Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο 2016 του «Μορφωτικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Ζώνης»

Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο 2016 του «Μορφωτικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Ζώνης»

Οκτώβριος 29, 2015 - 10:26
0 σχόλια

Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο 2016  του «Μορφωτικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Ζώνης», το οποίο επιμελήθηκε φέτος εξ ολοκλήρου η Γραμματέας του Συλλόγου κ. Μαρία Λαγούδη – Καλόμαλου και είναι αφιερωμένο στη φύση και την διατροφή  της Ζώνης.

Δύο ποιήματα για το χωριό μας υποδέχονται στο φετινό καλεντάρι: το «ΖΩΝΗ ΜΟΥ» του πρώην Αντιπροέδρου του Συλλόγου κ. Ηλία Λ. Λαμπρόπουλου και η «ΖΩΝΗ» της συγχωριανής μας Ζαχαρούλας Γαϊτανάκη.

Νόστιμες παραδοσιακές συνταγές μοιράζονται μαζί μας (μία για κάθε μήνα) κάποιες από τις νοικοκυρές της Ζώνης: τον Ιανουάριο φτιάχνουν φασόλια μαυρομάτικα, τον Φεβρουάριο βρουβιά τουρσί, τον Μάρτιο ομελέτα με σπαράγγια, τον Απρίλιο βάφουν κόκκινα αυγά με τον παραδοσιακό τρόπο, τον Μάιο ψήνουν νόστιμη Μπουγάτσα, τον Ιούνιο φτιάχνουν το θεραπευτικό λάδι από το βαλσαμόχορτο, τον Ιούλιο φουρνίζουν σταρένιο ψωμί, τον Αύγουστο ευωδιάζει ο τόπος από το κατσίκι λαδορίγανη στην κατσαρόλα, τον Σεπτέμβριο κάνουν Σουτζούκι με μουσταλευριά και καρύδια, τον Οκτώβριο μας κερνάνε Δίπλες, τον Νοέμβριο κατασκευάζουν σπιτικό σαπούνι με ελαιόλαδο και τον Δεκέμβριο μας αποχαιρετούν με γιορτινούς υπέροχους καρυδοκουραμπιέδες. Πραγματικά υπέροχα καλούδια…

Το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 του ΜΕΣ Ζώνης είναι μία χρήσιμη καταγραφή ενός μέρους από τα πολλά και πολύτιμα βότανα και χορταρικά του τόπου μας, συνταγών (φαγητών, γλυκών και φυσικών φαρμακευτικών σκευασμάτων) που χρησιμοποιούσαν οι Ζωναταίοι στη διατροφή τους και για θεραπευτικούς σκοπούς (π.χ. βαλσαμόλαδο) και με τις αντίστοιχες φωτογραφίες (με τον φακό της κ. Λαγούδη-Καλόμαλου) μας δίνουν αξιοπρόσεχτες πληροφορίες και σημαντικές γνώσεις που αφορούν τη Ζώνη και τους κατοίκους της. Είναι δε το θέμα του τόσο ενδιαφέρον που θα κερδίσει την προσοχή και το ενδιαφέρον και όσων άλλων φίλων του Συλλόγου και του χωριού μας θελήσουν να το προμηθευτούν για να τους κρατήσει συντροφιά όλο το 2016.

Μπορείτε να το αποκτήσετε στην τιμή των 5 ευρώ (με τα ταχυδρομικά) αν επικοινωνήσετε με τα Μέλη του Συλλόγου. Τηλέφωνο της Γραμματέως: 27910 – 29226. Δείτε σχετικά και στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου μας:

www.zounati.wordpress.com .

 

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.