Το ΚΚΕ Μεγαλόπολης για τις εξελίξεις στην ενέργεια και τις επιπτώσεις

Το ΚΚΕ Μεγαλόπολης για τις εξελίξεις στην ενέργεια και τις επιπτώσεις

Οκτώβριος 03, 2019 - 13:32
0 σχόλια

Οι εξελίξεις και οι σχεδιασμοί που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τώρα με πρόσχημα την κακή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ ΑΕ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι η κορύφωση της πολιτικής που υπηρέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις πριν, και με στρωμένο το έδαφος, ολοκληρώνει τώρα η ΝΔ, ένα προαποφασισμένο έγκλημα.

Η σημερινή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ σχετίζεται άμεσα:

Με τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά λόγω της "απελευθέρωσης".
Την επιβάρυνση της λιγνιτικής παραγωγής με την πράσινη πολιτική εμπορίου ρύπων της ΕΕ.
Τις δημοπρασίες με τις οποίες η ΔΕΗ πουλούσε, κάτω του κόστους, ρεύμα στους ανταγωνιστές της και το ξαναγόραζε στη συνέχεια.

Το σχέδιο που προτίθεται να εφαρμόσει η ΝΔ για την "εξυγίανση" και "διάσωση" της επιχείρησης δεν είναι τίποτα άλλο παρά κατευθύνσεις της ΕΕ, σχεδιασμοί που υπηρετούν τα μονοπώλια και τους ανταγωνισμούς τους στην ίδια την ΕΕ.

Όλοι γνωρίζουν ότι η οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης είναι άρρηκτα δεμένη με τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ. Οι εξελίξεις με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων (άμεσα η 3η και τα αμέσως επόμενα χρόνια η 4η μονάδα) θα επιφέρουν βαριές επιπτώσεις τόσο στις θέσεις εργασίας (θα γενικευτεί η ανεργία), όσο και στην οικονομική ζωή ολόκληρης της περιοχής. Με την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και την είσοδο των ιδιωτών την τελευταία 20ετία  η τιμή του ρεύματος στη λαϊκή κατανάλωση αυξήθηκε πάνω από 150% και ανατράπηκαν οι εργασιακές σχέσεις στη ΔΕΗ, γενικεύτηκε η ελαστική εργασία (οκτάμηνα, εργολαβικοί). Έφθασε η ΔΕΗ να «πουλάει» ηλεκτρικό ρεύμα στον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της (όμιλος Μυτιληναίου)  κάτω του κόστους και αυτός με τη σειρά του να το πουλάει ακριβά στους καταναλωτές για να αποκομίζει τεράστια κέρδη.

Στη Μεγαλόπολη με το εργοστάσιο της ΔΕΗ σχετίζεται η ‘Τηλεθέρμανση’ που έχει ακριβοπληρώσει και συνεχίζει να ακριβοπληρώνει ο κάθε Μεγαλοπολίτης. Με το κλείσιμο των μονάδων θα χαθεί η όποια δυνατότατα υπήρχε έως τώρα για φθηνότερη θέρμανση. Είναι πιο ορατός από ποτέ ο κίνδυνος να μετατραπούν τα ορυχεία σε χώρους απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων με ότι αυτό συνεπάγεται για το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, τον υδροφόρο ορίζοντα, την υγεία των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο.

 

Να μην επιτρέψουμε αυτό το έγκλημα. Αγώνας τώρα για:

  • Καμία πώληση - παράδοση μονάδων (ΑΗΣ - ΥΗΣ) ορυχείων και ορυκτού πλούτου σε ιδιωτικούς ομίλους. Όχι στο κλείσιμο της 3ης μονάδας. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων. Όχι στην μετατροπή των ορυχείων σε ΧΥΤΑ – ΧΥΤΕΑ.
  • Ολοκλήρωση και λειτουργία της Τηλεθέρμανσης.
  • Όχι στην παραπέρα υποβάθμιση της Μεγαλόπολης.
  • Αγώνας ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ.
  • Καμία μείωση μισθών, όχι στις απολύσεις. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επιστροφή των συντάξεων στο ύψος του 2009. Επιστροφή της 13ης - 14ης σύνταξης.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε εργατική - λαϊκή οικογένεια. Καμία αύξηση στα τιμολόγια στη λαϊκή κατανάλωση. Ρεύμα φθηνό για το λαό.
  • Επτάωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας. Άμεσες προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση όλου του έκτακτου προσωπικού (8μηνα - 2μηνα, εργολαβικοί). Κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολαβιών.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το έκτακτο προσωπικό (8μηνα - 2μηνα, εργολαβικοί).
  • Μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, στελέχωση και προσλήψεις του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κανένα κλείσιμο ιατρείου.

Το ΚΚΕ καλεί τα εργατικά σωματεία, όλους τους μαζικούς φορείς να βρεθούν σε θέση μάχης απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, στις συνέπειες αυτής της πολιτικής.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.