Κωνσταντινόπουλος: Να δώσουμε εργασία στους επιστήμονες της χώρας μας

Κωνσταντινόπουλος: Να δώσουμε εργασία στους επιστήμονες της χώρας μας

Φεβρουάριος 10, 2016 - 13:19
2 σχόλια

Άρθρο του βουλευτή Αρκαδίας του ΠαΣοΚ για τις δυνατότητες ανάπτυξης αγοράς παραγωγής λογισμικού στην Ελλάδα

Εν μέσω διαπραγματεύσεων, διαδηλώσεων, μπλόκων για το Ασφαλιστικό και εκλογολογίας, η Κυβέρνηση δεν αναζητά την ουσιαστική απάντηση για το Ασφαλιστικό που είναι οι επενδύσεις και οι νέες θέσεις εργασίας.
 
Μια από αυτές τις ευκαιρίες είναι η Ελλάδα να γίνει προορισμός και έδρα παραγωγής λογισμικού.
 
Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση μηχανικών παραγωγής λογισμικού και προγραμματιστών στην Ε.Ε. και τον Δυτικό κόσμο έχει αυξηθεί ραγδαία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι μέχρι το 2020 θα υπάρχουν 900.000 κενές θέσεις εργασίες στους τομείς των ΤΠΕ.
 
Η ραγδαία αυτή ζήτηση οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι και η μαζική οπισθοχώρηση outsourcing υπηρεσιών στην Ασία. Ο κύριος λόγος αποτυχίας είχε να κάνει με τον ελλιπή ποιοτικό έλεγχο του παραγόμενου λογισμικού στις Ασιατικές χώρες, τα εγγενή προβλήματα επικοινωνίας και το κακής ποιότητας project management.
 
Η Ελλάδα είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που συνδυάζει υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό στις ειδικότητες υψηλής ζήτησης, το σχετικό φτηνό με όρους Δυτικής Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής εργατικό κόστος και δυτική αντίληψη, κουλτούρα και νοοτροπία εργασίας (western mentality).
 
Η χώρα μας θα μπορούσε να γίνει ο κύριος outsourcer υπηρεσιών παραγωγής λογισμικού στον Δυτικό κόσμο και χώρα υποδοχής επενδύσεων στην παραγωγή λογισμικού για τον πρόσθετο λόγο του κλίματος, του τρόπου ζωής και της εγγύτητας με μια σειρά από ανερχόμενες αγορές (Μ.Ανατολή, Αφρική, Εγγύς Ανατολή).
 
Τόσο σε επίπεδο πανεπιστημίων, ΙΕΚ, Κολλεγίων όσο και σε επίπεδο δημιουργίας ειδικών φορολογικών ζωνών και υποδομών, με συντονισμένες πολιτικές και στρατηγική στόχευση η χώρα μας θα μπορούσε να γίνει ένας ιδανικός προορισμός επενδύσεων στην παραγωγή λογισμικού.
 
Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, που παραχώρησε εν μέρει «χώρο φιλοξενίας» στο γνωστό μας μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το facebook. Ας σταματήσουμε να «κλαίμε» για αυτούς που φεύγουν στο εξωτερικό, ας προχωρήσουμε σε πράξεις. Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, Πανεπιστήμια, Τοπική Αυτοδιοίκηση ας συνεργαστούμε για να φτιάξουμε το πλαίσιο (νομικό – φορολογικό) και τις προϋποθέσεις ώστε να δώσουμε εργασία στους επιστήμονες της χώρας μας. Άμεσα να παρουσιάσουμε ένα ελκυστικό σχέδιο στις μεγάλες εταιρίες του τομέα αυτού, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και να σταματήσει η φυγή επιστημονικού δυναμικού προς το εξωτερικό. Να μην αφήσουμε να χαθεί μια ακόμα ευκαιρία για τους νέους επιστήμονες της χώρας. Όλοι μαζί μπορούμε να το υλοποιήσουμε.

(Άρθρο στο liberal.gr)


2 Σχόλια

Δηλαδή πρέπει να περάσουν από το γραφείο σου; Νομίζω ότι οι καλές εποχές για σένα και τους ομοίου σου πέρασαν.

Για πες μας εσύ ρε καταφαντασίαν εργασιομανή με μηδενικά ένσημα που έχεις και άποψη..

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.