Κέρδος μόνο οι βαθμοί για την Ελλάδα

Κέρδος μόνο οι βαθμοί για την Ελλάδα

Οκτώβριος 14, 2018 - 21:03
0 σχόλια

Γράφει ο Αλέξανδρος Καλτεζιώτης

Η Εθνική Ελλάδος νίκησε την Εθνική Ουγγαρίας με σκορ 1-0, στηνέα διοργάνωση του NationsLeague,την περασμένη Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, σε έναναγώνα που διεξήχθη,μετά από πολύ καιρό και πάλι στο Ο.Α.Κ.Α.

Το Nations League είναι μια νέα διοργάνωση της UEFA που αντικαθιστά  τα φιλικά ματς και δίνει εισιτήρια στα τελικά του Euro και του Μουντιάλ. Στο Euro 2020 θα προκριθούν μέσω αυτής της διοργάνωσης 4 ομάδες από τις 24 της τελικής φάσης. Οι άλλες 20 ομάδες θα περνούν από τους 10 ομίλους των προκριματικών (η 1η και η 2 ομάδα κάθε γκρουπ).

Η εμφάνιση της Εθνικής Ομάδας δεν ικανοποίησε, παρά την φιλότιμη προσπάθεια των ποδοσφαιριστών  και το ματς ήταν πολύ φτωχό σε θέαμα. Αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες. Πρώτος στο  ότι η Εθνική δεν έχει βρει ακόμα τον ρυθμό της, παρά την προσπάθεια που κατάβαλλει ο Γερμανός ομοσπονδιακός προπονητής Μίκαελ Σκίμπε και δεύτερος  στο σκληρό παιχνίδι των ποδοσφαιριστών της Ουγγρικής ομάδας.

Παρά τις δηλώσεις του Σκίμπε, λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή του αγώνα, ότι θα βλέπαμε έναν διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης παιχνιδιού από την Εθνική Ελλάδος, αυτό δεν αποδείχθηκε στην πράξη.

ΕΛΛΑΔΑ : Μπάρκας, Μπακάκης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Τσιμίκας, Κουρμπέλης (46' Τζιόλης), Ζέκα, Πέλκας (84' Χριστοδουλόπουλος), Φορτούνης, Μπακασέτας, Μήτρογλου (94' Μπουχαλάκης).

Κακό πρώτο 1ο ημίχρονο χωρίς ευκαιρία

Η Εθνική μας ομάδα έκανε ίσως το χειρότερο ημίχρονο από την στιγμή που ανέλαβε προπονητής ο Μίκαελ Σκίμπε.  Είδαμε μια Εθνική χωρίς δημιουργία, με πολλές λάθος πάσες σε κοντινές αποστάσεις και δυνατά μαρκαρίσματα. Κομβικό σημείο ήταν  η κακή απόδοση του Κώστα Φορτούνη,ο οποίος βοηθάει στα μέγιστα στον δημιουργικό τομέα ανάπτυξης του παιχνιδιού της ομάδας. Η Εθνική ομάδα δεν μπορούσε να δημιουργήσει ούτε από τον άξονα αλλά ούτε και από τα άκρα καθώς το σύστημα με τα τρία δεκάρια δεν λειτούργησε. Ούτε τα μπακ δεν βοήθησαν με τις επελάσεις τους. Όλοι αυτοί ήταν παράγοντες έτσι ώστε η Ελλάδα να μην κάνει ούτε μια ευκαιρία.

Δεύτερο ημίχρονο με περισσότερη όρεξη, μεγαλύτερη πίεση και γκολ!

Δεν θα μπορούσε να παίξει χειρότερα η Εθνική. Οπότε... αναγκαστικά βελτιώθηκε. Και αυτή η μικρή βελτίωση ήταν αρκετή για να σκοράρει.  Οι αλλαγές του Σκίμπε βοήθησαν. Ο Τζιόλης βοήθησε στην κυκλοφορία της μπάλας, παίζοντας αρκετό χρόνο και ως τρίτος στόπερ, καλύπτοντας τους αντίστοιχους χώρους όποτε χρειάστηκε. Με την πρώτη καλή ευκαιρία ήρθε και το γκολ από τον Κώστα Μήτρογλου δείχνοντας την ποιότητα του ως επιθετικός. Μέχρι το τέλος του αγώνα η Εθνική δεν απειλήθηκε αλλά ούτε έγινε απειλητική.Εξαίρεση ένα πολύ καλό σουτ του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου.

Προσωπική άποψη.

Η Εθνική Ελλάδος δυσκολεύεται αρκετά όταν αγωνίζεται στην επίθεση με 3 δεκάρια. Για παράδειγμα ο Πέλκας ενώ είναι ένας πολύ ταλαντούχος και ποιοτικός ποδοσφαιριστής δεν έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του στα παιχνίδια της Εθνικής καθώς δεν παίζει στην κανονική του θέση. Ίσως η παρουσία του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου να βοήθαγε περισσότερο καθώς είναι ένας κλασσικός εξτρέμ και γνωρίζει πολύ καλά την θέση.
Στο χώρο του κέντρου η εθνική μας ομάδα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Στα περισσότερα παιχνίδια της Εθνικής παρακολουθούμε να γίνονται συνεχώς ψηλές μπαλιές από τα σέντερ μπακ στους επιθετικούς καθώς οι παίκτες που αγωνίζονται στον χώρο του κέντρου δεν βοηθούν. Χθες ξεχώρισε ο Κάρλος Ζέκα ένας πολύ σημαντικός ποδοσφαιριστής που  βοηθάει σε πολλούς τομείς όπως τα τρεξίματα, τα κοψίματα αλλά έχει και αυτός κάποιες αδυναμίες στην δημιουργία του χώρου.
Υπάρχουν πολλές απουσίες αυτή την στιγμή στην Εθνική. Λείπει ο Τάσος Δώνης και ο Πέτρος Μάνταλος παίκτες που θα μπορούσαν να δώσουν διαφορετική πνοή στο επιθετικό κομμάτι.
Θετικό στοιχείο αποτελεί η εικόνα της αμυντικής λειτουργίας κυρίως στο 2ο ημίχρονο. Όταν προσπάθησαν οι Ούγγροι να γίνουν απειλητικοί τα στόπερ της Εθνικής ανέκοψαν κάθε προέλαση τους.

Προβληματίζει πολύ η Εθνική ομάδα ειδικά κόντρα σε ομάδες που είναι στα μέτρα της. Σίγουρα ο Σκίμπε πρέπει να βρει λύσεις σύντομα.

 Σίγουρα η επιλογή του Ο.Α.Κ.Α για τον αγώνα της Εθνικής Ελλάδος δεν έδωσε τον παλμό και δεν στάθηκε ο 12ος παίκτης για την Εθνική μας ομάδα. Η απουσία του φίλαθλου κόσμου δημιουργεί αρνητική εικόνα και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τους αρμόδιους της Ε.Π.Ο.

Επόμενη υποχρέωση

Στο επόμενο παιχνίδι θα κριθεί κατά πάσα πιθανότητα η πρωτιά στον όμιλο.Η Εθνική αντιμετωπίζει την πρωτοπόρο Φιλανδία, στο Τάμπερε, το βράδυ της Δευτέρας 15/10. Η Εθνική μας ομάδα δεν πρέπει να ηττηθεί γιατί αλλιώς θα χρειάζεται ένα θαύμα για να καταφέρει να βγει πρώτη στον όμιλο της.

Αλέξανδρος Καλτεζιώτης

Φοιτητής SportsCoaching στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο(ΑMC) και στο UEL(UniversityofEastLondon

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.