Το κόστος της διαχείρισης στερεών αποβλήτων ξεκινά από τα 67 ευρώ ανά τόνο (video)

Το κόστος της διαχείρισης στερεών αποβλήτων ξεκινά από τα 67 ευρώ ανά τόνο (video)

Ιανουάριος 14, 2014 - 11:11
13 σχόλια

Σμυρνιώτης: Μέλημα η δημιουργία με ευθύνη του ΦΟΔΣΑ επιπλέον σταθμών μεταφόρτωσης για  να μειωθεί το κόστος μεταφοράς

Για τη συνάντηση που είχε ο ΦΟΔΣΑ με την προσωρινή ανάδοχο διαχείρισης απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου ΤΕΡΝΑ, μίλησε ο δήμαρχος Τρίπολης και πρόεδρος ΦΟΔΣΑ  Γιάννης Σμυρνιώτης, αναφέροντας πως επιτέλους είναι η ώρα να λυθεί το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων.

Έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση στους Δήμους,  επισημαίνει αφού και αυτοί συμβάλλουν στην παραγωγή  αποβλήτων, έτσι στα πλαίσια αυτής της ενημέρωσης, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση για να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις και να γίνει μια αναφορά του κόστους το οποίο θα κληθεί να καταβάλλει  ο κάτοικος.

Έστω και τώρα ο κ. Σμυρνιώτης, έκανε μια εποικοδομητική συζήτηση και τονίζει ότι ο ΦΟΔΣΑ πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στον τρόπο λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.

Την Πέμπτη στο Δημοτικό Συμβούλιο θα τεθεί το θέμα που αφορά την πρώτη διαχειριστική μονάδα η οποία θα βρίσκεται στην Παλαιόχουνη και μπορεί όποιος θέλει να παρευρεθεί και να υποβάλλει τις όποιες απόψεις και αντιρρήσεις έχει, προκειμένου να σταλούν στο ΥΠΕΚΑ, μέχρι και τις 21 Ιανουαρίου που είναι σε διαβούλευση, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή των μονάδων, πρέπει ο ΦΟΔΣΑ να έχει τον πρώτο λόγο στον τρόπο λειτουργίας των μονάδων.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν γιατί το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ που τελειώνει το 2015, με το ποσό, όπως ειπώθηκε στη συνάντηση με την εταιρεία, των 68.000.000 ευρώ.

Ακόμα στη συνάντηση, οι αρμόδιοι ενημερώθηκαν και για την ελάχιστη ποσότητα, την οποία δέχεται η εταιρία, η οποία είναι 150.000 τόνοι και τη μέγιστη, η οποία είναι 200.000 τόνοι.  Σύμφωνα με τον ΠΕΔΣΑ οι ποσότητες των απορριμμάτων που παράγονται, είναι 250.000 τόνοι, έτσι όπως αναφέρει και ο κ. Σμυρνιωτης. Δίνεται ακόμα η δυνατότητα να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα συστήματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Το τελικό κόστος ΦΠΑ το οποίο ειπώθηκε στη συνάντηση είναι τα 67 ευρώ ανά τόνο, και η μέση τιμή θα είναι περίπου στα 62 ευρώ για 25 έτη.

Το δύσκολο είναι ο υπολογισμός με το κόστος μεταφοράς, το οποίο είναι ανάλογο με την απόσταση που θα έχει ο δήμος με τη μονάδα διαχείρισης ή με τον σταθμό μεταφόρτωσης.

Τέλος, ο κ. Σμυρνιώτης αναφέρει ότι μέλημα τώρα είναι, να δημιουργηθούν οι υποδομές εκείνες, ώστε να γίνουν παραπάνω σταθμοί μεταφόρτωσης για να μειωθεί το κόστος μιας και οι αποστάσεις κατά πλειοψηφία είναι πολύ μεγάλες.

Ειδήσεις: 
Video: 

youtube://v/D0M-do21DTc


13 Σχόλια

Ερώτηση στον αρθρογράφο...τι είναι ΦΟΔΣΑ?? Τι είναι το ΕΣΠΑ?? Τι είναι ΠΕΣΔΑ?? Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά!! Αν σου δώσουν ΦΕΚ να διαβάσεις, προφανώς θα σε τρέχουν στα νοσοκομεία!! Είσαστε ικανοποιημένος απο αυτή την τιμή?? Όχι θα ψάξω για οικονομικότερη μέσω internet....

ΕΛΑ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ

Εδώ πρόκειται περί πειράματος. Πενήντα (50) μέτρα από καταφύγιο αγριας ζωής, 500 μ. από το χωριό, 700μ. από τον Αλφειό και τις γεωτρήσεις ύδρευσης, 2 χλμ από 2ο καταφύγιο ζωής, 1 χλμ από πτηνοτροφεία και τυροκομεία και ανάμεσα σε βοσκοτόπια. Ξέρουμε ότι την θέση της Παλαιόχουνης δεν την βρήκε η εταιρεία, ξάχνοντας ανά την Πελ/νησο με βάση επιστημονικά κριτήρια, αλλά της την πρότειναν οι ντόπιοι καιροσκόποι. H εταιρεία άλλο που δεν ήθελε. Αντί να πάνε σε διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση και να κάνουν ενημερωτικές συναντήσεις και αξιοποίηση της τοπικής κοινωνίας, προτίμησαν την διατήρηση της ανωνυμίας και τη μη δημοσιοποίηση των προθέσεων. Αγνόησαν κρίσιμους παράγοντες όπως τη φύση της κοινότητας, τις ιδιαιτερότητές της,το πολιτιστικό της παρελθόν.Γι΄αυτό η τοπική κοινωνία συντάσσεται αρνητικά . Γνωρίζοντας κάποιος οι εταιρείες βάζουν πάνω από όλα το κέρδος δεν θα περίμενε τίποτα καλύτερο. Από τον Δήμαρχο όμως περιμέναμε καλύτερη αντιμετώπιση... Ευχαριστώ

<strong>Μας λένε για 67 ευρώ τον τόνο και δεν έχει γίνει ακόμα επανάσταση;</strong> Και κάθεστε και ασχολείστε το που θα γίνει; Τόσο πολύ κοιμάστε; <strong>Ξυπνήστε συμπολίτες, 67 ευρώ τον τόνο μας χρεώνουν για τα επόμενα 25 χρόνια!!! Και μάλιστα με την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να δίνουν μια ΕΛΑΧΙΣΤΗ ποσότητα στην εταιρία ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ</strong> Δηλαδή μας πάνε χειροπόδαρα δεμένους στην εταιρία με κόστος 67 ευρώ τον τόνο + τα μεταφορικά και ακόμα δεν έχει γίνει Ο ΧΑΜΟΣ!!! <strong>Αυτή είναι η καταπληκτική συμφωνία της Περιφέρειας;;;</strong> Με 67 ευρώ τον τόνο και ουσιαστικά αφαιρώντας το δικαίωμα από τους Δήμους να διαχειριστούν τα σκουπίδια τους;;; Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα έπρεπε να παίζουν αυτό το θέμα πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Αν περάσει ήμαστε άξιοι της μοίρας μας. <strong>Το που θα γίνει έχει ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ μπροστά στο κόστος που επωμίζονται οι πολίτες. Κύριε Σμυρνιώτη οφείλετε να ενημερώσετε τους πολίτες σας. ΑΜΕΣΑ.</strong>

Πως μας καταντησες σμυρνιωτη με τον τσιαμουλο να πληρώνουμε όλα τα λεφτά του δημου για τα σκουπίδια

Ο δήμαρχος προσπαθεί να βγάλει για άλλη μια φορά το φίδι από την τρύπα. Ολοι ξέρουμε οτι ο διαγωνισμός έγινε από την Περιφέρεια, αυτή καθορίζει την τιμή και αυτή έδωσε το δικαίωμα στον ανάδοχο που επέλεξε να αποφασίσει για τους χώρους χωροθέτησης. Ο Σμυρνιώτης μάλλον προσπαθεί να μαζέψει τα πράγματα γιατί εάν τους αφήσει ελεύθερους θα φτάσει ο τόνος 120 ευρώ. Ας βγουν όμως οι εκπροσωποι της Περιφέρειας να τοποθετηθούν και ας μην πετάνε τα μπαλάκια απο εδώ και απο εκει.

Ο Δήμαρχος ρωτήθηκε για την τιμή και δεν πήρε θέση. Οπότε αυτό περί φιδιού και τρύπας δεν το δέχομαι. Προφανώς και η ευθύνη ανήκει στην Περιφέρεια. Που μας παρουσιάζει ως καταπληκτικό επίτευγμα ότι είναι αναγκασμένοι οι Δήμοι να δίνουν τα σκουπίδια τους με 67 ευρώ τον τόνο στην εταιρία!!! <strong>Όποιος δεν κατάλαβε η εταιρία θα υπογράψει σύμβαση που λέει ότι θα πληρώνεται κατ'ελάχιστο για 150.000 τόνους σκουπίδια από τους Δήμους με 67 ευρώ τον τόνο, είτε τα βγάζουν αυτά τα σκουπίδια οι Δήμοι είτε όχι!!!</strong> Δηλαδή αν οι Δήμοι κάνουν ανακύκλωση μόνοι τους και δεν δίνουν την συγκεκριμένη ποσότητα, <strong>θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν την εταιρία για αυτό το τονάζ για τα επόμενα 25 χρόνια!!!</strong>. Επαναλαμβάνω, για τα επόμενα 25 χρόνια! Και ρωτάω εγώ, ο αφελής. <strong>Πόσους τόνους σκουπίδια παράγει ο Δήμος Τρίπολης ετησίως;</strong> Να γνωρίζουμε με τι ποσό θα επιβαρυνθούμε, με μια υπογραφή, για τα επόμενα 25 χρόνια. <strong>Ο Δήμος Τρίπολης δεν μπορούσε να κάνει μόνος του ανακύκλωση και διαχείριση των σκουπιδιών του;</strong> Γιατί δεσμευόμαστε να πληρώνουμε βρέξει χιονίσει για τόσο μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών και μάλιστα σε αυτή την τιμή; Η Περιφέρεια έχει το θράσος και παρουσιάζει ως επίτευγμα τα 67 ευρώ τον τόνο και τον εξαναγκασμό των Δήμων να πληρώνουν, είτε δώσουν είτε όχι στην εταιρία, 150.000 τόνους κάθε χρόνο για τα επόμενα 25 χρόνια;;; Πραγματικά απορώ με τον ύπνο των πολιτών στην Περιφέρειά μας. Το ίδιο απορώ και για τον ύπνο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Έχουμε παρασυρθεί με το που θα γίνει και δεν βλέπουμε τους πραγματικούς όρους που είναι εξωφρενικοί. Βλέπουμε το δέντρο και χάσαμε το δάσος. <strong>Το πρόβλημα δεν είναι το που θα γίνει αλλά το τι θα πληρώνουμε.</strong> Και όλα αυτά το 2014 μετά από 6 χρόνια ύφεσης. Πάλι μυαλό δεν βάζουμε. Δεν τα έχω με τον Δήμαρχο, τον έχω ψηφίσει και μάλλον αυτόν θα ξαναψηφίσω. Το μάλλον γιατί θα περιμένω περαιτέρω να δω τι στάση θα κρατήσει με τα σκουπίδια. Η Περιφέρεια όμως είναι δυνατόν να επαίρεται για αυτή την συμφωνία;;; Αυτό είναι το κόστος που έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες ανά τόνο για την διαχείριση των σκουπιδιών τους; Γιατί οι Δήμοι να μην διαχειρίζονται μόνοι τους το θέμα της ανακύκλωσης; Τι κερδίζουμε με την κεντρική συμφωνία της Περιφέρειας; Επίτηδες έχουν αφήσει την κατάσταση να φτάσει στα άκρα ώστε τώρα στο παρά πέντε να περάσουν μια συμφωνία ασύμφορη για τους πολίτες, λέγοντας μας ότι "αλλιώς θα πνιγείτε στα σκουπίδια". Ούτε αριστερός είμαι, ούτε κανένας τρελαμένος οικολόγος. Δεν δέχομαι όμως να με κοροϊδεύουν στα μούτρα μου. Και η πλάκα είναι ότι μας πλασάρονται οι της Περιφέρειας και ως επιτυχημένοι!!! Αν είναι δυνατόν!!!

Τι Τοποθέτηση ….. τι Απάντηση… θα δώσετε όλοι εσείς Δημοτικοί Σύμβουλοι ! που πήρατε την ψήφο του Πολίτη του Δήμου Τρίπολης, με την διαβεβαίωση να Προστατεύεται , να Αναβαθμίσετε και να Αναδείξετε όλες τις Μοναδικές Φυσικές ομορφιές, που σας Προσφέρει Απλόχερα αυτός ο Τόπος και θα πρέπει να είσαστε Υπερήφανοι που Ηγείσθε και κατάγεστε από τον Τόπο αυτό. Και εσείς τι κάνετε! Ανοίγεται την Αγκαλιά σας και κάνετε αυτόν τον Δήμο ΧΩΜΑΤΕΡΗ ολόκληρου του Νομού ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ! και του Νομού ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ! Την στιγμή που εμείς έχουμε το 15% των Σκουπιδιών . Τι θα μας πείτε και με τι Μούτρα θα ξαναζητήσετε την ψήφο μας σε λίγους μήνες, που θα μας έχετε πνίξει μέσα στο ΣΚΟΥΠΙΔΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΝΟΜΩΝ! και θα μας έχετε Καταδικάσει και εμάς και τα παιδιά μας να Πεθάνουμε από ΚΑΡΚΙΝΟ αποδεχόμενοι μια Μέθοδος που καταργείται στην Ευρώπη, γιατί αποδείχτηκε ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ (Σύμμεικτα Σκουπίδια, 45% Υπόλειμμα που θα θάβεται κ.λπ.) και εσείς μαζί με την Περιφέρεια Αποδέχεστε αυτή την Μέθοδο και ανοίξατε την Αγκαλιά σας και μη σκεπτόμενοι το ΚΟΣΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ επιβαρυνθεί η κάθε τσέπη του Πολίτη, την αγοράζεται από τον ΦΟΥΧΤΕΛ ( που τον υποδεχτήκατε με τιμές πριν περίπου ένα χρόνο), που άρχισε πλέον να την Πουλάει σε Τριτοκοσμικές χώρες και εσείς Συνενείται . Μήπως τελικά και εσείς θεωρείται τον λαό που σας τίμησε με την ψήφο του, Τριτοκοσμικό –Αγράμματο και Αδύνατο γιαυτό τον κρατάτε Ανημέρωτο και τα κάνατε όλα Κάτω από το τραπέζι Τι ΦΟΒΑΣΘΕ?

ΜΑΥΡΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΙΤΣΑ!!!

ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΣΕ ΒΡΟΥΝ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ. ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΠΕΤΑΜΕ ΛΑΣΠΗ ΕΝΑΝΤΙΟ ΚΑΠΟΙΟΥ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙΣ ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Απειλή είναι αυτό; Διάβασα όλα τα μηνύματα που αφορούν το άρθρο και δεν είδα λάσπη σε κανένα από αυτά. Δεν έχουν οι πολίτες δικαίωμα έκφρασης της άποψής τους; Ποια είναι η λάσπη; Σε ποιο σχόλιο;

Οταν ο Σμυρνιώτης φώναζε και έλεγε ότι η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των απορριμάτων πρέπει να είναι των δήμων , τότε οι παλιοί δήμαρχοι για να μην έχουν πολιτικό κόστος πέταξαν το μπαλάκι στην Περιφέρεια. Η Περιφέρεια με τη σειρά της και για τους ίδιους λόγους πέταξε το μπαλάκι στον ανάδοχο του διαγωνισμού. Δηλαδή συζητάμε αυτά που έλεγε ο δήμαρχος πριν 3 χρόνια και τότε όλοι γελάγαμε. Τώρα που βρέθηκε το πρόβλημα έξω από την πόλη μας το σκεφτήκαμε να φωνάξουεμε τελευταία στιγμή? Τώρα που η αρμοδιότητα εκχωρήθηκε από την Περιφέρεια στον ανάδοχο? Μήπως είναι αργά?