Ξεκίνησε η καταγραφή και ταξινόμηση του ιστορικού αρχειακού υλικού του Δήμου Γορτυνίας

Ξεκίνησε η καταγραφή και ταξινόμηση του ιστορικού αρχειακού υλικού του Δήμου Γορτυνίας

Οκτώβριος 21, 2011 - 21:19

Ο Δήμος Γορτυνίας με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ξεκίνησε, τον Σεπτέμβριο, το έργο της έρευνας, καταγραφής και ταξινόμησης του ιστορικού αρχειακού υλικού του, στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «Τεκμηρίωση της ιστορίας των οικισμών της Ελλάδας, 15ος-20ος αιώνας».

 

  Την επιστημονική επίβλεψη του έργου έχει ο κ. Δημήτρης Δημητρόπουλος, κύριος ερευνητής του  ΙΝΕ και την εκτέλεσή του ο  κ. Χρήστος Χρυσανθόπουλος, ιστορικός  ερευνητής, συνεργάτης του ΙΝΕ. Επίσης το πρόγραμμα υλοποιείται με την συνεργασία της κ. Κατερίνας Ζωγράφου, αρχειονόμο των Γενικών Αρχείων του Κράτους του νομού Αρκαδίας.

  Το έργο φιλοδοξεί τον εντοπισμό και  τη διάσωση σε πρώτη φάση του αρχειακού  υλικού που έχει παραχθεί τον 19ο και 20ο αιώνα από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, παλαιότερους δήμους και κοινότητες, που τώρα πλέον εντάσσονται στο νέο διευρυμένο Δήμο Γορτυνίας. Η κατά καιρούς συγκρότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η συμπύκνωση στους προ του 1912 Δήμους και η κατάτμηση σε κοινότητες μετά την τότε διοικητική μεταβολή, καθώς και οι πρόσφατες αλλαγές που προήλθαν από την εφαρμογή αρχικά του σχεδίου Καποδίστριας και τώρα του σχεδίου Καλλικράτης, δημιούργησαν διαφορετικά διοικητικά μορφώματα που έχουν παράγει αρχειακό υλικό πολύτιμο για την έρευνα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών όπως και για την ιστορία της περιοχής.

  Το αρχειακό υλικό που θα συγκεντρωθεί θα ταξινομηθεί  συστηματικά και θα καταλογογραφηθεί ώστε να αποτελέσει μία κιβωτό της  ιστορίας του τόπου προσβάσιμη στις δημοτικές υπηρεσίες, στους μελετητές και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο. Σε μελλοντικό στάδιο, με την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων, το υλικό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία και λειτουργία ενός Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης Γορτυνίας.
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ