Λαγκάδια: Και η προσβολή έχει τα όριά της...

Λαγκάδια: Και η προσβολή έχει τα όριά της...

Ιανουάριος 25, 2018 - 12:12
2 σχόλια

Στην αμφιθεατρική θέα των Λαγκαδίων, το μάτι πέφτει στο μεγάλο επιβλητικό κτίριο του ιστορικού Γυμνασίου-Λυκείου Λαγκαδίων. Το κτίριο είναι κατασκευασμένο το 1868. Το δε 1890 λειτούργησε σαν Παρθεναγωγείο, ενώ το 1820 λειτούργησε σαν Γυμνάσιο-Λύκειο Λαγκαδίων. Το 1950 έγιναν ορισμένες κατασκευαστικές επεκτάσεις για την καλύτερη λειτουργικότητα του μοναδικού  και ξεχωριστού, για την εποχή εκπαιδευτικού κτιρίου.  Ζητώ την κατανόηση σας για τυχόν χρονολογικό λάθος στα ιστορικά στοιχεία.  Έμαθα ότι τα πρώτα χρήματα για την κατασκευή του πέτρινου επιβλητικού κτιρίου,  τα έστειλε  στα Λαγκάδια, κάποιος Δημητρακόπουλος από την Κωνσταντινούπολη. Περίπου το 2005 ο τελευταίος Καποδιστριακός νομάρχης Αρκαδίας, ο κ. Δημ. Κωνσταντόπουλος έπειτα από μία συγκλονιστική επιστολή που του έστειλε ο τότε τελευταίος γυμνασιάρχης ο κ. Νικ. Χριστόπουλος για τις απαραίτητες και άμεσες συντηρήσεις που έπρεπε να γίνουν στο ιστορικό κτίριο  του Γυμνασίου – Λυκείου, ενέκρινε  αστραπιαία το ποσό των 60.000 €.  Αργότερα, συμπλήρωσε στην απευθείας ανάθεση εργολαβία ανακαίνισης, επί πλέον 20.000€ ώστε το ιστορικό κτίριο, μετά την σοβαρότατη  ανάπλαση  ανακαίνιση, πήρε την ξεχωριστή και αξιοθαύμαστη όψη που του άξιζε.

Το 2010, ο Ελληνικός λαός, έμαθε με απευθείας σύνδεση από το Καστελόριζο ότι ένα χιλιοστό, από τον γκρεμό της χρεοκοπίας, η χώρα αναγκάστηκε να καλέσει διεθνείς δανειστές (τοκογλύφους) για να μας …σώσουν, επιβάλλοντας δολοφονικά  οικονομικά μνημόνια. Φυσικά με το αζημίωτο!  Από τους πρώτους μνημονιακούς νόμους ήταν ο νόμος  Ραγκούση που επέβαλλε την συνένωση των Καποδιστριακών δήμων.  Δηλαδή ο γνωστός μας Καλλικράτης.  Μετά ακολούθησαν κι άλλες  καταστροφικές συνενώσεις, όπως στην υγεία, στην ασφάλεια, στις υπηρεσίες και  στην παιδεία…. Στο χώρο της παιδείας, οι συνενώσεις σχολείων είχαν σαν αποτέλεσμα, την κατάργηση  Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων, το κλείσιμο και την εγκατάλειψη των  δημοσίων κτιρίων, μαζί με τον σχολικό τους εξοπλισμό, τα οποία είχε πληρώσει ο ταλαίπωρος Έλληνας φορολογούμενος με αίμα και ιδρώτα…

Ένα τέτοιο θύμα των μνημονιακών συνενώσεων στο χώρο της παιδείας, είναι και το ιστορικό, κατασκευαστικά ξεχωριστό, πέτρινο Γυμνάσιο – Λύκειο Λαγκαδίων, του οποίου όλος ο δημόσιος εξοπλισμός, χωρίς  νάχει  γίνει ακόμα, η παράδοση παραλαβή παραμένει στο κλειστό κτίριο.  Όπως  γνωρίζετε, όλα τα κλειστά κτίρια των  σχολείων  πέρασαν στην αρμοδιότητα των  Δήμων.  Δηλαδή το  δημόσιο κτίριο και ο εξοπλισμός του ιστορικού Γυμνασίου Λυκείου Λαγκαδίων, πέρασε στην κυριότητα, την αρμοδιότητα, αλλά και την ευθύνη, σαν δημόσια περιουσία, στον Δήμο Γορτυνίας. Θέλετε να ενημερωθείτε για  την φροντίδα και τον σεβασμό που…απολαμβάνει  έκτοτε  το πέτρινο ιστορικό και Λαγκαδινό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, από την σημερινή δημοτική αρχή;  Θα σας παρακαλέσω  να εφοδιαστείτε με πολιτισμένη ψυχραιμία και ελεγχόμενη.. οργή.

Τον Μάρτιο του 2017, ο υπογράφων το ρεπορτάζ  έστειλε  με οργή και αγανάκτηση, επώνυμη επιστολή στο Α.Τ. Λαγκαδίων, με την οποίαν ζητούσε να μεριμνήσει ώστε να κλείσει τα ορθάνοιχτα παράθυρα του εγκαταλελειμμένου πνευματικού κέντρου Λαγκαδίων και του Γυμνασίου Λαγκαδίων. Διότι είχαν φιλοξενήσει μέσα στα  Λαγκαδινά δημόσια  κτίρια, όλες τις βροχές, τις καταιγίδες, τα χιόνια, το χαλάζι, όλης της χειμερινής περιόδου του 2017..., Με την παρέμβαση της Αστυνομίας,  τα παράθυρα επί τέλους έκλεισαν.

Την περασμένη βδομάδα (18-1-2018), ο υπογράφων το ρεπορτάζ, με ενυπόγραφη επιστολή του, ενημέρωσε τον Εισαγγελέα Τριπόλεως και την Αστυνομική Δ/ση Πελοποννήσου,  για την φθορά που υφίσταται η δημόσια περιουσία κατά εξακολούθηση. Δηλαδή όλες οι βροχές, οι καταιγίδες, το  χαλάζι το χιονόνερο, της μέχρι τώρα  φετινής χειμερινής περιόδου, έβρισκαν φιλόξενο καταφύγιο, στο ιστορικό κτίριο από το ορθάνοιχτο, για πολλούς μήνες παράθυρο του επάνω πατώματος. Με λίγα λόγια, ξανά  η έγκαιρη παρέμβαση της αστυνομίας,  φρόντισε την φθορά της δημόσιας περιουσίας και σταμάτησε την  καταστροφική εισροή του νερού, στο ιστορικό πέτρινο στολίδι των Λαγκαδίων. Σας ενημερώνω δε ότι με την  επώνυμη επιστολή μου στις ανώτατες αρμόδιες υπηρεσίες, ζητούσα  ταυτόχρονα και την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών για την συνεχιζόμενη κατεξακολούθηση  φθορά της δημόσιας περιουσίας. Είναι πρόκληση στον  Έλληνα φορολογούμενο, ασέβεια στα ιστορικά μνημεία αυτού του τόπου, προσβολή στην πολιτιστική κληρονομιά των Λαγκαδίων και στην βαρύτατη ιστορική ταυτότητα της Γορτυνίας, να κυκλοφορούν ακόμα  ελεύθεροι και ασύδοτοι, ανεύθυνο-ανεύθυνοι, αποτυχημένοι, ανίκανοι βλαχοπαραγωντίσκοι  της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για τις  νεότερες  εξελίξεις, θα σας ενημερώσω όπως πάντα, έγκυρα και έγκαιρα. Από ότι ξέρω,  πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές του  2019. Το φθινόπωρο του 2019. Το ρεπορτάζ δικό μου, αλλά τα συμπεράσματα, δικά σας.

ΠΑΝ. Β. ΧΟΥΝΤΗΣ

25-1-2018

 


2 Σχόλια

Ας μην αγωνιά ο συντάκτης του αρθρου,τα παράθυρα θα τα κλείσουν οι επιστρατευμένοι καρναβαλιστές,οπαδοί του Τράγου,που θα καταλύσουν σε λίγες μέρες στο Γυμνάσιο Λαγκαδίων.Γι αυτή την προσβολή-ιεροσυλία,ποιός θα τολμήσει να μιλήσει?Ο Δήμος που δίνει την άδεια στο Σύλλογο Νέων, ή οι Λαγκαδινοί που κοιμούνται με τα τσαρούχια και χαζογλεντάνε με τους ξυλοπόδαρους?Καλές Απόκριες σε ολους τους Καρνάβαλους...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.