«Κόκκινο πανί» για ακόμα μία φορά ο ΠΕΣΔΑ (vid)

«Κόκκινο πανί» για ακόμα μία φορά ο ΠΕΣΔΑ (vid)

Φεβρουάριος 21, 2017 - 09:55
2 σχόλια

Η έγκριση του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα πυροδότησε έντονες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης όσο και από την πλευρά της πλειοψηφίας, καθώς οι απόψεις διίστατο και τα επιχειρήματα τα οποία ειπώθηκαν ήταν πολλά και διαφορετικά. Η έκρηξη του περιφερειάρχη στα λεγόμενα του κ. Πατσαρίνου ήταν έντονη, καθώς ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας έκρινε σκληρά το έργο της Περιφέρειας και άφηνε σαφές υπονοούμενο για την ανάδοχο εταιρία.

Την εισήγηση έκανε η θεματική αντιπεριφερειάρχης κυρία Ντίνα Νικολάκου η οποία μεταξύ άλλων μίλησε για τους στόχους του σχεδίου τους οποίους έχουν θέσει στην περιφερειακή Αρχή αναφέροντας τα προτερήματα του έργου:

  • Λειτουργία ολοκληρωμένου δικτύου ανάκτησης ΑΣΑ με στόχο της επίτευξη προετοιμασίας για ανάκτηση σε ποσοστό 74%.
  • Προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση με χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων βιοαποβλήτων σε ποσοστό τουλάχιστον 50%
  • Περιορισμός υγειονομικής ταφής σε ποσοστό μικρότερο του 26%

Από την πλευρά του, ο κ. Τατούλης δήλωσε:

Εμείς παραμένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις και στις υποχρεώσεις μας. Θα γίνει σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ και κανείς δεν θα μπορέσει να παραβιάσει αυτή την αρχή. 

Ο κ. Πατσαρίνος αντέδρασε, λέγοντας: «Έχετε κάνει λάθος και συζητάτε ένα σχέδιο για τον ΠΕΣΔΑ και τον έχετε ταυτίσει με τη ΣΔΙΤ.  Τον Αύγουστο του 2016 ξεκαθαρίστηκε ότι το 2017 τα πράγματα έχουν αλλάξει. Διαλογή στην πηγή, αποκέντρωση στις μικρές μονάδες. Γιατί αμφισβητούνται και οι χρηματοδοτήσεις».
 

Κινείστε σε λάθος δρόμο το έργο σας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στα νέα δεδομένα. Μιλάτε για ένα γενικό κόστος και για χρήματα αναδρομικά τα οποία θα επιστρέφονται στους πολίτες.

Ακολούθως, ο κ. Πατσαρίνος αναφέρθηκε στη σχέση της Περιφέρειας με τους Δήμους: «Όσοι Δήμοι πήγαν κόντρα στην Περιφέρεια τα βρήκαν δύσκολα όσοι όμως τα γύρισαν και τάχθηκαν υπέρ του έργου άρχισαν το καλαματιανό, βλέπε Νίκας», είπε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Πατσαρίνος αφήνοντας αιχμές για την περιφερειακή αρχή ότι δεν διευκολύνει το έργων των δημοτικών αρχών, αλλά τους δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία τους.

Το έργο γίνεται φωτογραφικά για την Αρκαδία, ξεπερνάει τα 100 ευρώ τον τόνο.

«Θα χρεώσουμε όλη την Ελλάδα για να βάλει η εταιρία το κέρδος στην τσέπη της. Για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ το βάλατε και αυτό μέσα στις σκοπιμότητα για έργο ΣΔΙΤ», είπε, τέλος, ο κ. Πατσαρίνος.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλευράς μίλησε για τις τοπικές μονάδες οι οποίες έχουν πολλά πλεονεκτήματα και δήλωσε την αντίθεση της παράταξής του στην κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων.

Δεν πρέπει να περάσει ο ΠΕΣΔΑ όπως παρουσιάζεται,

είπε και καταψήφισε στην εισήγηση.

Ο κ. Γόντικας επανέλαβε τη θέση του για ενιαίο κρατικό φορέα και έκανε λόγο για κρατική περιουσία και για βελτίωση όρων της εργατικής δύναμης, προβάλλοντας την άμεση διεκδίκηση και στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Βασική επιδίωξη είναι να βγει κέρδος για τον λαό.

Τέλος, ο κ. Γόντικας είπε ότι θα καταψηφίσει.

Ο κ. Τζαμουράνης, ο νέος επικεφαλής της «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον Μοριά» ξεκίνησε την τοποθέτησή του μαχητικά, κάνοντας λόγο για μια εισήγηση η οποία έγινε με πολύ βροντερό τρόπο. Ο στόχος θα έπρεπε να είναι ο περιορισμός των απορριμμάτων, είπε, και χαρακτήρισε πανάκριβη τη λύση της ΣΔΙΤ αλλά και περιβαλλοντικό λάθος. «Η διαχείριση δεν είναι δυνατόν να γίνεται μόνο σε τρεις περιοχές. Η διαχείριση του προβλήματος είναι αναποτελεσματική».

Δεν μπορώ να ψηφίσω θετικά. Όταν ξεσηκωθούν οι κάτοικοι θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες στη διαμαρτυρία τους.

Η κυρία Λυμπεροπούλου κατά την τοποθέτησή της ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για σύμμεικτα απορρίμματα και αρχικά ανέφερε ότι καταψηφίζει. Η προοπτική των 100.000 τόνων είναι αντίθετη με τα έσοδα και με όλους τους στόχους το 2020.

Εμείς επιμένουμε σε αποκεντρωμένη διαχείριση, σε διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση και επαναχρησιμοποίηση.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των επικεφαλής των παρατάξεων επιτέθηκε στον κ. Πατσαρίνο κατηγορώντας τον για πολλά ψεύδη σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.

Η Περιφέρεια έχει πυλώνα την ανακύκλωση. Εάν μέχρι το 2020 δεν υπάρξει ανακύκλωση 50% θα υπάρξει αυτόματη προσφυγή για επιβολή προστίμων στους Δήμους.

Ο περιφερειάρχης απάντησε σκληρά και στα λεγόμενα του κ. Αλευρά, υπενθυμίζοντάς του για ακόμα μία φορά ότι αυτός ως αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας στο πλευρό του είχε επικροτήσει το έργο της Περιφέρειας για τα απορρίμματα.

Ο κ. Τατούλης επεσήμανε την καθυστέρηση των δύο χρόνων από την κυβέρνηση να υπογράψει την εγγύηση του Δημοσίου ώστε να υπογραφεί η σύμβαση για τη ΣΔΙΤ «γιατί δεν τολμούν να κάνουν οτιδήποτε άλλο για ένα σχέδιο που είναι πλήρως ώριμο, απόλυτα διαφανές, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και το μικρότερο κόστος για τον πολίτη, αλλά επίσης είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον».

Για την κυρία Λυμπεροπούλου είπε ότι «ήρθε υπό μορφήν δασκάλας να μας πει τις πολιτικές της παρενθέσεις. Η κυρία είναι σύμβουλος του Τσιρώνη, ενός ανθρώπου που πέρασε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το έκανε γης Μαδιάμ». 

Ο ΠΕΣΔΑ υποβλήθηκε στο ΠεΣυ μετά από την απόφαση του ΦΟΔΣΑ. Η ΣΔΙΤ ήταν δική μας πρόταση η οποία υιοθετήθηκε από το σύνολο το πολιτικού κόσμου σήμερα.

«Δύο χρόνια η κυβέρνηση δεν κάνει το αυτονόητο, καθυστερεί την επικοινωνία και σήμερα θα είχαμε ετοιμάσει όλο το μοντέλο της διαχείρισης και δεν θα είχαμε πρόβλημα με τα πρόστιμα. Η φοβία σας κατατρέχει, δεν έχετε πρόταση, μας φοβούνται όλοι και μας τρέμουν γιατί έχουμε άποψη για τον τόπο».

Δεν ξέρετε εσείς, η Αριστερά. Το μόνο που σας μένει, είναι να ρίξετε το λιθάρι του αναμάρτητου. Ζητάμε τη σύμφωνη γνώμη όλων για τον ΠΕΣΔΑ. Όταν η κυβέρνηση εγκρίνει το έργο ΣΔΙΤ αναμένω την παραίτηση του κ. Πατσαρίνου.

«Όταν θα υπογραφεί η ΣΔΙΤ θα παραιτηθείτε; Γιατί οι άλλες ΣΔΙΤ εγκρίθηκαν», ρώτησε ο κ. Τατούλης αφήνοντας σαφές υπονοούμενο ότι η κυβέρνηση δεν εγκρίνει το έργο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας εξαιτίας του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Πατσαρίνου.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Η έγκριση του ΠΕΣΔΑ από το Περιφερειακό Συμβούλιο


2 Σχόλια

Εξ αιτίας του πολύ κοσκινίσματος και της φιλολογίας τόσα χρόνια σχετικά με το θέμα που λέγεται σκουπίδια , καλώς πήγε που πήγε . Έπρεπε να υπήρχε η μερομηνία λήξης , όπως με τις χωματερές και θα έβλεπες αν τελείωνε και το θέμα των σκουπιδιών

Τελικά τι γίνεται Τάσο?? Όλοι λένε ότι η σύμβαση ΣΔΙΤ προχωρά κανονικά με τις ευλογίες της Κυβέρνησης.. http://www.capital.gr/epixeiriseis/3192653/pio-konta-oi-upografes-gia-to-sdit-aporrimmaton-peloponnisou

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.