Το ΚΚΕ για τα προβλήματα στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης

Το ΚΚΕ για τα προβλήματα στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης

Ιούλιος 05, 2018 - 08:10
0 σχόλια

Το ΚΚΕ για τα προβλήματα στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης

ΕΡΩΤΗΣΗ

προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Για τα προβλήματα στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης 

 

Με ταχύτατους ρυθμούς οδηγούνται στην απαξίωση τόσο το Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης όσο και στα κέντρα υγείας και περιφερικά ιατρεία του νομού, με οδυνηρές συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής.

Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι δραματική και επικίνδυνη, όπως καθημερινά καταγγέλλουν γιατροί και εργαζόμενοι αλλά και ο λαός της Αρκαδίας, λόγω της δραστικής περικοπής στη χρηματοδότηση καθώς και στη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της.

Το ελλιπέστατο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες υγείας του λαού της Αρκαδίας. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να κρυφτεί και αποδεικνύει στην πράξη τις συνέπειες της βαρβαρότητας της βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής.

       Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω προβλήματα:

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Μια σειρά από ειδικότητες (Παιδίατροι, Νεφρολόγοι, Νευρολόγοι, Νευροχειρούργοι, Παιδοχειρούργοι, ΩΡΛ, Ουρολόγοι και άλλες ειδικότητες) αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες της καθημερινής εφημέρευσης, ενώ δέχονται σε καθημερινό επίπεδο μεγάλο φόρτο περιστατικών, αφού σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ειδικότητες που καλύπτουν ανάγκες όχι μόνο της Αρκαδίας αλλά και των όμορων νομών. Η Καρδιολογική και το ακτινολογικό τμήμα υπολειτουργούν. Οι ειδικευόμενοι αναγκάζονται να εργάζονται σε εξοντωτικούς ρυθμούς αφού δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ιατρών για την κάλυψη του συνόλου των εφημεριών.
Υπάρχει μόλις ένας αναισθησιολόγος με αποτέλεσμα οι περισσότερες μέρες του μήνα να μην καλύπτονται και να μην υπάρχει η δυνατότητα για επείγοντα χειρουργεία, με ότι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών, από τη στιγμή που ειδικότητες όπως η Νευροχειρουργική και Παιδοχειρουργική καλύπτουν όλη τη νότια Πελοπόννησο. Η παιδιατρική κλινική σε λίγο καιρό θα έχει μόνο δύο ειδικευμένους γιατρούς με αποτέλεσμα να εφημερεύει παιδίατρος μόνο τις μισές ημέρες του μήνα.
Στην ψυχιατρική κλινική υπάρχουν πλέον μόνο δύο γιατροί που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες της καθημερινής παρακολούθησης και φροντίδας 40 νοσηλευομένων ασθενών
Ελλείψεις υπάρχουν αντίστοιχα και σε νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Οι ανάγκες των κλινικών και των τμημάτων καλύπτονται ανεπαρκώς και επικρατούν εξαντλητικές συνθήκες για το προσωπικό (δυο νοσηλευτές αναλογούν σε 30-40 ασθενείς). Σημαντικό κομμάτι της δουλειάς στηρίζεται στους σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους, ενώ οι εργαζόμενοι συσσωρεύουν χρωστούμενα ρεπό και άδειες.
Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός του νοσοκομείου είναι  απαρχαιωμένος. βαριά πάσχοντες που χρήζουν αυξημένης υποστήριξης να μένουν εκτός ΜΕΘ λόγω της έλλειψης κλινών.

      Η ανωτέρω κατάσταση είναι αποτέλεσμα της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις όπως και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που με αφορμή την κρίση υλοποιεί με ταχύτερους ρυθμούς, μέτρα που έχουν συναποφασίσει χρόνια πριν στην Ε.Ε. Η πολιτική αυτή στοχεύει στη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία, με ασθενείς που θα πληρώνουν ακριβά και εργαζόμενους υγειονομικούς που θα στοιχίζουν φθηνά, για να εξασφαλιστούν κονδύλια για τη στήριξη του κεφαλαίου αλλά και για να ανοίξει ακόμα περισσότερο ο δρόμος για την επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

- Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, με προσλήψεις μονίμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και να καλύπτονται οι ανάγκες υγείας των κατοίκων της περιοχής.

- Να δοθεί άμεσα η αναγκαία χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας και σε υλικοτεχνική υποδομή.

- Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή σε εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσήλια για όλους προσέρχονται να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις.

 

Οι Βουλευτές

 

Νίκος Καραθανασόπουλος

Νίκος Μωραΐτης


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.