ΚΚΕ: Οι λυκοσυμμαχίες για διαχείριση των απορριμμάτων είναι κινούμενη άμμος

ΚΚΕ: Οι λυκοσυμμαχίες για διαχείριση των απορριμμάτων είναι κινούμενη άμμος

Σεπτέμβριος 28, 2016 - 11:43
1 σχόλια

Με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) της κυβέρνησης ΣΥΡΥΖΑ – ΑΝΕΛ, υλοποιούνται όλες οι Ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για ανάδειξη των αποβλήτων σε πόρο ικανό, να εξασφαλίσει μέσα από τη διαχείριση τους το επιθυμητό κέρδος για το κεφάλαιο και στη συνέχεια να τροφοδοτεί με πρώτη ύλη άλλες δραστηριότητες της καπιταλιστικής οικονομίας για ακόμη περισσότερα κέρδη.

Βασικοί στόχοι και του νέου ΕΣΔΑ είναι, η όλο και μεγαλύτερη, σε βάθος και έκταση, ιδιωτικοποίηση του τομέα, η παραπέρα αφαίμαξη του λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος, η πιο στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων στους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου, και η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, των  ΑΝ.ΕΛ. και των άλλων κομμάτων του Ευρωμονόδρομου, για να αναγκάσουν τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου να αποδεχτούν τέτοιες εγκληματικές επιλογές, οδήγησαν τα προηγούμενα χρόνια το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε πλήρες μεθοδευμένο αδιέξοδο.

Αξιοποιώντας το αδιέξοδο που μετέτρεψε την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο, αλλά και σε Ελντοράντο για τους εργολάβους, η Διοίκηση της Περιφέρειας προετοίμασε την σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, με όρους και προϋποθέσεις εγγυημένης κερδοφορίας για την εταιρεία και βαριές συνέπειες στο περιβάλλον, την υγεία και την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τις πρώτες ημέρες της συγκρότησης της κινείται στην ίδια κατεύθυνση και χρηματοδοτεί με 11 εκατομμύρια ευρώ στις 5-2-2015 (οι εκλογές έγιναν στις        25-1-2015) την ενδιάμεση διαχείριση που είναι τμήμα του όλου σχεδιασμού.

Αναζητεί και μεθοδεύει τρόπους μείωσης της λαϊκής αντίδρασης.

Για να παραπλανήσει τον κόσμο παρουσιάζει κάποιους ανώδυνους συμβιβασμούς που έκανε με την ανάδοχο εταιρεία, όπως η χαλάρωση της εγγυημένης ποσότητας και η μείωση του αρχικού χρόνου εκμετάλλευσης που όμως δύναται να ανανεωθεί, σαν υποχωρήσεις σε σχέση με τους αρχικούς όρους δημοπράτησης μέσω ΣΔΙΤ.

Από πολύ πρόσφατες δηλώσεις, Υπουργών, άλλων κυβερνητικών παραγόντων, ακόμη και από εκπροσώπους της ΤΕΡΝΑ, προκύπτει ότι οι διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης - ΤΕΡΝΑ έχουν ολοκληρωθεί και υπάρχει κλίμα συναίνεσης για να ολοκληρωθεί και η διαδικασία παραχώρησης της διαχείρισης στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, διαρρέουν στον τύπο ότι επίκειται και η υπογραφή της ΣΔΙΤ.

Η διαδικασία οργάνωσης των νέων Φορέων Διαχείρισης Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) η εκπόνηση νέων Περιφερειακών Σχεδιασμών (ΠΕΣΔΑ) και Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης (ΤΣΔΑ), αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για να μη γίνεται τίποτα, να οξύνονται τα αδιέξοδα, να δημιουργούνται νέοι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης (ΧΑΔΑ) και να προετοιμάζει τη νομοθετική θωράκιση των συμφωνιών που θα καταλήξει με τους μεγαλοεργολάβους με σύμβαση  ΣΔΙΤ.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Διοίκηση Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμοι και ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου οδηγούν την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους για να κερδοσκοπούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Όλοι μαζί προωθούν την παράδοση όλων των δραστηριοτήτων σε σχέση με τα απορρίμματα στους ιδιώτες. 

Οι πρώτες μονάδες ενδιάμεσης διαχείρισης που έγιναν στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και στον Δήμο Ευρώτα, τις χρηματοδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τις αδειοδότησε περιβαλλοντικά και τις ενίσχυσε με εξοπλισμό η Περιφέρεια (παραχώρηση δεματοποιητή), είναι ουσιαστικά χωματερές και έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες με υψηλό τίμημα.

Η κοινή τους θέση εκφράστηκε στην ομόφωνη απόφαση του ΦΟΔΣΑ στις 15/7/2016 και πανηγυρίστηκε δεόντως από όλες τις πλευρές, μέχρι και διαγκωνισμοί εκδηλώθηκαν για την πατρότητα της απόφασης.

Ενώ όλοι συμφωνούν με τη ληστεία του λαού να πληρώσει ο κόσμος μέσα από τα πανάκριβα τέλη, σκοτώνονται στο ποιος και σε ποιόν εργολάβο θα παραδώσει τη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι σκυλοκαβγάδες που παρακολουθούμε στις συνεδριάσεις του ΦΟΔΣΑ, σε άλλα όργανα, η στα Μ.Μ.Ε. έχουν να κάνουν μ’ αυτό, αφού και αυτοί που στηρίζουν τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ κι εκείνοι που ευαγγελίζονται τοπικά σχέδια διαχείρισης μιλάνε και το γράφουν και στα κείμενα τους για ιδιώτες, ΣΔΙΤ ακόμη και να φεσώσουν με δάνεια τον κόσμο.

Επειδή τα λεφτά είναι πολλά, οι λυκοσυμμαχίες τους είναι κινούμενη άμμος.

Δημοτικές αρχές που πριν εναντιώνονταν στη ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ τώρα τη στηρίζουν και άλλοι που τη στήριζαν τώρα την πολεμούν.

Τα Λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από αυτούς. Με τις θέσεις και τις αποφάσεις τους καταδικάζουν τον λαό να πληρώσει πολλαπλά τα κέρδη των επιχειρηματιών. Να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα και να οργανώνουν τον αγώνα τους.

Να διεκδικήσουν:

          Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν την διαχείριση προς όφελος των δημοτών. Όταν λέμε δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων εννοούμε για 100% δημόσιο, όπου όλες οι υποδομές, τα εφόδια, τα πάντα θα ανήκουν στο κράτος χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Ο φορέας αυτός θα κάνει τις χωροθετήσεις με άκρως επιστημονικά κριτήρια, και θα χρησιμοποιήσει την αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μεγιστοποιώντας τα οικονομικά οφέλη για λογαριασμό των λαϊκών στρωμάτων.

Δελτίο Τύπου


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.