με ελάχιστους μηχανικούς, μηχανήματα και εξοπλισμός που δεν μπορούν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν στις ανάγκες, όχι μόνο για την απαραίτητη συντήρηση υποδομών (δρόμων , ρεμάτων κλπ) αλλά ούτε καν για την αποκατάσταση βλαβών που παρουσιάζονται και πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα (κατολισθήσεις , βυθίσεις οδών κλπ). Οι υπάλληλοι αναγκάζονται πολλές φορές να μετακινηθούν με δικά τους μέσα και έξοδα εξαιτίας της έλλειψης αυτοκινήτων, διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες με τεράστιο φόρτο δουλειάς, ευθύνες που επωμίζονται εργαζόμενοι χωρίς να υπάρχει νομική κάλυψή τους, παράλληλα καθήκοντα, μεταφορά αρμοδιοτήτων κλπ.

Παραπάνω από εμφανής ήταν κατά τις επισκέψεις η αγωνία που εκφράζεται στο πρόσωπο των εργαζομένων για την τραγική κατάσταση των υπηρεσιών με την υποστελέχωση, την εξοντωτική ανάθεση επιπλέον καθηκόντων, καθώς και ο φόβος που υπάρχει τόσο για τις ευθύνες που επωμίζονται αλλά και για το γεγονός ότι τα κενά που υπάρχουν θα μπαλωθούν με μετακινήσεις και μετατάξεις υπαλλήλων και όχι με στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό.

Ανησυχούν ιδιαίτερα, τόσο για τα κρούσματα που ήδη υπάρχουν με αυθαίρετες μετακινήσεις υπαλλήλων (π.χ. περιφέρεια Αττικής) όσο και με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Νίκα ότι «θα υπάρξουν μετακινήσεις υπαλλήλων σε όποια υπηρεσία της Περιφέρειας διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κενά ή ελλείψεις σε ειδικότητες και θα γίνουν συμπτύξεις τμημάτων και Διευθύνσεων». Τίποτα δεν προμηνύει ότι θα σταματήσει την πεπατημένη της προηγούμενης Περιφερειακής αρχής Τατούλη για ορισμό των Προϊσταμένων με αναθέσεις και όχι μέσω δίκαιων Υπηρεσιακών κρίσεων, ώστε να συνεχίσουν να είναι «όμηροι» των επιλογών τους.

 

Κοινή διαπίστωση όλων των παραπάνω είναι ότι η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και οι αντιδραστικές προσαρμογές στην λειτουργία των υπηρεσιών συνεχίζονται και θα ενταθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, τόσο από την νέα κυβέρνηση της Ν.Δ., που συνεχίζει πατώντας στα ίδια χνάρια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και από τις νέες περιφερειακές αρχές οι οποίες υλοποιούν κατά γράμμα την πολιτική ενίσχυσης του ρόλου των περιφερειών και γενικότερα της Τ.Δ.  ως μέσο άσκησης της αντιλαϊκής πολιτική σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Δείχνουν ξεκάθαρα ότι στις επιλογές κυβέρνησης και Περιφερειαρχών δεν αποτελεί προτεραιότητα η στελέχωση υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό και η κάλυψη οργανικών θέσεων. Δεν είναι στην προτεραιότητά τους η οργανωτική συγκρότηση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, ούτε ο εξοπλισμός με μέσα ώστε να μπορούν να εκτελεστούν οι υπηρεσίες και τα απαραίτητα έργα.

Η επιλογή τους είναι η συνέχιση της απαξίωσης, η παραπέρα ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας των υπαρχόντων υπαλλήλων, με τελικό σκοπό την εκχώρηση υπηρεσιών, έργων, αρμοδιοτήτων σε εργολάβους και ιδιωτικές εταιρείες.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να μην αποδεχθούν τις «σκοπιμότητες» των επιλογών των εκάστοτε Περιφερειακών αρχών οι οποίες δεν αναλαμβάνουν ποτέ τις ευθύνες τους. Η πείρα άλλωστε έχει δείξει ότι όταν έρθουν τα δύσκολα τις μεταθέτουν πάντα στους εργαζόμενους. Είναι γνωστή η «ρήση» της προηγούμενης περιφερειακής αρχής Τατούλη, «δεν ξέρω, δεν είδα, οι Υπηρεσίες πρότειναν!»

Είναι επιτακτική ανάγκη να συσπειρωθούν σε σωματεία με ταξικό- αγωνιστικό προσανατολισμό, να οργανώσουν τον αγώνα τους, να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, μισθολογικά – ασφαλιστικά, την εφαρμογή σε όλες τις Διευθύνσεις της Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Να μην «υποταχθούν» στις ελλείψεις και στο «ρεαλισμό» της αποδυνάμωσης και απαξίωσης των υπηρεσιών. Να παλέψουν για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού,  για υπηρεσίες με οργανωτική συγκρότηση, εξοπλισμό και μέσα, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες λειτουργίας και εκτέλεσης έργων με αυτεπιστασία, στη κατεύθυνση ενίσχυσης των υποδομών, στην κατεύθυνση πρόληψης καταστροφικών φαινομένων, και προστασίας ανθρώπινων ζωών, για να λειτουργούν σε όφελος του λαού.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου θα σταθεί έμπρακτα δίπλα στα δίκαια αιτήματά τους και τους αγώνες.

 

Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου

Νοέμβρης 2019


3 Σχόλια

Τώρα βγαίνεις και φωνάζεις Γόντικα; Έβαλες το χεράκι σου να βγει αυτή η Περιφερειακή Αρχή

Έβαλε το χεράκι του ε;; Τι άλλη εξυπνάδα θα ακούσουμε άραγε σε αυτόν τον τόπο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.