Κτηματολόγιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υποβολή δηλώσεων στην Αρκαδία (vid)

Κτηματολόγιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υποβολή δηλώσεων στην Αρκαδία (vid)

Ιανουάριος 25, 2019 - 11:09
2 σχόλια

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων λήγει στις 18-03-2019

Το πρώτο τετράμηνο του 2018 ολοκληρώθηκε η κτηματογράφηση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας που θέλουν να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο κτηματολόγιο. Το κτηματολόγιο είναι ένα θεσμικό εργαλείο  που πρωτοθεσπίστηκε το 1995 και φιλοδοξία είναι να ολοκληρωθεί το 2020.

Στις 17 Δεκεμβρίου του 2018 ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στην Αρκαδία και έτσι  τώρα καλούνται οι ιδιοκτήτες που έχουν περιουσίες και στις 5 δημοτικές ενότητες του νομού να υποβάλουν δήλωση ακίνητης περιουσίας στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους.

Για την καλύτερη ενημέρωσή σας σχετικά με τις προθεσμίες , αλλά και  την διαδικασία υποβολής της δήλωσής σας, το ΑrcadiaPortal.gr  βρέθηκε στο γραφείο του κ. Γιάννη Λυμπεράκη  ο οποίος είναι εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας που εκτελεί το έργο του κτηματολογίου στην Αρκαδία.

Ο κ. Λυμπεράκης ανέφερε ότι πλέον όλοι γνωρίζουν τι είναι το κτηματολόγιο και όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει.

Το κτηματολόγιο είναι μια πλήρης καταγραφή όλων των ακινήτων και των δικαιωμάτων πάνω σ΄ αυτά σε όλη τη χώρα, με σκοπό την προστασία και την κατοχύρωσή τους και κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο υποχρεούται να υποβάλει την δήλωση του.

Το κτηματολόγιο αφορά την περιουσία όλων μας και πρέπει να το να αντιμετωπίσουμε με την αντίστοιχη σοβαρότητα

Τώρα είναι σε εξέλιξη η κτηματογράφηση όλων των περιοχών που έχουν απομείνει. Η συλλογή των δηλώσεων ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου του 2018. Είχε προηγηθεί ένα χρονικό διάστημα 8 μηνών όπου έγινα προκαταρκτικά υπόβαθρα, όπου τοπογραφικά συνεργία έκαναν μετρήσεις, σημείωσε ο κ. Λυμπεράκης.

Η δήλωση είναι υποχρεωτική και η προθεσμία  για τους κατοίκους εσωτερικού λήγει στις 17 Μαρτίου, ενώ οι κάτοικοι εξωτερικού θα μπορούν να κάνουν την δήλωση τους έως τις 17 Ιουνίου του 2019

Όπως αναφέρει και στο βίντεο που ακολουθεί  ο κ. Λυμπεράκης, πρέπει να γίνουν σωστές οι καταγραφές και  ο κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει μια δήλωση. Αρχικά ο ενδιαφερόμενος επισκέπτεται τα εξειδικευμένα γραφεία, έχοντας μαζί του τα απαραίτητα έγγραφα και έπειτα συμπληρώνει   ένα έντυπο .

Το κόστος όπως αυτό έχει θεσπιστεί από το 2006, είναι το τέλος κτηματογράφησης που καταβάλλεται προς το κτηματολόγιο και είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα,  με την επισήμανση ότι στα δικαιώματα που αφορούν εκτός σχεδίου περιοχές πληρώνει μόνο για τα δύο πρώτα και τίποτα άλλο.

Η Αρκαδία έχει μεγάλη έκταση, έτσι  λειτουργούν 5 γραφεία, ένα στην Τρίπολη στην οδό ΟΗΕ 23, ένα στην  Μελιγού, ένα στο Λεωνίδιο, ένα στην Μεγαλόπολη και ένα στα  Λαγκάδια.

«Όλοι γνωρίζουν ότι έχει ξεκινήσει το κτηματολόγιο, όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει. Στα γραφεία υπάρχει μια σημαντική ροή και στα 5 γραφεία εξυπηρετούνται περίπου 500 άτομα καθημερινά, αλλά βέβαια υπάρχουν και αυτοί που θα επιλέξουν τις τελευταίες μέρες» ,πρόσθεσε ο κ. Λυμπεράκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι Αρκάδες έχουν τρέξει τις διαδικασίες του κτηματολογίου.

Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή, δεν υπάρχουν ουρές και καμία ταλαιπωρία για τους ενδιαφερόμενους, τόνισε ο κ. Λυμπεράκης, προτείνοντας στους ιδιοκτήτες να ολοκληρώσουν όλες εκείνες τις διαδικασίες που απαιτούνται για το κτηματολόγιο άμεσα.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι επόμενο χρονικό διάστημα θα διοργανωθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις για το κτηματολόγιο, έτσι ώστε το κοινό να κατατοπιστεί σχετικά  με αυτό καθώς και για τα ποια είναι τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να συγκεντρώσετε.

Έφη Καστραντά

 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τo Κτηματολόγιο


2 Σχόλια

Άλλη μια προχειροδουλεια και ένα ωραίο κόλπο για να αφαιρέσουμε την περιουσία του κοσμάκη .... Να ειναι καλα ο ΣΥΡΙΖΑ

Χαίρετε! Είμαι κάτοικος εξωτερικού εδώ και 3 χρόνια. Αν δεν σας κάνει κόπο απαντήστε μου ποια δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσω ?

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.