Κοτζιάς: Ο Ζάεφ διάλεξε το όνομα, αύριο τελική συμφωνία για την ονοματοδοσία των Σκοπίων

Κοτζιάς: Ο Ζάεφ διάλεξε το όνομα, αύριο τελική συμφωνία για την ονοματοδοσία των Σκοπίων

Ιούνιος 11, 2018 - 20:54
1 σχόλια

«Σήμερα κάναμε το αποφασιστικό βήμα» και αύριο, Τρίτη, θα ολοκληρωθεί η συζήτηση που ξεκίνησαν σήμερα οι δύο πρωθυπουργοί, όπως εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο κ. Κοτζιάς, το όνομα επέλεξε ο ίδιος ο σκοπιανός πρωθυπουργός, μεταξύ των προτάσεων που είχε καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς, αφού πρώτα η Ελλάδα είχε απορρίψει δύο εξ αυτών.

«Αν ολοκληρωθεί η συζήτηση αύριο, θα έχει ολοκληρωθεί και η συζήτηση για το όνομα», είπε αναφερόμενος στο νέο τηλεφώνημα που θα έχουν οι δύο πρωθυπουργοί την Τρίτη.

Ωστόσο, επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μια ευθεία γραμμή, είναι ένας επίπονος αγώνας που έχει τα σκαμπανεβάσματα και τις δυσκολίες του και γι’ αυτό σύστησε σε όλους υπομονή και νηφαλιότητα.

Υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά θέλει «μια συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στον χρόνο, μία συμφωνία που να έχουν κέρδος και οι δύο πλευρές».

«Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης, διότι πιστεύουμε ότι αυτή η λύση συμφέρει και την Ελλάδα. Τώρα που βγαίνουμε από την κρίση πρέπει όλη η περιοχή να συμπαρασυρθεί σε ανάπτυξη», είπε  ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra.

Σημείωσε δε ότι «ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία να αποφασίσει ποιο είναι το όφελος για την χώρα».

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για αμοιβαία οφέλη από αυτή τη συμφωνία λέγοντας: «γιατί να συμφωνήσει μαζί μας και η άλλη πλευρά αν δεν πάρει και εκείνη τα δικά της κέρδη;»

Όσον αφορά τις αλύτρωτικές τάσεις της ΠΓΔΜ είπε πως: «Στη συμφωνία θα είναι σαφές ότι η φίλη χώρα δεν έχει διάθεση να διεκδικήσει ιστορικές καταβολές. Την συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι την Ιστορία», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού.

Αποσαφήνισε δε ότι όσον αφορά στη γλώσσα «θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες».

«Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια» τόνισε.

«Τελειώσαμε με τον αλυτρωτισμό του κυρίου Γκρούεφσκι», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς.

Αναφερόμενος στο θέμα της «μακεδονικής γλώσσας» είπε πως αυτή έχει αναγνωριστεί από το 1977 και μόλις το 2010 ο μόνιμος αντιπρόσωπος απηύθυνε διαμαρτυρία στον ΟΗΕ, μόνο για να λάβει την απάντηση πως είναι αναγνωρισμένη χωρίς καμία διαμαρτυρία.

Ο κ. Κοτζιάς εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας τόσο για την πολιτική που άσκησε τα προηγούμενα χρόνια όσο και για τη νυν στάση της στο θέμα.

«Η ΝΔ που κουνάει το δάκτυλο, ας μας πει ποια ονόματα διαπραγματεύτηκε και ποιο επιλέγει. Ο ένας λόγος που δεν μας λένε είναι επειδή ντρέπονται γι’ αυτά που έχουν διαπραγματευτεί. Το δεύτερο είναι ότι δεν είναι σίγουροι μεταξύ τους τι έχουν διαπραγματευτεί. Και το τρίτο είναι ότι δεν καταλαβαίνουν από διπλωματία», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι το πρόβλημα με τους Τούρκους είναι ότι η αντιπολίτευση, η οποία δεν είναι καλύτερη από τον Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας ότι η η ιστορία με τα νησιά του Αιγαίου ξεκίνησε από την αντιπολίτευση.

«Πολλές φορές με προκαλεί με κουβέντες η τουρκική πλευρά. Η ελληνική διπλωματία μετρά τα λόγια της. Είμαστε σοβαροί, με νηφαλιότητα και ηρεμία, όχι κοκοράκια. Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να μετρά τα λόγια του όσον αφορά άλλες χώρες», ανέφερε.

(ΠΗΓΗ: in.gr)


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Κοτζιάς: Ο Ζάεφ διάλεξε το όνομα - Εμείς απλώς θα υπογράψουμε την προδοσία της Μακεδονίας

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.