Τατούλης

«Κίνδυνος αφελληνισμού του σημαντικού κειμηλίου της ιστορικής μνήμης, του όρκου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη»

«Κίνδυνος αφελληνισμού του σημαντικού κειμηλίου της ιστορικής μνήμης, του όρκου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη»

Μάρτιος 05, 2019 - 16:31
0 σχόλια

Περισσότερα από 530 σπάνια βιβλία, έγγραφα, χειρόγραφα, φωτογραφίες και χαρακτικά περιλαμβάνει η επόμενη δημοπρασία του οίκου Βέργος, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ξεχωρίζουν:

– Μία χειρόγραφη καταγραφή της συμμετοχής των Ιωαννιτών στην εκστρατεία του Morosini με μοίρα οκτώ πλοίων υπό τον J. J. von Herberstein (1686-1687).

– Ο όρκος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και των μελών της Πελοπονησσιακής Γερουσίας να ενεργήσουν από κοινού για τη σωτηρία της πατρίδας και να αφήσουν κατά μέρος τα προσωπικά συμφέροντά τους, αποτυπωμένος σε έγγραφο με τις υπογραφές τους (16 Οκτωβρίου 1822).

– Λεύκωμα με 26 πρωτότυπες φωτογραφίες του σημαντικότερου φωτογράφου των Α’ Ολυμπιακών Αγώνων, Albert Meyer, ένα από τα εννέα σωζόμενα λευκώματα που προσέφερε ως δώρο σε προσωπικότητες.

– Τόμος με 29 (από τις 67) χαλκογραφίες από το «Civitatum aliquot insigniorum et locorum magis munitorum exacta delineatio» του D. Bertelli (Βενετία 1574), στις οποίες έχει προστεθεί μία εξαιρετικά σπάνια απεικόνιση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

– Ένα αντίτυπο του «Aya Sofia, Constantinople» (Λονδίνο 1852), με 25 λιθογραφίες χαραγμένες σε σχέδια του αρχιτέκτονα G. Fossati, που οργάνωσε τις εργασίες αποκατάστασης του μνημείου των ετών 1847-1849.

– Ο μεγάλος χάρτης της Ευρώπης που σχεδίασε ο Άνθιμος Γαζής (Βιέννη 1801), του οποίου δεν είναι γνωστό, παρά μόνο άλλο ένα αντίτυπο.

Ερώτηση κατέθεσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Βουλευτής Αρκαδίας από κοινού με τον Γεώργιο-Δημήτριο Καρρά, Βουλευτή Β΄ Αθηνών και τη Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτή Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η Ερώτηση απευθύνεται στην Υπουργό Πολιτισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά και εκφράζει την έντονη ανησυχία των Βουλευτών για την πιθανή δημοπράτηση του σημαντικού κειμηλίου της ιστορικής μνήμης, του όρκου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από οίκο δημοπρασιών.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Κυρία Υπουργέ,

Στις 16 Οκτωβρίου 1822 στην Τρίπολη ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και τα μέλη της Πελοποννησιακής Γερουσίας ορκίστηκαν από κοινού για τη σωτηρία της πατρίδας και να αφήσουν κατά μέρος τα προσωπικά τους συμφέροντα και διαφορές.

Ο όρκος αποτυπώθηκε σε έγγραφο με τις υπογραφές τους και, όπως αναφέρεται σε πληθώρα δημοσιευμάτων («Πρώτο Θέμα», «Παραπολιτικά» κ.ά.), πρόκειται να δημοπρατηθεί ως πρωτότυπο στις 14 Μαρτίου 2019 από οίκο δημοπρασιών. Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα η τιμή του εκτιμάται να εκκινήσει από το ποσό των 12.000 ευρώ.

Χρέος μας απέναντι στη σημαντικότερη στρατιωτική και πολιτική φυσιογνωμία της Επανάστασης του 1821,τον Αρκάδα Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τα μέλη της Πελοποννησιακής Γερουσίας, όπως ο Παπαφλέσσας και ο Αμβρόσιος Φραντζής, είναι να προστατεύσουμε την ιστορική μνήμη τους με κάθε πρόσφορο τρόπο. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα ώστε το πολύτιμο αυτό ιστορικό κειμήλιο να μην περιέλθει σε ιδιωτική συλλογή προς τέρψη ολίγων, ή ακόμη οδηγηθεί σε συλλογή αλλοδαπού, απομακρυνόμενο από τη χώρα μας, αλλά απεναντίας να αποτελέσει έκθεμα δημόσιου μουσείου, προσιτό σε όλους τους Έλληνες, σαν μέρος της Ιστορίας μας και ως παρακαταθήκη στη νέα γενιά.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κυρία Υπουργός:

1. Προτίθεται το ΥΠΠΟΑ να ενεργήσει άμεσα ώστε «ο Όρκος του Κολοκοτρώνη» να μην εκτεθεί από την επικείμενη δημοπρασία και να λάβει τη θέση που του αρμόζει ως Εθνικό πλέον Κειμήλιο;

2.Προτίθεται το ΥΠΠΟΑ στη συνέχεια να τον αποδώσει στους κατοίκους της Αρκαδίας ώστε να αποτελέσει πλέον μέρος της ιστορικής κληρονομιάς τους;


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.