Ξεκίνησαν τα Κατηχητικά Σχολεία της Τρίπολης

Ξεκίνησαν τα Κατηχητικά Σχολεία της Τρίπολης

Οκτώβριος 20, 2011 - 10:07

Την Κυριακή 16η  Οκτωβρίου 2011, Κυριακή του Σπορέως,  άρχισαν και στην Ιερά μας Μητρόπολη  τη λειτουργία τους, τα Κατηχητικά Σχολεία όλων των Βαθμίδων,  οι Ενοριακές Ομάδες μελέτης της Αγίας Γραφής, οι Νεανικές Κατηχητικές Συνάξεις για όλες τις ηλικίες, από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου μέχρι και τους αποφοίτους και φοιτητές,  τα μαθημάτα  Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής, η  εκμάθηση  Η/Υ,  κ.λ.π.

Για τον καλύτερο συντονισμό του Κατηχητικού έργου της Τοπικής μας  Εκκλησίας, την Τετάρτη  19η  Οκτωβρίου 2011 και ώρα 5.00 μ.μ., έλαβε χώρα Σύναξη των Στελεχών Κατηχήσεως των Ενοριών της Τριπόλεως, στο πάντοτε φιλόξενο  Ίδρυμα Τυφλών Γυναικών Τριπόλεως  « Η Αγία Παρασκευή ».  Αρχικά τελέσθηκε η Ακολουθία του Εσπερινού στον περίλαμπρο Ιδρυματικό  Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής  και εν συνεχεία άρχισε η πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτου μας ο οποίος και ήταν ο υπεύθυνος της Συνάξεως.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, μίλησε στους Κατηχητές των Ενοριών της Τριπόλεως, προτρέποντάς τους  και λέγοντας χαρακτηριστικά:  « Διδάξατε   Χριστόν και τούτον Εσταυρωμένoν - στηρίξατε την Πατρίδα και το Γένος μας ». Αναφέρθηκε  στην αξία και στην αναγκαιότητα της Κατηχήσεως στη ζωή της Εκκλησίας μας.  Επισημαίνοντας ιδιαιτέρως στους βασικούς άξονες, στους οποίους πρέπει να κινηθούν οι Κατηχητές και οι συνεργάτες των      Κατηχητικών      Σχολείων   μας.
Επικεντρώθηκε στη  διδασκαλία της Ορθοδόξου Πίστεως, διδασκαλία η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη  με την  Ελληνική  Ορθόδοξη  Παράδοση, υπενθυμίζοντας  ότι το κατηχητικό έργο της Εκκλησίας μας έχει εδώ και πολλούς αιώνες βαθιά ριζωμένο μέσα του, την καλλιέργεια του σεβασμού του κάθε ανθρωπίνου         προσώπου, ως      εικόνας   του    Θεού.  Δεν λησμόνησε να αναφερθεί και στα πολλά προβλήματα της κοινωνίας μας και των Ελλήνων, τα οποία έχουν σαν τελικούς αποδέκτες τα μικρά μας παιδιά, με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζονται καθημερινά από τον σωστό δρόμο και αυτό να   έχει σαν αποτέλεσμα την  διαιώνιση   κάθε είδους παρακμής σε όλες τις βαθμίδες της κοινωνίας μας.

Ο  Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης  μας,   εξέφρασε την ευαρέσκειά του  στους  παλαιοτέρους   και   καλωσόρισε τους νέους κατηχητές, προτείνοντάς τους, να εφαρμόσουν συν τοις άλλοις,  την ωραιότατη παιδαγωγική αρχή του « παίζειν και διδάσκειν », για της μικρής ηλικίας  ομάδες,   των νέων βλαστών των κατηχητικοπαίδων,  ενώ συνεχάρη  όλες τις ενοριακές προσπάθειες, οι οποίες είναι άξιες μίμησης.

Τέλος στο περιθώριο της συνάξεως και στα πλαίσια ενός  κεράσματος το οποίο  πρόσφερε το Ίδρυμα Τυφλών « Η Αγία Παρασκευή »,  προς τους συγκεντρωμένους συνεργάτες και Κατηχητές, ακολούθησε διάλογος, συζητήθηκαν διάφορα θέματα τα οποία άπτονται του  Κατηχητικού  έργου  των Ενοριών της Τριπόλεως, ενώ ακούστηκαν χρήσιμες απόψεις από τους παρευρισκομένους.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας προσέφερε ως ευλογία την Εικόνα των Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου, πολιούχων Τριπόλεως, ευχήθηκε καλή αρχή σε όλους και ανανέωσε την συνάντηση αυτή σε εύλογο χρονικό διάστημα αναμένοντας τα πρώτα αλλά σημαντικά Θεοφώτιστα και καρποφόρα αποτελέσματα.

+ Ιερεύς  Ιωάννης Σουρλίγγας

Ειδήσεις: