Κωνσταντινόπουλος: Η κυβέρνηση τιμωρεί τους νέους που την στήριξαν

Κωνσταντινόπουλος: Η κυβέρνηση τιμωρεί τους νέους που την στήριξαν

Φεβρουάριος 01, 2016 - 13:51
2 σχόλια

Ο βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής», κατά τη διάρκεια της οποίας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση τιμωρεί τους νέους ανθρώπους που την στήριξαν, ενώ στηλιτεύει τις «ακροβασίες» και τις «ψευτοπαλικαριές» που έφεραν στη χώρα το τρίτο μνημόνιο.

Ακόμη, εκφράζει την πεποίθηση ότι το Ασφαλιστικό θα περάσει, ενώ καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τα σενάρια ανταλλαγής «προσφύγων με χρέος» και τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει δράση μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τέλος, εμμένει στην άποψή του για συνέδριο του κόμματος και για τον προσδιορισμό του από μηδενική βάση.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος:

Συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) στο δημοσιογράφο Φίλιππο Δεργιαδέ για την εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής». Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016.
 
1. Κύριε Κωνσταντινόπουλε, μετά και από τη συζήτηση στη Βουλή, δεν γίναμε σοφότεροι σε ό,τι αφορά τη λύση του ασφαλιστικού. Μπορεί να αντιμετωπισθεί χωρίς περικοπές σε συντάξεις και δαπάνες και χωρίς αύξηση εισφορών, στο πλαίσιο που θέτει το, ψηφισμένο και από σας, τρίτο μνημόνιο;
 
Κύριε Δεργιαδέ, για να είμαστε ξεκάθαροι: το τρίτο μνημόνιο δεν ήταν απαραίτητο – επιλογή της Κυβέρνησης Τσίπρα ήταν. Οι πολιτικές και οι αποφάσεις του κ. Τσίπρα, του κ. Βαρουφάκη, του κ. Λαφαζάνη, του κ. Καμμένου, οι ακροβασίες, οι ψευτοπαλληκαριές και οι παραλογισμοί τους μας έφεραν εκεί. Το επεδίωξαν, το έφεραν, το επέβαλαν, ζήτησαν και έλαβαν την επικύρωσή του με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, και τώρα τιμωρούν όσους – κατά κύριο λόγο – τους στήριξαν, δηλαδή τους νέους ανθρώπους. Και επιτίθενται ταξικά με χαρακτηριστική σφοδρότητα στους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες – σε αυτούς δηλαδή που παράγουν πλούτο για τη χώρα μας. Αυτή είναι η ιδεοληπτική τους εμμονή.
Όμως, ας μη γελιόμαστε. Το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί – και δεν θα λυθεί, με βιώσιμο και αξιόπιστο τρόπο – χωρίς επενδύσεις στη χώρα μας. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εξαπολύοντας κυνηγητό ενάντια σε κάθε μικρή ή μεγάλη επένδυση, καταργεί ή ακυρώνει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, και απομακρύνει την ανάπτυξη, η οποία θα μπορούσε να στηρίξει ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος για όλους. Η Κυβέρνηση δεν προχωρά σε “μεταρρυθμίσεις ” απλώς καλύπτει τα 1,8 δις ευρώ που έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό.
 
 
2. Αν δεν περάσει το ασφαλιστικό και η κυβέρνηση απολέσει την πλειοψηφία, τι θα γίνει; Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινούσε σε οικουμενική κυβέρνηση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα στήριζε μία κυβέρνηση των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων προς αποφυγή νέων εκλογών;
 
Θεωρώ πως το ασφαλιστικό θα περάσει. Οι Βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα το ψηφίσουν. Δεν αφήνουν εξουσία οι “Αριστεροδεξιοί”. Το τι θα πουν μετά στις περιφέρειές τους και στους πολίτες, είναι άλλο θέμα. Ένα ψέμα ακόμη… Κατά τα λοιπά, προσωπικά δεν θεωρώ τίποτε «δεδομένο». Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας μας έχουν συνηθίσει τη μία μέρα να λένε κάτι και την άλλη το αντίθετο. Πάντως, αν δεν μπορούν να κυβερνήσουν πλέον, αυτό που πρέπει να γίνει είναι πρώτα ο κ. Τσίπρας να το παραδεχθεί ενώπιον του Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού, και στη συνέχεια να συγκροτηθεί οικουμενική κυβέρνηση, φυσικά χωρίς τον ίδιο Πρωθυπουργό. Άλλη λύση, πολιτικά αποδεκτή και συνταγματικά εφικτή, δεν φαίνεται να υπάρχει.
 
 
3. Στο προσφυγικό κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της ενισχύει τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν στη χώρα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Πώς όμως απαντάτε στην ΕΕ που ζητά η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών ενώ κάποιοι "απειλούν" με έξοδό μας από τη Σένγκεν;
 

Αυτό που χρειάζεται είναι αφενός ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του να σταματήσουν επικίνδυνα «σενάρια» και δήθεν «διαπραγματεύσεις» σαν αυτές που διακινούν – «χρέος για πρόσφυγες» - και αφετέρου ο κ.Μητσοτάκης και η Ν.Δ. να παρέμβουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να σταματήσουν τέτοιου είδους δηλώσεις από στελέχη του. Επισημαίνω πως δεν θα βρείτε κανέναν με τέτοιου είδους απόψεις στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατική Οικογένεια. Επιπλέον, θα είναι χρήσιμο να επισημανθεί – διά της προσήκουσας οδού – ότι το Λιμενικό Σώμα δεν φρουρεί απλώς τα ελληνικά σύνορα, αλλά τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ οφείλει να παράσχει τη μέγιστη δυνατή συνδρομή στη φύλαξή τους με βάση τις ευρωπαϊκές συνθήκες και πολιτικές, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες.
 
 
4. Για το νέο εγχείρημα στην κεντροαριστερά είπατε όχι σε μία “συνδιάσκεψη κομμάτων και ιερατείων” αλλά ναι σε ένα συνέδριο από μηδενική βάση. Σε ποια σημεία διαφωνείτε με το μοντέλο που προτείνει η ηγεσία του κόμματος, με δεδομένο ότι και ο κ. Βενιζελος μίλησε για συνεργασία με το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων...
 
Το εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία εφόσον σε επίπεδο κομμάτων, κινημάτων και στελεχών δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να καθίσουμε όλοι μαζί σ’ ένα τραπέζι και να γράψουμε από μηδενική βάση τη νέα προσπάθεια. Αλλά κυρίως αν ενεργοποιηθούν οι πολίτες, πάνω σε μια νέα πολιτική βάση.
Οι δημοσκοπήσεις στα κόμματα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας: πάνω από 70% των μελών και των φίλων, μας ζητούν να προχωρήσουμε σε μια νέα πολιτική Αρχή. Γι’αυτό προτείνω Ιδρυτικό Συνέδριο από μηδενική βάση και όχι συνδιάσκεψη “ιερατείων”. Αυτά ανήκουν σε ένα κακό παρελθόν. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και να μη χάσουμε το momentum, όπως έγινε με την «Ελιά». Όσο για τον κ. Λεβέντη, αναρωτιέμαι πώς προσδιορίζει τη σχέση του με τη σοσιαλδημοκρατία.
 
 
5. Ο νέος φορέας θα περιλαμβάνει το ΚΙΔΗΣΟ και τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και πρώην στελέχη σας που σήμερα απέχουν από τις διεργασίες όπως η κα Διαμαντοπούλου;
 
Ο νέος φορέας θα είναι εκεί για όλους όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην καινούργια προσπάθεια, με όρους ισότητας και ισοτιμίας. Η ιστορία μας είναι δεδομένη. Όμως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να θυσιάζουμε αρχές, αξίες και προοπτικές για χάρη των συμβόλων του παρελθόντος. Τα λάθη που έγιναν, κόντεψαν να αφανίσουν το χώρο μας. Όμως η κεντροαριστερά παραμένει χώρος πολιτικά και ιδεολογικά υπαρκτός – και πρέπει να τον αναστήσουμε. Είναι ο χώρος που κράτησε όρθια τη χώρα μας στα δύσκολα. Ο πολιτικός χώρος που μπορεί να αποκτήσει νέα δυναμική μέσα από μία νέα αντίληψη, με μία νέα γενιά. Φαντάζεστε η νέα σημαντική προσπάθεια για διεύρυνση του χώρου να καταλήξει μόνο στην επιστροφή του κ. Παπανδρέου;
 
 
6. Ποια πρέπει να είναι η στρατηγική του κόμματός σας έναντι της "νέας Ν.Δ." του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος δείχνει διαθέσεις "επεκτατισμού" στον κεντρώο χώρο;  
 

Δεν έχουμε «νέα Ν.Δ.» - η Ν.Δ. έχει νέο αρχηγό. Και είναι φυσικό ο κ. Μητσοτάκης να προσπαθεί να δώσει νέα δυναμική στο κόμμα του. Όμως αυτό δεν δημιουργεί καμία σύγχυση ή ταύτιση. Τα ιδεολογικά και πολιτικά όρια ανάμεσα στην κεντροαριστερά και στην κεντροδεξιά είναι ξεκάθαρα, και η πολιτική αντιπαράθεση ζωντανή. Ο κοινός στόχος, η ανάπτυξη και η έξοδος της χώρας από την κρίση, δεν τα σβήνει – αντιθέτως, δίνει νέα δυναμική στον πολιτικό διάλογο. Σε αυτό τον διάλογο όμως, η κάθε Παράταξη έχει χρέος να παρουσιάσει τις προτάσεις και το σχέδιό της, με ειλικρίνεια και σαφήνεια, χωρίς λαϊκισμό και δημαγωγίες. Αν το επιτύχουμε, θα έχουμε βοηθήσει τη χώρα και τους πολίτες.


2 Σχόλια

Για τα δύο πρώτα μνημόνια ρε Οδυσσέα, τι έχεις να πεις; Ή πρέπει να ετοιμάσεις καμιά επερώτηση και δεν προλαβαίνεις;

Μάλλον αγωνία δείχνει ο Οδυσσέας για την Κυβέρνηση, όχι βέβαια τόσο για τα πρόσωπα όσο για την υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών, που και ο ίδιος στηρίζει.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.