Κλειστές από τον Νόμο οι παιδικές χαρές στη Μεγαλόπολη αλλά… με ανοιχτές τις πόρτες (pics,vid)

Κλειστές από τον Νόμο οι παιδικές χαρές στη Μεγαλόπολη αλλά… με ανοιχτές τις πόρτες (pics,vid)

Μάιος 12, 2017 - 12:04
1 σχόλια

Ο κάθε Δήμος πρέπει να διαθέτει παιδικές χαρές για την ψυχαγωγία των μικρών δημοτών, οι οποίες πρωτίστως θα πρέπει να είναι απόλυτα ασφαλείς και κατασκευασμένες σύμφωνα με τις απαραίτητες πιστοποιήσεις από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ).

Η Αρκαδία δεν είναι ένας νομός ο οποίος διαθέτει ασφαλείς χώρους ψυχαγωγίας για τα παιδιά, καθώς στην πλειονότητά τους οι παιδικές χαρές είναι ακατάλληλες για τα παιδιά και επικίνδυνες για τους επισκέπτες τους.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές αυτές, στις παιδικές χαρές τοποθετήθηκαν σύγχρονα όργανα από κατάλληλα υλικά, ειδικά μελετημένα ώστε να ελαχιστοποιούνται τα παιδικά ατυχήματα.

Δύο από τις παιδικές χαρές που βρίσκονται στο κέντρο της Μεγαλόπολης είναι άκρως ακατάλληλες, με τον εξοπλισμό να είναι πεπαλαιωμένος, κατεστραμμένος, με αιχμηρές γωνίες, σπασμένα σκαλοπάτια και σίδερα να προεξέχουν σε κάθε παιχνίδι.

Στη μία παιδική χαρά μια μητέρα με το μικρό της κοριτσάκι έκαναν κούνια και, όπως μας είπαν, ποτέ μα ποτέ δεν θα μπορούσε το παιδί της να επισκεφτεί μόνο του τις παιδικές χαρές στη Μεγαλόπολη, καθώς ο κίνδυνος τραυματισμού είναι μεγάλος.

Ένα στενό πιο μετά σε μία άλλη παιδική χαρά υπάρχει ευδιάκριτη πινακίδα η οποία απαγορεύει την είσοδο καθώς όπως αναφέρει πως σύμφωνα με την ΥΑ 28492/2009 γίνεται προσωρινή παύση λειτουργίας της. Η προσωρινή αυτή παύση διαρκεί μάλλον κάποια χρόνια, όπως μαρτυρεί η εμφάνιση της παιδικής χαράς.

Σημειωτέον ότι η ΥΑ 28492/2009 αναφέρεται στον καθορισμό των προϋποθέσεων και των τεχνικών προδιαγραφών για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων και των Κοινοτήτων, τα όργανα και η διαδικασία δανειοδότησης και ελέγχου τους, τη διαδικασία συντήρησης αυτών, καθώς και σε κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Η πόρτα όμως της παραπάνω παιδικής χαρά είναι ορθάνοιχτη, χωρίς να υπάρχει κάποιο λουκέτο, πράγμα που μαρτυρεί ότι παιδιά επισκέπτονται τον χώρο. Ακόμη, στον χώρο εισέρχονται και αφοδεύουν αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα.

Και εδώ γεννάται το ερώτημα: Αν υπάρξει κάποιος τραυματισμός, ποιος θα έχει την ευθύνη; Πιθανότητα ο Δήμος δεν θα φέρει καμία ευθύνη διότι  έχει λάβει τις προφυλάξεις του απαγορεύοντας την είσοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καμία παιδική χαρά στον Δήμο Μεγαλόπολης δεν πληροί  τις προϋποθέσεις και έχει απαγορεύσει την είσοδο σε όλες.  Υπάρχει μια εργολαβία από την οποία αναμένεται να βγει μειοδότης ο οποίος θα αναλάβει την κατασκευή των παιδικών χαρών σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται.

Δεν είναι μόνο ο Δήμος Μεγαλόπολης, αλλά και άλλοι Δήμοι, όπως αυτός της  Τρίπολης και την Γορτυνίας οι οποίοι δεν πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των παιδικών χαρών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει ένα ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των παιδικών χαρών των Δήμων και την εναρμόνισή τους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα που σχεδιάζει να υλοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η ιδιαίτερα δυσχερής οικονομική συγκυρία που μεσολάβησε τα τελευταία χρόνια δεν επιτρέπει στους Δήμους να αναλάβουν το κόστος κατασκευής και λειτουργίας τους με βάση τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί.

Ο  γενικός γραμματέας του Υπ. Εσωτερικών κ. Πουλάκης, έχει καλέσει τους Δήμους της χώρας να υποβάλλουν τεχνικά δελτία για την καταγραφή των αναγκών τους μέχρι και τις 31 Μαΐου.

Ωστόσο, παρά τις κινήσεις που γίνονται από όλους τους συναρμόδιους φορείς, ΟΤΑ, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οικείες Επιτροπές Ελέγχου Παιδικών Χαρών (ΕΕΠΧ), καθώς και το υπουργείο, ο ρυθμός διάθεσης των χρημάτων είναι χαμηλός και αυτό αποδίδεται στην ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική συγκυρία που μεσολάβησε τα τελευταία έτη.

Για να δούμε, πόσοι Δήμοι είναι έτοιμοι για αυτή την πρόκληση, κατά πόσον οι Δήμοι θα καταφέρουν να ετοιμάσουν τα τεχνικά δελτία τα οποία ίσως εξασφαλίσουν τη χρηματοδότησή τους  για τη δημιουργία ασφαλών παιδικών χαρών.

Έφη Καστραντά

Ειδήσεις: 
Video: 

ΑrcadiaPortal.gr Παιδικές χαρές στο κέντρο της Μεγαλόπολης


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Θα θέλαμε μια απάντηση σε όλο αυτό το θέμα με τις παιδικές χαρές εγώ είμαι κάτοικος άλλης περιοχής και έχω έρθει με τα παιδιά μου και δεν έχει πουθενά να τα πάμε.. Το χειμώνα θα φτιάχνουν;; σε εμάς πάντως που υπήρχαν πρόβλημα τέτοια έγινε άμεση αντικατάσταση και όχι με χορτα οι παιδικές χαρές και να βάζουν όλοι εδώ τα σκυλία τους μέσα... Δεν είναι ψυχαγωγία για τα ζώα αλλά για τα παιδιά...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.