Κυκλοφορία Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων «Αγωνιστές της Νεολαίας Λαμπράκη»

Κυκλοφορία Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων «Αγωνιστές της Νεολαίας Λαμπράκη»

Αύγουστος 16, 2016 - 10:27
0 σχόλια

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ανακοινώνουν την έκδοση και κυκλοφορία στις 8 Ιουλίου 2016, της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων «Αγωνιστές της Νεολαίας Λαμπράκη» που  αποτελείται από τέσσερα γραμματόσημα αφιερωμένα στους Μίκη Θεοδωράκη, Ανδρέα Λεντάκη, Σωτήρη Πέτρουλα και Χρήστο Ρεκλείτη.

Το κίνημα των Λαμπράκηδων έχει την απαρχή του στην ίδρυση της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης» τον Ιούνιο του 1963, με την οποία υλοποιείται το πανλαϊκό αίτημα-σύνθημα «Κάθε νέος και Λαμπράκης». Το σύνθημα πρωτακούστηκε στη Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία στην Αθήνα τις κρίσιμες μέρες από 22 έως 28 Μαΐου 1963, δηλαδή το διάστημα που μεσολαβεί από το δολοφονικό χτύπημα μέχρι την κηδεία του Λαμπράκη στην Αθήνα. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες στις 8 Ιουνίου 1963, 17 μέρες μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, υπογράφεται η ιδρυτική διακήρυξη της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης» από τον Μίκη Θεοδωράκη, στελέχη πλατειών νεολαιίστικων σχημάτων, της Νεολαίας της ΕΔΑ, διανοούμενους και καλλιτέχνες. Με την Διακήρυξη καλούνται οι νέοι και νέες της Ελλάδος να αγωνισθούν «για τα δικαιώματα του λαού, τα ιερά συμφέροντα της πατρίδας, το θρίαμβο της δημοκρατίας και της ειρήνης» με «Σύμβολο των πρωταθλητή των μεγάλων έργων, Γρηγόρη Λαμπράκη».

 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ                              : 35 X 45 mm σε φύλλα των 25 τεμαχίων

ΣΧΕΔΙΑΣΗ                                  : Ανθούλα Λύγκα    

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ                : Πολυχρωμία ( οffset ),

ΕΚΤΥΠΩΣΗ                                : “VERIDOS ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ”

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ- ΔΙΑΘΕΣΗ     :Κυκλοφορούν στις  08 Ιουλίου 2016 και θα  διατίθενται από τα Ταχυδρομικά Καταστήματα μέχρι 07 Ιουλίου 2018,  εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα. Πλήρεις Σειρές θα διατίθενται από τα Ταχ. Καταστήματα και από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα μέχρι την απόσυρσή τους, εφόσον δεν εξαντληθούν νωρίτερα.

Κυκλοφορούν επίσης:

1.ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (6.000 τεμ)

Έχουν παράσταση σχετική με το θέμα της σειράς. Διατίθενται προς 5,30 € ανά τεμάχιο.

2. ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ (τεμ. 1.000)

Διατίθενται προς 6,40 € ανά τεμάχιο.

 

3. ΑΠΛΑ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ ΣΕΙΡΑΣ (τεμ. 1.000)

Διατίθεται προς 12,10 € ανά τεμάχιο.

4. ΚΑΡΤΕΣ ΜΑΞΙΜΟΥΜ PREPAID  (2.000 σετ)

Διατίθενται προς 6,40 € ανά σετ.

Όλα τα Φιλοτελικά προϊόντα θα πωλούνται από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα (Λυκούργου 5 & Απελλού–100 38 ΑΘΗΝΑ)  και από τα Ταχυδρομικά Καταστήματα  μέχρι εξαντλήσεως. Εξαιρούνται οι Φ.Π.Η.Κ που θα αποσυρθούν στις 07 Ιουλίου 2018.

Οι συλλέκτες φιλοτελιστές έχουν τη δυνατότητα να σφραγίζουν στο Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα τα φιλοτελικά τους αντικείμενα με την ειδική αναμνηστική σφραγίδα ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, αρκεί να έχουν επικολλημένα γραμματόσημα της σειράς που να καλύπτουν την πρώτη μονάδα βάρους εσωτερικού, σήμερα 0,72 €.

«Αγωνιστές της Νεολαίας Λαμπράκη»  - Βιογραφικά στοιχεία

Ø  Μίκης Θεοδωράκης 

Ο Μίκης Θεοδωράκης, Κρητικός στην καταγωγή, γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στη Χίο. Το 1963 μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη ιδρύεται η «Νεολαία Λαμπράκη», της οποίας εκλέγεται Πρόεδρος. Την ίδια εποχή εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Παράλληλα υπήρξε πολιτικός, πρώην υπουργός, 4 φορές βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν (1983).

Ø  Ανδρέας Λεντάκης

Ο Ανδρέας Λεντάκης έγινε σύμβολο της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας χάρη στη μαχητικότητα και τους αγώνες του (ηγετικό στέλεχος των αγώνων του 1-1-4, του "15% προίκα στην Παιδεία και όχι στη Σοφία" - σύνθημα δικής του έμπνευσης - και Ιδρυτικό μέλος των Λαμπράκηδων). Στην περίοδο της Δικτατορίας βασανίζεται και γίνεται πηγή έμπνευσης μιας σειράς τραγουδιών του Μίκη Θοδωράκη "Τα τραγούδια του Ανδρέα".
Είναι γνωστή η λαμπρή πορεία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως δήμαρχος Υμηττού στη δεκαετία 1978-1988, στην οποία κληροδότησε πολύ σημαντικούς θεσμούς όπως τα ΚΑΠΗ, το Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη" κ.α.
Ως πρόεδρος της ΕΔΑ (1987-1993) και βουλευτής ως το θάνατό του το 1997 υπηρέτησε το συλλογικό όφελος και τον μη προνομιούχο Έλληνα αναδεικνύοντας ως ύψιστες αρχές την ανθρωπιά, το ήθος, την τόλμη και την εργατικότητα.

Ø  Σωτήρης Πέτρουλας

Ο Σωτήρης Πέτρουλας γεννήθηκε το 1942 στο Οίτυλο της Μάνης από γονείς αγρότες.

Εντάσσεται στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη (ΔΝΛ) αμέσως μετά την ίδρυσή της το 1964 και αποτελεί ηγετικό στέλεχος της αριστερής πτέρυγάς της.

Σκοτώθηκε στις 21 Ιουλίου 1965 στην Αθήνα (γωνία Σταδίου και Εδουάρδου Λο), όταν εβλήθη στο κεφάλι από δακρυγόνο που εκτόξευσε αστυνομικός, κατά τη διάρκεια ογκώδους διαδήλωσης καταδίκης του λεγόμενου «βασιλικού πραξικοπήματος», που είχε οδηγήσει σε παραίτηση τον λαοπρόβλητο πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου.

 Η κηδεία του Σωτήρη Πέτρουλα έγινε στις 23 Ιουλίου 1965 κι έλαβε παλλαϊκό χαρακτήρα καταδίκης της «Αποστασίας». Τη νεκρική πομπή προς το Α' Νεκροταφείο ακολούθησε πλήθος κόσμου, που φώναζε συνθήματα, όπως «Δημοκρατία», «Προδότη Νόβα», «1-1-4», «Ο Σωτήρης Ζει».

Ø  Χρήστος Ρεκλείτης 

Ο Χρήστος Ρεκλείτης ( Δεκέμβρης 1937 - 19 Απρίλης 2014) ήταν Έλληνας αγωνιστής κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Οργανωτικός γραμματέας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη στον Πειραιά όταν έγινε το απριλιανό πραξικόπημα, ανέλαβε στη συνέχεια επικεφαλής της Οργάνωσης Αθήνας των Νέων του Πατριωτικού Μετώπου. Στις 12 Απριλίου 1968 συλλαμβάνεται και μεταφέρεται στο «διαβόητο» 505 Τάγμα Πεζοναυτών στον Διόνυσο Αττικής, όπου βασανίζεται άγρια επί 25 ημέρες. Θα ακολουθήσει μακρά νοσηλεία στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και νέος «γύρος» βασανιστηρίων που δεν θα καταφέρουν να τον λυγίσουν. Περνώντας πέντε χρόνια σε αρκετές από τις φυλακές της χούντας, θα αποφυλακιστεί τον Αύγουστο του 1973 με την αμνηστία για τους πολιτικούς κρατούμενους. Στη Μεταπολίτευση θα συνεχίσει την κοινωνική του δράση μέσα από το κίνημα των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες.

* Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ευχαριστούν ιδιαιτέρως το Αρχείο της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), για την παραχώρηση υλικού που διευκόλυνε σημαντικά την έκδοση της Σειράς Γραμματοσήμων «Αγωνιστές της Νεολαίας Λαμπράκη».


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.