ΚΤΕΛ Αρκαδίας: Στόχος η Τρίπολη να γίνει πάλι το κέντρο επίσκεψης

ΚΤΕΛ Αρκαδίας: Στόχος η Τρίπολη να γίνει πάλι το κέντρο επίσκεψης

Ιούλιος 11, 2019 - 10:00
0 σχόλια

Συνέντευξη του Προέδρου της ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε.

Συνέντευξη τύπου προς τα Τοπικά και Περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Αρκαδίας παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2019 ο Πρόεδρος της ΚΤΕΛ Νομού Αρκαδίας Α.Ε. Νίκος Κουτσόγιωργας ο οποίος αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα που αφορούν την παροχή υπηρεσιών της ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος δήλωσε τα εξής:

¨…Θα θελα πάλι από καρδιάς να σας ευχαριστήσω που βρίσκεστε εδώ σήμερα διότι μέσω υμών προσπαθούμε και εμείς να προτάξουμε και να «διαφημίσουμε τα νέα μας προϊόντα». Έχω τονίσει πάντοτε και συνεχίζω να το κάνω ότι εν έτη 2019 ή ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. στοχεύει νέα προϊόντα στον κόσμο. Διότι αν δεν δώσει νέα προϊόντα όπως έχω πει επανειλημμένως και εμείς μοιραίως θα χαθούμε. Τα νέα προϊόντα που κάνουμε τώρα είναι να ενισχύσουμε τα δρομολόγια προς και από Αθήνα, να δημιουργήσουμε συνθήκες εύκολης μετάβασης του κόσμου σε παραθεριστικές περιοχές όπως είναι το Άστρος, το Λεωνίδιο και η Καλαμάτα διότι πράγματι βλέπω μία θέληση του κόσμου μέσα σε αυτή την οικονομική ανέχεια να θέλει να χρησιμοποιεί το λεωφορείο τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα με κατεύθυνση προς τις περιοχές αυτές.

Δημιουργήσαμε ένα νέο τμήμα πληροφοριών. Τώρα κατά πόσον έχει ήδη αποδώσει είναι ίσως λίγο νωρίς. Αλλά φέραμε ένα μοντέρνο πλέον τηλεφωνικό κέντρο που δίνει (και προσλάβαμε κάποιος νέους ανθρώπους με μόνη ενασχόληση) την παροχή πληροφοριών στον κόσμο. Σε όλους υπήρχε κάποιο παράπονο οτι δεν απαντούσαν τα τηλέφωνα της ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. Σήμερα λοιπόν παίρνοντας υπόψη μας όλα αυτά τα παράπονα δημιουργήσαμε ένα τμήμα πληροφοριών προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό για να μπορέσει να δίνει όλες εκείνες τις κατάλληλες πληροφορίες στον κόσμο και πιστεύουμε ότι ο κόσμος εντός ολίγου χρονικού διαστήματος θα διαπιστώσει αυτές τις αλλαγές.

Τα καινοτόμα προϊόντα όπως το κούριερ που δημιουργήσαμε παραλαβή δεμάτων από το σπίτι -παραλαβή δεμάτων από δω - προς το σπίτι κλπ. έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Πιστεύουμε ότι θα τα ενισχύσουμε στο άμεσο μέλλον.

Ένα άλλο θέμα που βλέπω είναι ότι υπάρχει πράγματι μία μείωση του επιβατικού κοινού προς την Τρίπολη και σε αυτό βέβαια δεν φταίει η ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. φταίνε ότι δεν θα έχουνε δημιουργηθεί εκείνες οι κατάλληλες τουλάχιστον συνθήκες για να δεχόμαστε πολλούς τουρίστες. Χτες βρισκόμουν στον Σταθμό Κηφισού για να δω τα πράγματα πώς πάνε εκεί και έβλεπα ότι για Ναύπλιο, για Ζάκυνθο, για Κεφαλονιά φεύγανε τρία και τέσσερα λεωφορεία με κόσμο σε αυτούς τους προορισμούς. Με τουρίστες πάρα πολλοί τουρίστες. Για την Τρίπολη μετά βίας είχαμε γεμίσει ένα λεωφορείο. Αυτό με προβληματίζει πάρα πολύ διότι όπως ξέρετε τα έξοδα τρέχουν και πρέπει οπωσδήποτε να δούμε πως θα ενισχύσουμε όλους τους τομείς εδώ στην Τρίπολη για να δεχόμαστε κόσμο. Διότι η ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. μεταφέρει κόσμο και πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες μεταφοράς του κόσμου.

Ένα άλλο παράδειγμα πχ. στις πρόσφατες εκλογές, τα στατιστικά στοιχεία της ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. έδειξαν ότι είχαμε 35% μείωση. Παρόλο ότι η ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. έδινε και κάποιες προσφορές μείωσης των εισιτηρίων με αντίστοιχες προ τετραετίας ήταν πραγματικά μειωμένη η έλευση του κόσμου στην περιοχή της Αρκαδίας. Με προβληματίζουν αυτά τα θέματα αλλά θα πρέπει πλέον με τις καινούργιες διοικήσεις που προέκυψαν είτε σε Τοπικό ή σε Περιφερειακό είτε σε Εθνικό επίπεδο να μπορέσουμε να δούμε «τι μέλει γενέσθε»  στο μέλλον για αυτά τα πράγματα ούτως ώστε η πόλη της Τρίπολης να γίνει πάλι το κέντρο επίσκεψης.

Ένα άλλο ακόμα παράδειγμα παλιά φεύγανε δέκα με δεκαπέντε λεωφορεία με το στρατό. Σήμερα δεν υπάρχει στρατός πλέον. Προχθές γεμίσαμε μετά βίας στην ορκωμοσία δύο λεωφορεία. Τα έσοδα τα ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε.  από τη μεταφορά του στρατιωτικού προσωπικού έχουν μειωθεί κατά 60%. Στατιστικά έχω πει ότι εμείς έχουμε μία διάθεση αρκετών λεωφορείων και θέλουμε να τα γεμίσουμε. Και βέβαια βρισκόμενοι και εμείς σε μία ανταγωνιστική αγορά θα πρέπει να προσφέρουμε καλά προϊόντα.

Δράττομαι της ευκαιρίας να ζητήσω συγνώμη για μερικές έστω άσχημες καταστάσεις που βίωναν από κάποιους πελάτες είτε λόγω κάποιας ανάρμοστης θα την έλεγα κακής συμπεριφοράς κάποιων υπαλλήλων μας πρέπει να ξέρετε όμως ότι προσπαθούμε και προσπαθούμε πάντοτε να καλυτερεύσουμε τα πράγματα στηριζόμενοι ότι βρισκόμαστε όπως σας είπα σε μία αγορά ανταγωνιστική, ο κόσμος πλέον έχει το δικαίωμα να επιλέγει το μέσο μεταφοράς, εμείς θέλουμε να τον φέρουμε στα λεωφορεία διότι το λεωφορείο έχω πει πολλές φορές δίδει αρκετά και καλά προϊόντα.

Ένα όπως έχω πει είναι μειωμένο το κόστος για κάποιον που δεν πληρώνει διόδια, διαθέτουμε και έχουμε πλέον βάλει στα λεωφορεία μας και το σύστημα WiFi για να μπορεί ο κόσμος να το χρησιμοποιεί δωρεάν, έχουμε δημιουργήσει όλες εκείνες τις απαραίτητες συνθήκες για να φέρουμε τον κόσμο στα λεωφορεία. Θέλουμε όμως τη βοήθειά σας και τη βοήθεια του κόσμου κανένας δεν μπορεί να κάνει κάτι μόνος του και κανένας αν δεν εμείς κάνουμε το καθήκον μας και ο κόσμος να καταλάβει ότι έχω πει επανειλημμένως ότι η ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. δουλεύει κάτω από 2-3 αρνητικές συνθήκες.

Η πρώτη αρνητική είναι όπως ξέρετε ότι δουλεύουμε κάτω από ελεγχόμενη τιμολογιακή πολιτική. Για την τιμολογιακή μας πολιτική την διαφεντεύει το κράτος, δηλαδή το κράτος θα μου πει εμένα πόσα χρήματα θα πάρω από την Τρίπολη στην Αθήνα. Αυτό το θέμα εγένετο για τελευταία φορά το 2008 γιατί σήμερα περίπου πάνω από 11 χρόνια δεν έχει επέλθει καμία αλλαγή τιμολογιακή.

Η δεύτερη περίπτωση είναι ότι η ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. κάνει γραμμική μεταφορά και τα λέω και ίσως γίνουμε γραφικός αλλά πρέπει να τα λέμε. Γραμμική μεταφορά σημαίνει ότι στις 9:00 το πρωί θα ξεκινήσει το δρομολόγιο να πάει στη Βυτίνα έχει δεν έχει επιβάτες. Μπορεί να πάει άδειο ή μπορεί να πάει μόνο το ταχυδρομείο. Θα ξεκινήσει, είναι υποχρέωσή της ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. να το κάνει.

Η τρίτη περίπτωση είναι όπως σας είπα, η ερήμωση της Αρκαδίας και οπωσδήποτε αυτό έχει επίπτωση και στις δικές μας πληρότητες. Ένα άλλο κομμάτι που οπωσδήποτε θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι η γραμμική μεταφορά που ανέφερα προηγουμένως έχει αποδειχθεί ότι είναι προβληματική. Θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό εδώ το θέμα. Αυτά για να δώσουμε καλά προϊόντα στον κόσμο εμείς ενισχύουμε αυτές τις γραμμές κάτω από το δόγμα ότι «αν δεν έχεις ανοιχτό το μαγαζί σου μπορεί και να μην έχεις δουλειά». Πρέπει να είναι ανοιχτό το μαγαζί και αυτό κάνουμε.

Ενισχύσαμε τις γραμμές μας τώρα και προς την Ανδρίτσαινα, ενισχύουμε το Τουριστικό μας γραφείο, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε να φέρουμε τον κόσμο και να πάμε να δούμε κι άλλες περιοχές έξω, δημιουργούμε εκείνα τα απαραίτητα προϊόντα. Η κατάλληλη λέξη να πούμε είναι «προσπαθούμε» δεν έχουμε πετύχει το ιδεατό αλλά προσπαθούμε και μέσα στο λίγο διάστημα που βρισκόμαστε εδώ έχουμε κάνει τέτοιες καινοτόμες πιστεύω κινήσεις που αργά ή γρήγορα πρέπει να μας βοηθήσει και η πολιτεία όχι γιατί εγώ πιστεύω πάντοτε στην πολιτεία, τα ΚΤΕΛ δεν επιδοτούνται και είναι η μόνοι οργανισμοί που δεν επιδοτούνται.

Για να μπορέσουν να επιδοτηθεί κάτι και να σας δώσω και μία είδηση πρέπει οπωσδήποτε να χαρακτηριστούν κάποιες γραμμές «Υ.Γ.Ο.Σ.» τι θα πει αυτό «Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος». Για παράδειγμα «Υ.Γ.Ο.Σ.» υπηρεσία είναι τα νοσοκομεία. Μόνο αν τα νοσοκομεία αποδείξουν ότι επιτελούν κοινωνικό έργο και χρειάζονται κάποιες επιδοτήσεις τότε επιτρέπει ο ευρωπαϊκός νόμος να επιδοτηθούν, Σήμερα λοιπόν  κάποιες γραμμές αφού χαρακτηριστούν «Υ.Γ.Ο.Σ.». Σήμερα λοιπόν προσπαθούμε να εντάξουμε τις άγονες γραμμές των ΚΤΕΛ σε αυτό που λέγεται «Υ.Γ.Ο.Σ.» «Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος» μόνο και μόνο με αυτό τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να επιδοτήσει τις άγονες γραμμές. Αυτά ήθελα να πω ήθελα να σας ευχαριστήσω και είμαι στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις.¨

Ερ.: Κύριε Πρόεδρε 1ον σκοπεύετε να έχετε όλοι οι Πρόεδροι των ΚΤΕΛ επαφή με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών για να δείτε ποιο είναι το σχέδιο για τα ΚΤΕΛ, για το αν θα υπάρξει μια συνεργασία ώστε να επιλυθούν τυχόν εκκρεμότητες και στρεβλώσεις του Νόμου;

2ον Αν γνωρίζετε ότι το «Φιλόδημος» θα συνεχιστεί από τη νέα κυβέρνηση ή θα έχει άλλη μορφή;

3ον Αν συνεχίσετε τις επαφές με τους νέους αυτοδιοικητικούς για διάφορα θέματα, συνεργασίες και όλα αυτά;

4ον  Αστικές συγκοινωνίες πως πάνε; και

5ον Τι γίνεται με την γενικότερη οικονομική κατάσταση της ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. αν πάμε σε μία εξισορρόπηση, αν έχουν ομαλοποιηθεί τα πράγματα σε σχέση με τις πρώτες συνεντεύξεις που είχατε δώσει;

ΑΠ.: ¨Στο πρώτο ερώτημά σας βεβαίως και σκοπεύω να έρθω σε επαφή με όλες τις νέες διοικήσεις των δήμων, όπως έχουν προκύψει όχι μόνο των δήμων και της περιφέρειας αλλά οπωσδήποτε και του Εθνικού επιπέδου. Δηλαδή είναι κάπως νωρίς γιατί χτες ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, πιστεύω και εύχομαι αλλά δεν θα πρέπει να εθελοτυφλούμε, θα πρέπει να ξέρουμε ότι από δω και πέρα και στον τομέα των μεταφορών η διαφέντευση γίνεται αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι σύμφωνα με τον Κανονισμό 1370/2009 της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία ψήφισαν και συμμετέχουν πλέον ενεργά 27 κράτη, είμαστε υποχρεωμένοι να συνταυτιστούμε  και να ταυτιστούμε εάν θέλετε να μπούμε στη διαδικασία αυτού του κανονισμού.

Αυτό εμένα δεν με φοβίζει διότι εγώ είμαι άνθρωπος ο οποίος μου αρέσει να κάνω πράγματα. Η εποχή που όλα τα περιμέναμε από τον μπάρμπα στην Κορώνη έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πρέπει πρώτα εμείς με ιδέες και προτάσεις και στους δήμους και παντού να δώσουμε, να προτάξουμε τα προβλήματά μας δηλαδή δεν μπορείς σήμερα να έχεις στο ΚΤΕΛ Αρκαδίας 4.700 θέσεις που σας έχω πει επανειλημμένως να κυκλοφορούν καθημερινά και η πληρότητα μου να είναι 1.000 θέσεις. Κάτι πρέπει να γίνει γιατί η συγκοινωνία είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν μπορείς δηλαδή να πεις ότι τον κάτοικο του απομακρυσμένου νησιού τον επιδοτεί και γι’ αυτό θα τον εξυπηρετήσεις. Εκεί επιδοτεί τις λεγόμενες συγκοινωνίες τις ναυτικές και εδώ τον κάτοικο ενός απομακρυσμένου χωριού να τον τοποθετεί σε δεύτερη μοίρα και επειδή δεν τον επιδοτεί θα τον αφήσεις στο έλεος του. Πρέπει να τον βοηθήσεις και αυτόν με τα ίδια χαρακτηριστικά, αλλά η εποχή μας είναι όλα να τα φορτώνεις σε κάποιον, να πάει να κάνει το έργο, και να του λες ότι κάνεις κοινωνικό έργο αλλά την ίδια στιγμή να αιμορραγεί οικονομικά δεν μπορεί να το συνεχίσει.

Τώρα στο δεύτερο ερώτημά σας για τις αστικές συγκοινωνίες, πράγματι με την προηγούμενη δημοτική αρχή πετύχαμε αρκετά πράγματα Πρώτα πρώτα οριοθετήσαμε τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης, οριοθετήσαμε τις στάσεις και μέσω του προγράμματος Φιλόδημος ήδη έχει εγκριθεί ένα ποσό 150.000€ να δοθεί στο δήμο της Τρίπολης για να φτιάξουμε μοντέρνες στάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι άνθρωποι να κάθονται εκεί και να παίρνουν πληροφορίες και να μπορούν να έχουν, ένα ας το πούμε «πολιτισμένο περιβάλλον αναμονής», γιατί τούτο εδώ είναι τριτοκοσμικό. Σήμερα έχω στείλει δύο μηχανικούς  γι’ αυτό το θέμα να μετρήσουν το πλάτος των πεζοδρομίων, διότι πρέπει να στείλουμε και μια τέτοια βεβαίωση ούτως ώστε να αρχίσει να υλοποιείται το πρόγραμμα που έχουμε πετύχει.

Τώρα ως προς τα οικονομικά της ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. θα σας πω ένα πράγμα. Η ΚΤΕΛ μπήκε σε μία τάξη και ένα βηματισμό, έχει αποκτήσει νόημα. Τουλάχιστον έχει επιτευχθεί αυτό που λέγεται η σωστή πληρωμή ή διαχείριση των χρημάτων. Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορώ να πω ότι μεσουρανούμε οικονομικά. Τα προβλήματα είναι άμεσα ή έμμεσα  συνδεδεμένα με την πορεία αυτής της εταιρίας.

Θα πρέπει να γνωρίζετε τρία πράγματα, το πρώτο που θα πρέπει να το μάθει ο κόσμος είναι ότι τα λεωφορεία δεν επιδοτούνται δηλαδή όλο το κόστος επιβαρύνει τους μετόχους του και τους λεωφορειούχους, το δεύτερο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι δουλεύει κάτω από κάποια ελεγχόμενη τιμολογιακή πολιτική και το τρίτο θα τολμήσω να το πω είναι ότι το κάθε λεωφορείο για να επιζήσει κάθε χρόνο θέλει περίπου 60.000€ με 65.000€ έξοδα, τα οποία είναι πετρέλαια, μισθοδοσίες και συντηρήσεις κλπ.

Μέχρι πρότινος η ΚΤΕΛ δεν μπορούσε να δώσει παραπάνω από 35.000€ με 40.000€ με αποτέλεσμα η μία τσέπη γέμιζε την άλλη δηλαδή κάποιος που το δούλευε το δικό του λεωφορείο, έμπαιναν τα λεφτά της μισθοδοσίας του για να συντηρήσει το λεωφορείο του. Ε αυτό εδώ το πράγμα στοχεύω τουλάχιστον να  εξισορροπήσω. Πλούσιοι δεν πρόκειται να γίνουνε ποτέ αλλά τουλάχιστον να μην βάζουνε και από την τσέπη τους.¨

ΕΡ.: Και γι’ αυτό το φιλόδοξο σχέδιο της συνεργασίας των ΚΤΕΛ που κάνατε με το δρομολόγιο της Θεσσαλονίκης;

ΑΠ.: ¨Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση. Μπορώ να πω ανοιχτά ότι πέτυχε. Σήμερα η πληρότητα μας αγγίζει το 80%. Δηλαδή δίνουμε στον κόσμο καθημερινή συγκοινωνία προς και από Θεσσαλονίκη και  αυτό αγκαλιάστηκε απ’ όλους. Φαίνεται πλέον ότι ο κόσμος το ήθελε και το αποδέχτηκε. Όπως είπα και προηγουμένως το μαγαζί πρέπει να είναι πάντα ανοιχτό και δεν μπορείς να πεις σε κάποιον επιβάτη ότι έχω συγκοινωνία συγκεκριμένες ημέρες. Γιατί τότε ο επιβάτης και η κοινωνία θα σου γυρίσει την πλάτη και θα κοιτάξει να εξυπηρετηθεί με άλλο μέσο μεταφοράς. Στην κοινωνία πρέπει να δώσεις υπηρεσίες καθημερινής εξυπηρέτησης, διαφορετικά ο επιβάτης θα κοιτάξει να βρει κάποιο άλλο τρόπο για να εξυπηρετηθεί και δόξα το θεό τώρα υπάρχουν πολλά μέσα μεταφοράς. Δεν είμαστε μόνο εμείς αλλά θα πρέπει και εμείς με τη σειρά μας να μπορέσουμε να είμαστε πιο ευγενικοί στον κόσμο, τουλάχιστον από ανθρώπους που είναι μπροστάρηδες και στα εκδοτήρια και παντού, να δίνουν κάποια καλή πληροφόρηση, να συμπεριφέρονται σωστά γιατί ο επιβάτης σου δίνει τα χρήματά του και πρέπει να τον εξυπηρετήσεις σωστά και ευγενικά.

Τα ΚΤΕΛ έκαναν παθητική εκμετάλλευση και εγώ θέλω να κάνω ενεργητική κάνεις τίποτα άλλο από το να δημιουργείς μονοπωλιακές συνθήκες που μοιραίος δεν μπορούν να ευοδώσουν στην σημερινή εποχή.¨

ΕΡ.: Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες τις οποίες κάνατε για την ομαλή διέλευση των λεωφορείων σας στο πρόβλημα που ενέκυψε στην περιοχή των Κάτω Δολιανών;

ΑΠ.: ¨Εγώ και οι συνεργάτες μου μόλις ενημερωθήκαμε για το τεχνικό πρόβλημα που ενέκυψε στην παραπάνω περιοχή συγκάλεσα άμεσα μία σύσκεψη με όλους τους φορείς και πράγματι διαπιστώσαμε ότι εκείνο το εύκολο «δεν περνάει» είναι εύκολο μόνο και μόνο γιατί έτσι το θέλουμε. Να κόψουμε δηλαδή την συγκοινωνία στο Άστρος μέσα στην θερινή περίοδο και  να χάσει ο κόσμος την ευκαιρία να πάει να κάνει τα μπάνια του οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας ήθελε υποχρεώνοντας τον να φτάσει εκεί μέσω άλλων κατευθυντήριων δρόμων με αποτέλεσμα την χρονοβόρα ταλαιπωρία τους.

Καταφέραμε να δημιουργήσουμε με τη βοήθεια και του εργολάβου αλλά και με την βοήθεια της δημοτικής αρχής που ήταν πραγματικά αρωγοί στη δική μας προσπάθεια, όλες εκείνες τις συνθήκες ασφαλούς διέλευσης των οχημάτων μέσω παραποτάμιου δρόμου.¨

 

Γραφείο Τύπου – ΜΜΕ – Προβολής - Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε.

Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.