ΚΚΕ: Να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στη δημιουργία ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη

ΚΚΕ: Να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στη δημιουργία ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη

Ιούλιος 17, 2017 - 13:40
1 σχόλια

Όπως είναι γνωστό η Μεγαλόπολη και η ευρύτερη περιοχή έχουν υποστεί βαρύτατες συνέπειες από την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, ο περιορισμός της χρήσης του λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και η απώλεια εκατοντάδων θέσεων σταθερής δουλειάς, έχουν οδηγήσει την περιοχή σε αυξημένα ποσοστά ανεργίας, φτώχεια, εξαθλίωση και γενικό μαρασμό. Στα πλαίσια του επόμενου κρίκου της απελευθέρωσης απειλούνται με πώληση τα ορυχεία και οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης.

Και σα να μην έφταναν αυτά, τα λαϊκά στρώματα της ευρύτερης περιοχής ζουν τώρα με τον εφιάλτη να γίνει η Μεγαλόπολη χώρος υποδοχής κάθε είδους αποβλήτων μαζί και επικίνδυνων - βιομηχανικών και άλλων – αποβλήτων.

Έχει ήδη κυρωθεί πρόσφατα από την κυβέρνηση το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, που προβλέπει να γίνει στην Παλαιόχουνη, δίπλα και πάνω από το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης, εργοστάσιο διαχείρισης σύμμεικτων αποβλήτων, ετήσιας δυναμικότητας 105.000 τόνων με ανοιχτό το ενδεχόμενο καύσης των υπολειμμάτων του ή/και άλλων απορριμματογενών αποβλήτων. Παράλληλα ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ) αλλά και δημόσιες υπουργικές δηλώσεις «φωτογραφίζουν» τη δημιουργία στη Μεγαλόπολη Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ).

Σε μια περιοχή με μεγάλη οικολογική (περιβαλλοντική) επιβάρυνση από τη μακροχρόνια λειτουργία του Λιγνιτικού Κέντρου της ΔΕΗ, αντί να παίρνονται από το κράτος μέτρα απορρύπανσης, περιβαλλοντικής αναβάθμισης, δημιουργίας κοινωνικών υποδομών, που τόσο έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια, και άλλα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, υλοποιούνται από την κυβέρνηση σχεδιασμοί παραπέρα οικολογικής καταστροφής για να υπηρετηθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αφού πέραν των άλλων, στο λεκανοπέ­διο Μεγαλόπολης βρίσκεται ο υδροφόρος ορίζοντας μεγάλου μέρους της Πελοποννήσου.

Υπάρχουν μεγάλες και διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση αυτή. Ευθύνονται οι κατευθύνσεις της Ε.Ε., που θυσιάζει βασικά δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων υπέρ του κεφαλαίου. Το ίδιο ευθύνονται και αυτοί που τις υλοποιούν, οι πολιτικές δυνάμεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που σε επίπεδο Κυβέρνησης, Περιφέρειας, Δήμου.

 

Ύστερα από τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Εάν δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί στη Μεγαλόπολη ΧΥΤΕΑ.
Εάν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην υπογραφή της ΣΔΙΤ με τον προσωρινό ανάδοχο, μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο στον τομέα της ενέργειας και της διαχείρισης των αποβλήτων, η οποία συνεπάγεται την πλήρη ιδιωτικοποίηση για μια τουλάχιστον 25ετία – και έπεται συνέχεια - της επεξεργασίας και διάθεσης του συνόλου σχεδόν των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Εάν θα γίνουν ιδιοκτησία του δημοσίου οι εκτάσεις που έχουν υποστεί λιγνιτική εκμετάλλευση με παράλληλη περιβαλλοντική αποκατάστασή τους από τη ΔΕΗ και εάν θα υλοποιηθούν με κεντρικούς δημόσιους πόρους από το κράτος αναγκαίες για τη λαϊκή οικογένεια τεχνικές και κοινωνικές υποδομές σε συνδυασμό με άμεσες παρεμβάσεις για την περιβαλλοντική αποκατάσταση και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

 

Οι βουλευτές

Νίκος Καραθανασόπουλος

Χρήστος Κατσώτης

Διαμάντω Μανωλάκου

 


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Εντολή δια μέσου του κόμματος, αλήθεια ποιος έδωσε αυτή την εντολή; για να ξέρει και η Μεγαλόπολη!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.