Κράτος και Υγεία στα νυστέρια...

Κράτος και Υγεία στα νυστέρια...

Φεβρουάριος 12, 2011 - 13:40

Της Γιούλης Παπαδοπούλου
 
 Το καινούργιο νομοσχέδιο, που ετοιμάζει η κυβέρνηση, για  την αναδιάρθρωση και εξυγίανση  της δημόσιας υγείας, έχει φτάσει τις  σχέσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Λοβέρδου και των Ιατρικών και  Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας, στα άκρα. Ιδιαίτερα αντιδραστικοί και ΄΄αντάρτες΄΄ εμφανίζονται επίσης –για πρώτη ίσως φορά στα τελευταία χρόνια- οι ιατροί του ΙΚΑ.

Απ΄ ό,τι φαίνεται και οι δυο πλευρές, κρατούν αμετακίνητη στάση υποστηρίζοντας χωρίς διαπραγματεύσεις την θέση τους, με αποτέλεσμα ο πολίτης να τρέχει πανικόβλητος για να εξασφαλίσει την…συνταγή του και τα φάρμακά του.
Από τα πολλά που  ακούσαμε να καταμαρτυρούν, οι μεν στους  δε, κρατάμε όλοι, την επισήμανση που κανένας δεν αρνείται, των  κάποιων δις ευρώ, που τα έχει φάει η μαύρη τρύπα της μίζας  και των υπογείων διαδρομών. Και  λείπουν όπως είναι φυσικό από  τα ταμεία, δηλαδή από την περίθαλψη  των πολιτών και δικαιούχων να τα ξοδέψουν, εφ΄ όσον από τους μισθούς τους έχουν παρακρατηθεί, ως ασφαλιστικές εισφορές.
Τώρα λοιπόν, που  όλα είναι ρευστά και τα χρήματα ανύπαρκτα και οι πολίτες μένουν μετέωροι, σα να είναι ανασφάλιστοι, η κόντρα οξύνεται για το ποιος θα υπερισχύσει, αλλά κανένας δεν προτείνει τρόπους να εξευρεθούν τα δις από αυτούς που τα έχουν αξιοποιήσει σε καγιέν, σαλέ στο Σαιν Μόριτς, 20μετρα σκάφη και άλλα επιδεικτικά πλούτου αποκτήματα. Με διακριτικότητα αντιπαρερχόμαστε την επί δεκαετίες και κατ΄ εξακολούθηση κλοπή του μόχθου των πολιτών και το αφήνουμε πίσω, με την λογική του… ΄΄ό γέγοναι γέγοναι΄΄.
Ο καυγάς εξαντλείται, στην εξεύρεση ασφαλιστικών –υποτίθεται- δικλείδων, για να μη μπορούν να κατασπαταληθούν, άλλα.
Παρ΄ όλα αυτά, οι κρατήσεις 35ετιών από τους μισθούς των συνταξιούχων, τοκίζονταν και υποτίθεται πως απέδιδαν, τα απαιτούμενα για την ασφαλή τους περίθαλψη. Κανένας όμως δεν ΄΄έβαλε φρένο΄΄ σε χαλαρά ταμεία, που η ευελιξία στον ιατρικό έλεγχο ήταν δεδομένη και που συνταγές-μαϊμούδες εκτελούνταν με καλλυντικά, αρώματα, καροτσάκια παιδικά, υποδήματα και όποιο άλλο αγαθό είχε βρεί το ράφι του, σε χώρους καθαρά υγειονομικούς. Ούτε φυσικά σε όσους συνταγογραφούσαν ανάλογα καθόλου αναγκαία φάρμακα…
Κανένας δεν βρέθηκε  τόσα χρόνια, να περιφρουρήσει από  την εμπορευματοποίηση, τον χώρο του φαρμακείου και τους ίδιους τους πολίτες, από την κατασπατάληση  των δικών τους χρημάτων. Εννοώ  κανένας κρατικός παράγων.
Έτσι μια ΄΄διευκόλυνση΄΄  του πελάτη αρχικά, εξελίχθηκε σε μάστιγα, μέσα από υπερσυνταγογραφήσεις φαρμάκων, από ανύπαρκτη κάποτε φειδώ κάποιων λειτουργών της υγείας τόσο στην συνταγογράφηση, όσο και στον έλεγχο και κυρίως μέσα από το λυσσαλέο παιχνίδι των φαρμακευτικών εταιρειών, να επικαλύψουν η μια τις πωλήσεις της άλλης, με ΄΄εργαλείο΄΄ την αμβλεία συνείδηση κάποιων ιατρών, που δυστυχώς όλο και πλήθαιναν…. Και μέσο φυσικά τις ανταγωνιστικές προσφορές των εταιρειών… σε ταξιδάκια αναψυχής, τα οποία βάφτιζαν ΄΄παρουσιάσεις σκευασμάτων΄΄ κάποτε, σε πολυτελή αντικείμενα –δώρα, σε παροχές εφήμερων πολυτελών απολαύσεων, κάθε λογής.
Το αξιοπερίεργο είναι, πως ακόμα και τώρα που  οι τόνοι έχουν ανέβει εκατέρωθεν (μεταξύ υπουργείου και λειτουργών υγείας) ΚΑΝΕΝΑΣ δεν λέει τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη.
ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θέτει  επί τάπητος το θέμα των θελγήτρων των φαρμακευτικών εταιρειών και δεν προτείνεται από καμία πλευρά η πρακτική, που θ΄ αποδυναμώσει τις εταιρείες φαρμάκων, ιατρικών υλικών και μηχανημάτων, σε αυτό το παιχνίδι κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, όταν είναι να πλασάρουν τα εμπορεύματά τους. Και θα βγάλει δια παντός και τους ιατρούς, από τον έμμεσο πλην όμως δελεαστικό εξαναγκασμό της κάθε επιλογής τους.
Οι στόχοι προφανώς του κ. Λοβέρδου, είναι αυτοί ακριβώς, όμως το υποτιθέμενο ΄΄κοινωνικό αγαθό΄΄ που είναι το φάρμακο, κάποιοι επιτήδειοι το είχαν και εξακολουθούν να το έχουν ως εμπορεύσιμο αγαθό και μάλιστα πολύ επικερδές. Πως θα το πολεμήσουν αυτό οι Σύλλογοι των λειτουργών της Υγείας και το Υπουργείο;
Αφού στη χώρα μας μαζί με όλα τα παράλογα, συμβαίνει  να έχουμε και τριπλάσιο επί τοις εκατό κέρδος επί των πωλήσεων των φαρμάκων, σε σχέση με την  υπόλοιπη Ευρώπη…  
Πάντως πριν κάποια χρόνια, ένας και μόνον δημοσιογράφος  είχε ξεκινήσει μια έρευνα για  το μεγάλο και επιβεβλημένο ΄΄παιχνίδι΄΄  των φαρμακευτικών εταιρειών, σε νοσοκομεία και ιδιώτες ιατρούς κι ενώ ο ενθουσιασμός και οι εξαγγελίες του ήσαν ένθερμες….στην τρίτη κατά σειρά εκπομπή, απλά ΄΄άλλαξε΄΄ θέμα χωρίς κανένα σχόλιο επ΄ αυτού. Κι ούτε που ξανακούσαμε για τα ποσά που ξοδεύουν οι εταιρείες φαρμάκων σε μπόνους ιατρών και φαρμακοποιών. Κάναμε κι εμείς τις γνωστές ΄΄γαργάρες΄΄  της δημώδους έκφρασης.
Τελούμε σε αναμονή  των εξελίξεων της αντιπαράθεσης  κι ελπίζουμε πως κάτι καλό θα προκύψει, αφού κάθε ελπίδα ανόδου υπάρχει μόνον  όταν πατάει κανείς τον πάτο. Κι εμείς έχουμε στρογγυλοκαθήσει πάνω του εδώ και καιρό δυστυχώς.