ΚΚΕ προς ΕΕ: Να ληφθούν άμεσες δράσεις για τις καταστροφές της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα

ΚΚΕ προς ΕΕ: Να ληφθούν άμεσες δράσεις για τις καταστροφές της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα

Αύγουστος 07, 2019 - 18:47
0 σχόλια

Για την άμεση αποζημίωση των παραγωγών που υπέστησαν εκτεταμένες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα σε μια σειρά περιφέρειες της χώρας καθώς και για τον κίνδυνο ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και  μέσω της εμπλοκής ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Πιο συγκεκριμένα η ερώτηση έχει ως εξής:

«Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί από τα καιρικά φαινόμενα (χαλαζόπτώσεις, ισχυροί άνεμοι, καταιγίδες, πλημμύρες) την περίοδο του Ιουνίου - Ιουλίου 2019 σε διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας (Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία). Χιλιάδες είναι τα στρέμματα καλλιεργειών (βαμβάκι, φασόλια, καπνός και άλλες αροτραίες, αμπέλια, ροδάκινα, αχλάδια  και άλλες δενδρώδεις) με ολική καταστροφή ενώ σημαντικές είναι και οι ζημιές σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (ζωικό κεφάλαιο, ποιμνιοστάσια κλπ).

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας μας ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας της διαχρονικά εφαρμοζόμενης, στο πλαίσιο της ΚΑΠ, πολιτικής (αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα). Επιπλέον πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων με τη φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους, τα υπέρογκα ασφάλιστρα και τον διαρκή κίνδυνο κατάσχεσης – πλειστηριασμού των περιουσιών τους.

Για άλλη μια φορά καλούνται, ουσιαστικά απροστάτευτοι, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες  των φυσικών καταστροφών καθώς τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν αποτελούν προτεραιότητα με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ο ΕΛΓΑ που χαρατσώνει αγρότες και κτηνοτρόφους με πολύ υψηλά ασφάλιστρα δεν τους αποζημιώνει και το σύστημα που διαθέτει για την αντιχαλαζική προστασία δεν τους προστατεύει,  ενώ ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) λόγω των  περιορισμών και ορίων που θέτει επιφέρει διαχρονικά τον αποκλεισμό από τις αποζημιώσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των πληγέντων παραγωγών.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι συζητήσεις κι οι μεθοδεύσεις στο πλαίσιο διαμόρφωσης της νέας ΚΑΠ 2021-2027 για περαιτέρω προώθηση της ανταποδοτικότητας στην ασφάλιση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, με τη διεύρυνση της εμπλοκής ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Η εξέλιξη αυτή με μαθηματική ακρίβεια θα πλήξει περαιτέρω την πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτοπαραγωγών, που κατά βάση διαθέτουν μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις και ήδη σήμερα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα δυσβάσταχτα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

• Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την πλήρη αποζημίωση των Ελλήνων αγροτοπαραγωγών που επλήγησαν από τις πρόσφατες  ζημιές σε φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο καθώς και την άμεση αναπλήρωση του εισοδήματός τους λόγω της απώλειας της παραγωγής τούς;

• Τι μέτρα θα λάβει για την ανάπτυξη των συστημάτων πρόληψης των καταστροφών όπως είναι τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιχαλαζικής προστασίας κλπ;

• Πως τοποθετείται στο ορατό ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του πενιχρού εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτοπαραγωγών με την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και  μέσω της εμπλοκής και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών;».

 

07/08/2019                                              Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.