Κλειώ Κορώνη-Παπαντωνίου: Στην Αρκαδία έχουν γίνει πολλά βήματα εμπρός για τη ζωή όλων μας

Κλειώ Κορώνη-Παπαντωνίου: Στην Αρκαδία έχουν γίνει πολλά βήματα εμπρός για τη ζωή όλων μας

Απρίλιος 25, 2019 - 10:42
2 σχόλια

«Για εμάς η αυτοδιοίκηση δεν περιχαρακώνεται από κομματικά στεγανά και οι συνεργασίες είναι μονόδρομος»

Εκ νέου υποψήφια θα είναι η περιφερειακή σύμβουλος και παιδίατρος κυρία Κλειώ Κορώνη–Παπαντωνίου, μια δυναμική γυναίκα με ξεχωριστή παρουσία στην Αρκαδία. Η κυρία Κορώνη-Παπαντωνίου μπαίνει στη μάχη των περιφερειακών εκλογών για ακόμα μία φορά με τη «Νέα Πελοπόννησο» στο πλευρό του Πέτρου Τατούλη. Σε συνέντευξή της στο Arcadia Portal μιλά για τους άμεσους στόχους της παράταξής της, εφόσον αναλάβει και πάλι τη διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και επικεντρώνεται στο σημαντικό κομμάτι προστασίας της δημόσιας υγείας, στο οποίο η νυν περιφερειακή αρχή επιτέλεσε σημαντικό έργο. Παράλληλα, απαντά σε πολιτικές ερωτήσεις σε σχέση με την απλή αναλογική και επισημαίνει ότι όσο πιο κοντά βρίσκεται ο πολίτης στο κέντρο της εξουσίας, όπως είναι η περιφερειακή διακυβέρνηση που προτάσσει η «Νέα Πελοπόννησος», τόσο πιο εύκολα ελέγχει την εξουσία.

Ποια ήταν, κατά τη γνώμη σας, τα τρία σημαντικότερα έργα που υλοποίησε η περιφερειακή αρχή κατά τα τελευταία πέντε χρόνια;

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου υπό τον κ. Πέτρο Τατούλη, έχει προχωρήσει σε σημαντικά έργα αναβαθμίζοντας την περιοχή μας. Ενδεικτικά μόνο μπορώ να σας αναφέρω μερικούς άξονες, που αποτελούν βασικούς αναπτυξιακούς βραχίονες για την Αρκαδία.

Πρώτος άξονας, τα λιμάνια: Άστρος, Τυρός, Σαμπατική έχουν ολοκληρωθεί. Το λιμάνι του Λεωνιδίου δημοπρατείται με 5 εκατ. ευρώ και το αλιευτικό καταφύγιο του Ξηροπηγάδου είναι καθ' οδόν για υλοποίηση. 

Δεύτερος άξονας: Οδικές συνδέσεις: ο δρόμος Τρίπολης - Άστρους που ολοκληρώνεται με την παράκαμψη των Δολιανών που είναι σε εξέλιξη, ο δρόμος Φωκιανός - Κυπαρίσσι, που ένωσε τη Λακωνία με την Αρκαδία και πολλά μικρά έργα, από τη γέφυρα των Λαγγαδίων, έως την αγροτική οδοποιία στα χωριά της Ηραίας, την ανάπλαση της λίμνης Λάδωνα που είναι σε διαδικασία ένταξης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ο δρόμος Παραλογγοί - Τριπόταμα, του οποίου η σύμβαση του αναδόχου είναι στο ελεγκτικό συνέδριο.

Και τρίτος άξονας: Η πραγματική ανάπτυξη με τα δίκτυα μονοπατιών που γίνονται από κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις με τον σχεδιασμό και την αρωγή της περιφέρειας, το αναρριχητικό πάρκο του Λεωνιδίου, το οποίο ενισχύεται οικονομικά από την περιφέρεια, το καταδυτικό πάρκο του Τυρού, που είναι το πρώτο που θα αδειοδοτηθεί στη χώρα μετά από έναν μαραθώνιο κατά της γραφειοκρατίας.
 

Ξέρετε, όλα αυτά δεν γίνονται διά μαγείας ειδικά σε μια χώρα με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε εμείς και με τη γραφειοκρατία να αποτελεί σε κάθε βήμα τροχοπέδη για την ανάπτυξη, την οποία πρωτοβουλία.
 

Στην Αρκαδία έχουν γίνει πολλά βήματα εμπρός και πέρα από τις αντιπαραθέσεις, που σε έναν βαθμό είναι σεβαστές, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε τα βήματα εμπρός καθώς αφορούν τη ζωή όλων μας.

Απλή αναλογική: Ο Πέτρος Τατούλης έχει ταχθεί υπέρ της εφαρμογής της. Πιστεύετε ότι μπορεί να έχει άμεσα οφέλη για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου;

Στα δικά μου τα αφτιά ηχεί ως πρόκληση. Ξέρετε, εμείς, ως «Νέα Πελοπόννησος» αυτό το έχουμε ήδη κάνει πράξη. Από το 2010, αλλά και το 2014, το πείραμα της παράταξής μας, να βρεθούμε διάφοροι πολίτες, από διαφορετικούς πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, υπό την ίδια πυξίδα, λειτούργησε ως πείραμα μιας περιφερειακής συγκυβέρνησης. Από τη στιγμή που για εμάς η αυτοδιοίκηση δεν περιχαρακώνεται από κομματικά στεγανά, αυτομάτως οι συνεργασίες είναι μονόδρομος. Οπότε θα μπορούσαμε να πούμε εμείς ήδη εφαρμόζουμε την ουσία της απλής αναλογικής. 
 

Οφείλουμε να προσπαθήσουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση από τη στιγμή που συμμετέχουμε. Είναι εξάλλου αντιφατικό να είσαι υποψήφιος για μια θέση ευθύνης και ταυτόχρονα να καταγγέλλεις την εκλογική διαδικασία.
 

Ως παιδίατρος, ποια έργα της προηγούμενης θητείας θεωρείτε κομβικά για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών στην περιφέρειά μας;

Ποιος, αλήθεια, συνεχίζει να πιστεύει σήμερα ότι το κράτος αντιμετωπίζει την Υγεία ως θεμελιώδες αγαθό και όχι ως εμπορεύσιμο προϊόν; Πόσο συχνά, άραγε, επικαλούμαστε την ανάγκη για υπεράσπιση αυτού του δικαιώματος, εννοώντας την προληπτική
προστασία του πολίτη από δυνητικούς κινδύνους και όχι τις υπηρεσίες υγείας που αφορούν εκείνους που η υγεία τους έχει ήδη κλονιστεί ή ελέγχεται;

Μόλις λίγους μήνες μετά την ανάληψη ευθύνης της διακυβέρνησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τον Πέτρο Τατούλη το 2011, η απειλή για τη δημόσια υγεία προέκυψε ορατή. Από τα 40 κρούσματα εγχώριας ελονοσίας που καταγράφηκαν από το ΚΕΛΠΝΟ στην Ελλάδα, τα 34 εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ευρώτα στη Λακωνία, γεγονός που λίγο έλειψε να βάλει σε διεθνή καραντίνα ολόκληρη την Πελοπόννησο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έφτασε μια ανάσα πριν την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για απαγόρευση εισόδου στην πελοποννησιακή επικράτεια. Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός άμεσου αλλά και μακροπρόθεσμου Σχεδίου Δράσης για την προστασία της υγείας όλων των πολιτών της Πελοποννήσου ήταν επιτακτική. Αυτό και έγινε. Στον κρίσιμο τομέα της καταπολέμησης των κουνουπιών, το έργο που έγινε τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικό και έφερε θεαματικά αποτελέσματα. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί. Ενώ το 2013 οι σχετικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε 19 δήμους και 25 οικισμούς, το 2018 πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα σε 25 δήμους και 665 οικισμούς. Φρεάτια, ρέματα, κανάλια και όποια άλλη εστία δυνητικής μόλυνσης, γίνονται αντικείμενο αεροψεκασμών, θερμομετρήσεων και υπολειμματικών ψεκασμών εσωτερικών χώρων. Εφαρμόζονται, δηλαδή, όλες οι σύγχρονες μέθοδοι που αφορούν εξειδικευμένες τεχνικές καταπολέμησης και προδιαγράφονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εξίσου θετικά είναι τα αποτελέσματα στην καταπολέμηση του θανατηφόρου ιού του Δυτικού Νείλου και του καταρροϊκού πυρετού. Όλη αυτή η τεράστια τεχνογνωσία μας έχει φέρει σε ένα επίπεδο, που από κοινού με επιστημονικά ινστιτούτα και πανεπιστημιακά ιδρύματα είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε το πρώτο παρατηρητήριο Υγείας στην χώρα, η λειτουργία του οποίου θα διασφαλίζεται από ευρωπαϊκούς πόρους. Υπάρχουν πολλά ακόμη που έχουμε να κάνουμε. Και θα τα κάνουμε.

Από την πείρα σας στην αυτοδιοίκηση, μεγαλύτερο κακό στην εφαρμογή των προγραμμάτων κάνει η κομματική πόλωση στη λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών ή η γραφειοκρατία η οποία είναι πολλές φορές απροσπέλαστη;

Και τα δύο αυτά στοιχεία που αναφέρατε, είναι καταστροφικά. Η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι κομματικά ποδηγετούμενη. Σκεφτείτε ότι τα τελευταία 9 χρόνια έχουν αλλάξει 5 κυβερνήσεις, 5 πρωθυπουργοί και 7 υπουργοί. Ως περιφερειακή αρχή, τι θα κάνεις; Θα προτάξεις την κομματική ταυτότητα ή θα συνεργαστείς για το καλό του τόπου; Ο κ. Τατούλης συνεργάστηκε με όλους με επίκεντρο το συμφέρον της Πελοποννήσου. Και αυτό είναι σημαντικό για μένα.
 

Από την άλλη πλευρά, η γραφειοκρατία είναι το μεγάλο αγκάθι. Αλλά σκεφτείτε ότι η εγγύτητα των πολιτών στο κέντρο λήψης των αποφάσεων μειώνει σημαντικά και τη γραφειοκρατία και ασφαλώς και τη δυνατότητα διαφθοράς. Όσο πιο κοντά είναι η εξουσία στον πολίτη, τόσο πιο μεγάλος είναι ο έλεγχος.

 

Δώστε μας τρεις στόχους που θα έχει το πρόγραμμα της «Νέας Πελοποννήσου» για τη επόμενη θητεία, εφόσον βρεθεί ξανά στο «τιμόνι» της Περιφέρειας.
 

Θα σας το πω με τρεις κουβέντες, όπως το νιώθω: Περισσότερες δουλειές για τα παιδιά μας, καλύτερο επίπεδο ζωής για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και, τέλος, εμπέδωση της περιφερειακής συνείδησης.
 

Γαλανιάδη Εύα


2 Σχόλια

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ . ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ . ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ .

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.