Κωνσταντινόπουλος: Διεκδικούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές στην πολιτική σκηνή

Κωνσταντινόπουλος: Διεκδικούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές στην πολιτική σκηνή

Οκτώβριος 05, 2017 - 13:48
1 σχόλια

Συνέντευξη του βουλευτή Αρκαδίας και υποψήφιος αρχηγός του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στο ρ/σ «ΣΚΑΪ 100,3».

«Όποιος υποψήφιος αρχηγός δεν είναι Βουλευτής, να πει από σήμερα ποιον θα επιλέξει ως επικεφαλής της Κ.Ο. στη Βουλή εφόσον εκλεγεί, για να το γνωρίζουν οι πολίτες»

Βασικά σημεία συνέντευξης στην εκπομπή «Ημερολόγιο» του ραδιοφωνικού σταθμού «ΣΚΑΪ 100,3» (Π.Τσίμας):
Για την διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας του νέου φορέα της Παράταξης:

  • Η ημερομηνία της 5ης Νοεμβρίου δεν πρέπει ν’αλλάξει. Μία τεχνική παράταση μίας εβδομάδας δεν θα ήταν πάντως πρόβλημα. Όμως να μην ανοίγουν ξανά θέματα σχετικά με την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ο κ.Αλιβιζάτος την παρέπεμψε στους υποψηφίους, όμως οι εταιρίες που αναλαμβάνουν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας δεν έχουν δώσει στοιχεία για εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Η επιλογή των εταιριών έγινε από την ομάδα ειδικών της Επιτροπής Αλιβιζάτου, που την εμπιστευόμαστε όλοι.

Για την επόμενη ημέρα του νέου φορέα:

  • Την επόμενη μέρα η ενότητα θα πρέπει να είναι δεδομένη: δεν προερχόμαστε από παρθενογένεση. Ανήκουμε στην κεντροαριστερά και οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι. Είναι φυσικό, σε ένα μεγάλο κόμμα όπως αυτό που φιλοδοξούμε να γίνουμε, να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Όμως υπάρχει η δέσμευση πως την επόμενη ημέρα θα συμμετέχουμε όλοι μαζί στο νέο φορέα, υπό την ηγεσία όποιου επιλέξουν οι πολίτες. Οι ίδιοι οι πολίτες θα επιλέξουν, με βάση τις θέσεις των υποψηφίων, την κατεύθυνση του νέου φορέα, αλλά και τη  λειτουργική δομή του. Για παράδειγμα, οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, πρέπει από την επόμενη κιόλας ημέρα να λειτουργούν ως μία ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και ο νέος επικεφαλής, πρέπει από την επόμενη κιόλας ημέρα να εκπροσωπεί τις Κ.Ο. εντός Βουλής, παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά από τον κ.Τσίπρα και τον κ.Μητσοτάκη.

Για την προοπτική κυβερνητικών συνεργασιών:

  • Η εκλογή αρχηγού δεν γίνεται για να διαλέξουν οι πολίτες αν ο νέος πολιτικός φορέας θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖ ή τη ΝΔ. Η εκλογή γίνεται για να συμμετάσχει ο κόσμος σε ένα μεγάλο εθνικό γεγονός, που θα αμφισβητήσει ακριβώς αυτό το τεχνητό δίπολο Τσίπρα-Μητσοτάκη. Εμείς φιλοδοξούμε να γίνουμε ο άλλος προοδευτικός κυβερνητικός πόλος απέναντι στη συντηρητική ΝΔ.
  • Η εθνική συνεννόηση και η συναίνεση σε συγκεκριμένα ζητήματα είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να οικοδομηθεί μία ευρεία συναίνεση – τόσο σε επίπεδο συνταγματικής αναθεώρησης, κυρίως όμως σε επίπεδο πολιτικής πρακτικής – σχετικά με την αντίληψη ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πρέπει να διακόπτει μία κυβερνητική θητεία. Θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση πάνω σε ένα προοδευτικό αναλογικό εκλογικό σύστημα, που θα ξεφεύγει από την απλή αναλογική της ακυβερνησίας, αλλά και από το σύστημα του «μπόνους» των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, που στήριξε ο κ.Μητσοτάκης.
  • Δεν πρέπει να κάνουμε άλματα στο χρόνο: η ψήφος του ελληνικού λαού είναι αυτή που θα στείλει μηνύματα στα κόμματα. Οι δημοσκοπήσεις δεν προβλέπουν την ψήφο. Όλες οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν ενισχυμένους, όμως αυτό δεν είναι αρκετό και δεν είναι ο στόχος μας. Στόχος μας είναι η στρατηγική ήττα του εθνικολαϊκισμού των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η κατάθεση της άλλης προοδευτικής κυβερνητικής πρότασης απέναντι στη ΝΔ.
  • Δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι, ούτε με ένα 8% ούτε με 9%. Διεκδικούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές στην πολιτική σκηνή. Ένα τόσο χαμηλό αποτέλεσμα θα μας αδικούσε. Θα ήταν σεβαστή βέβαια η επιλογή των πολιτών, όμως πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να ζυγίζουν καλά πια σε ποιον δίνουν την ευθύνη.
  • Να μη με ψηφίσουν όσοι πιστεύουν σε συνένωση της Κεντροαριστεράς με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι κατάλληλος για έναν τέτοιο σκοπό, και δεν μπορώ να τον υλοποιήσω.
  • Ο νέος επικεφαλής της Παράταξης πρέπει να είναι εντός Βουλής, εκεί που θα γίνεται καθημερινά η αναμέτρηση. Αυτός θα αναλάβει να ενοποιήσει τις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Και αυτός θα χαλάσει το «πάρτυ πόλωσης» που επιδιώκουν να στήσουν στη Βουλή οι κ.Τσίπρας και Μητσοτάκης. Αν εκλεγεί αρχηγός κάποιος που δεν θα είναι στη Βουλή, τότε επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων θα είναι άλλος. Όποιος υποψήφιος αρχηγός λοιπόν δεν είναι Βουλευτής, να πει εξαρχής ποιον θα επιλέξει να τον αντικαθιστά στη Βουλή.
  • Οι εκλογές θα αργήσουν ακόμη. Ό,τι και να συμβεί, οι κ.Τσίπρας και Καμμένος δεν θα αποχωριστούν τις καρέκλες της εξουσίας, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα τις ξαναδούν ποτέ.

Δελτίο Τύπου

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Πρωταγωνιστές με τα μνημόνια; δεν το βλέπω παλικάρι μου, ρώτα κανένα μισθωτό Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα όπως αντίστοιχα και τους συνταξιούχους, θα δεις εκπλήξεις!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.