Κωνσταντινόπουλος: Ούτε ένα ευρώ δεν επενδύθηκε στην έρευνα από το ΕΣΠΑ 2014-20

Κωνσταντινόπουλος: Ούτε ένα ευρώ δεν επενδύθηκε στην έρευνα από το ΕΣΠΑ 2014-20

Ιούλιος 12, 2017 - 12:30
1 σχόλια

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Παιδείας κατέθεσαν από κοινού στη Βουλή οι κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Κωνσταντόπουλος Δημήτρης Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, με την οποία αναδεικνύουν την πλήρη αδράνεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσον αφορά την αξιοποίηση των 823 εκ. ευρώ που είχαν διασφαλισθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση στο ΕΣΠΑ 2014-2020 για επενδύσεις στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία.

Επισημαίνουν πως αυτά τα 823 εκ. ευρώ, σε συνδυασμό με την εθνική συμμετοχή και με την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, θα μπορούσαν να φτάσουν τα 1,5 δις ευρώ στην πραγματική οικονομία, δημιουργώντας χιλιάδες ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας για νέους πτυχιούχους που διαθέτουν υψηλή κατάρτιση και σήμερα αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Υπενθυμίζουν μάλιστα πως στο παρελθόν η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών που παρουσιάζονται στον συγκεκριμένο τομέα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς μέχρι το 2020 αναμένεται στην ΕΕ να δημιουργηθούν 900.000 νέες θέσεις εργασίας στις νέες τεχνολογίες και η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα της επέτρεπαν να προσελκύσει μεγάλο μέρος των σχετικών επενδύσεων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 

Κύριοι Υπουργοί,

Το ΕΣΠΑ 2014-2020, προβλέπει στον Θεματικό Στόχο 1 «Ενίσχυση Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας», χρηματοδότηση 823 εκ.ευρώ. Μαζί με την εθνική συμμετοχή και τις ιδιωτικές επενδύσεις, υπολογίζεται πως τα κονδύλια που θα επενδυθούν στον τομέα αυτό θα ανέλθουν στα 1,5 δις ευρώ, δημιουργώντας ανάπτυξη και ποιοτικές θέσεις εργασίας σε έναν τομέα με μεγάλες προοπτικές εξέλιξης για τη χώρα μας.

Από την ιστοσελίδα της ΓΓΕΤ, πληροφορούμαστε πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενεργές προκηρύξεις ούτε και αποτελέσματα τυχόν προηγούμενων προκηρύξεων, δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις ούτε έχουν γίνει πληρωμές. Με δυο λόγια: ούτε ένα ευρώ μέχρι στιγμής για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία από το ΕΣΠΑ 2014-2020, και βρισκόμαστε ήδη στη μέση της προγραμματικής περιόδου.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών που προσφέρονται στον τομέα της τεχνολογίας για τη χώρα μας: Δεδομένου ότι έως το 2020, αναμένεται το «άνοιγμα» σχεδόν ενός εκατομμυρίου νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας στις νέες τεχνολογίες στην ΕΕ, η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο σε αυτή την αγορά, με πλεονεκτήματα το υψηλά καταρτισμένο στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει, την γεωγραφική και πολιτιστική εγγύτητα με την εγγύς και μέση Ανατολή, το όχι υψηλό κόστος εργασίας. Εντούτοις, η Κυβέρνηση έχει παραμελήσει τελείως τον συγκεκριμένο τομέα, εγκαταλείποντας στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες νέους πτυχιούχους, οι οποίο αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες, στερώντας την πατρίδα μας από τις ικανότητες και τον δυναμισμό τους.

Ως εκ τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Πότε θα ξεκινήσει η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία; Ποιος είναι ο αναλυτικός και συγκεκριμένος σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους τομείς αυτούς;

(Δελτίο Τύπου)


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.