Κωνσταντινόπουλος: Η ΝΔ με τον εκλογικό νόμο οδηγεί σε αυτοδυναμία με το 1/3 των ψήφων

Κωνσταντινόπουλος: Η ΝΔ με τον εκλογικό νόμο οδηγεί σε αυτοδυναμία με το 1/3 των ψήφων

Ιανουάριος 24, 2020 - 15:06
0 σχόλια

Βασικά σημεία της ομιλίας του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Αντιπρόεδρου της Βουλής και Βουλευτή Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής για τον εκλογικό νόμο:

Σαν αύριο το 2015 είχαμε τις εκλογές με το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «την Κυριακή ψηφίζουμε τη Δευτέρα φεύγουν» και ύστερα ακολούθησαν άλλες δηλώσεις του κ. Τσίπρα «δεν είπα ψέματα, είχα αυταπάτες», «είπα ψέματα, αλλά δεν κλέψαμε κιόλας», «θα καταργήσω το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο», «θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα των Περιφερειακών αεροδρομίων», «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας παράλογος φόρος, δε διορθώνεται, αλλά καταργείται»

Υπάρχουν σήμερα τρεις προτάσεις για τον εκλογικό νόμο από ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Η μια είναι η απλή αναλογική και η άλλη πλειοψηφική όπου με το 1/3 των ψήφων και υπερ-πλειοψηφικό θα εκλέγεται κυβέρνηση. Στην πρόταση που θέλει να περάσει η κυβέρνηση γίνεται με το 1/3 των ψήφων, να σχηματιστεί Κυβέρνηση αντοχής μετά από δέκα χρόνια κρίσης; Υπενθυμίζω ότι η τελευταία συγκυβέρνηση η οποία ήταν το 2012 έφτανε σε ποσοστό το 48,19% και όταν έφυγε η ΔΗΜΑΡ έφτανε το 42%, άρα μέσα από αυτή την κρίση μπορεί να επιτευχθεί πάλι σύνθεση, συναίνεση με το γνωστό δίλημμα αυτοδυναμία ή όχι; Αντίθετα η δική μας πρόταση έχει δημιουργηθεί μέσα από τις εμπειρίες δέκα ετών, μιας παράταξης που έβαλε πρώτα τη χώρα και μετά το κόμμα. Μια πρόταση με αναλογικότητα που δίνει προϋποθέσεις κυβερνησιμότητας μέσα από τη σύνθεση και τη συναίνεση.

Η Κυβέρνηση με την πρότασή της για τον εκλογικό νόμο ορίζει ότι ένας συνασπισμός κομμάτων δεν μπορεί να πάρει το μπόνους των εδρών, αλλά πώς γίνεται να αποκλείει από αυτό, ένα συνασπισμό κομμάτων σαν το Κίνημα Αλλαγής το οποίο έχει κατέβει ξανά στις εκλογές; Θα ήταν εύλογο για αποφυγή τυχοδιωκτισμών να υπήρχε αυτός ο περιορισμός μόνο σε κόμματα που δεν έχουν συμμετάσχει ξανά σε εκλογές.

Στις εκλογές του 2012 ο συνασπισμός τότε ΝΔ (29,66%) –ΠΑΣΟΚ(12,28%)-ΔΗΜΑΡ6,25%) έφτανε το 48,19%. Ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στις δύο εκλογές έφτανε 41% και 39%. Τότε ο κ. Τσίπρας έλεγε για το 48,19% αποτελεί δημοκρατική εκτροπή που σημειώνω ξεπερνάει 47% της απλής αναλογικής που δίνει αυτοδυναμία με βάση την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ.

Ας υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προοδευτικό κόμμα και ότι αύριο γίνονται εκλογές με πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ και κάνουμε προοδευτική κυβέρνηση με την Κουντουρά, τον Παπαχρηστόπουλο, τον Κόκκαλη κλπ. Τι θα γινόταν όμως αν μια στο εκατομμύριο ο κόσμος αντί να βγάλει την «προοδευτική παράταξη» του Κόκκαλη, Παπαχρηστόπουλου και Κουντουρά, έβγαζε τους δεξιούς; Εσείς που μιλάτε για σύνθεση και στηρίζετε την απλή αναλογική, σας ερωτώ τι θα πράττατε την επομένη των εκλογών; Θα κάνατε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ;  Αφού κατά 90% θα είναι προϋπόθεση για να δημιουργηθεί πλειοψηφία 151 εδρών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική και ενώ δεν τη θέλει ουσιαστικά παίζει τα ρέστα του όχι σε ένα παιχνίδι ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, αλλά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ εμπαίζοντας τον προοδευτικό κόσμο ενώ δεν απαντά στο ερώτημα τι θα κάνει σε περίπτωση που είναι δεύτερο κόμμα. Θα προχωρήσει σε εκλογές ή σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ;

Οι πρόωρες εκλογές ισοδυναμούν με ακυβερνησία στην πιο δύσκολη εθνική στιγμή, ενώ παράλληλα διασώζουν τον Τσίπρα αφού η ήττα είναι αυτονόητη τώρα ενώ μετά από τρία χρόνια όχι.

Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής είναι μία πρόταση που βγήκε δια πυρός και σιδήρου. Μια πρόταση που έχει ως κύριο γνώμονα να προχωρήσει η χώρα με συνθέσεις και συναινέσεις γιατί το ΠΑΣΟΚ βάζει πρώτα τη χώρα και μετά το κόμμα.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.