Κερδισμένοι και χαμένοι ανά Δήμο στην Αρκαδία

Κερδισμένοι και χαμένοι ανά Δήμο στην Αρκαδία

Σεπτέμβριος 21, 2015 - 10:52
2 σχόλια

Η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση έληξε και ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για δεύτερη εκλογική θητεία, αυτή τη φορά με ορίζοντα τετραετίας. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ασφαλούς αποτελέσματος, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα μαζί με τον Πάνο Καμμένο των ΑΝΕΛ, πανηγυρίζοντας μια κοινή νίκη. Πάμε να δούμε, λοιπόν, ποιο κόμμα κέρδισε και ποιο έχασε ψηφοφόρους ανά Δήμο στον Νομό Αρκαδίας.

Στον Δήμο Τρίπολης, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος με 32,49% σε σχέση με το 31,70% που είχε λάβει στις εκλογές του Ιανουαρίου, όταν βρέθηκε με διαφορά πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία τότε είχε συγκεντρώσει ποσοστό 34,13% και ο ΣΥΡΙΖΑ 31,70%. Στα υπόλοιπα κόμματα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη έλαβε 9,64%, ενώ σχεδόν μία μονάδα κέρδισε η ΧΑ (7,23%, έναντι 6,47% που είχε λάβει τον Ιανουάριο). Το Ποτάμι έπεσε από το 5,70% στο 3,53%, ενώ η Ένωση Κεντρώων από το 1,18% έφθασε στο 2,63%, κερδίζοντας δυόμιση μονάδες.

Στον Δήμο Μεγαλόπολης, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε νικητής, με ποσοστό 32,45%, χάνοντας ελαφρώς από το 32,63% που είχε λάβει τον Ιανουάριο, ενώ η ΝΔ έλαβε 31,93% έναντι 32,88% τον Ιανουάριο. Η ΧΑ εμφανίζεται ενδυναμωμένη σε σχέση με τον Ιανουάριο (είχε λάβει 6,55% ενώ τώρα πήρε 8,35%), το ΚΚΕ επίσης «τσίμπησε» μια μονάδα, ενώ οι ΑΝΕΛ έπεσαν από το 3,24% στο 2,80%. Το Ποτάμι επίσης έχασε σχεδόν δύο μονάδες, αφού από το 3,95% έπεσε στο 2,08%.

Στον Δήμο Γορτυνίας η Νέα Δημοκρατία, όπως και τον Ιανουάριο, έλαβε τα μεγαλύτερα ποσοστά, αν και αποδυναμωμένη κατά τέσσερις μονάδες περίπου. Έτσι, από το 37,45% του Ιανουαρίου, έλαβε 34,01% στις εκλογές της Κυριακής, ενώ, αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεύτερος, βρέθηκε από το 29,22% του Ιανουαρίου στο 31,71%. Πολύ καλά πήγε η Δημοκρατική Συμπαράταξη στον Δήμο Γορτυνίας, λαμβάνοντας 11,93%, το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στυς αρκαδικούς Δήμους, ενώ η ΧΑ κέρδισε μία μονάδα σε σχέση με τον Ιανουάριο (από το 4,05% βρέθηκε στο 5,36%) και το Ποτάμι έχασε σημαντικό έδαφος, καθώς από το 4,38% που είχε λάβει τον Ιανουάριο, έπεσε στο 2,43%.

Στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας μπορεί η ΝΔ να έχασε δύο μονάδες (ήταν στο 38,94% τον Ιανουάριο και έπεσε στο 37,59%), αλλά και πάλι αναδείχθηκε πρώτη, με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έμεινε στα ίδια επίπεδα (27,08% έναντι 27,44% τον Ιανουάριο). Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έλαβε 10,83%, ενώ η ΧΑ εμφανίζεται ελαφρώς ανεβασμένη (5,61% από 5,38%). Το Ποτάμι στη Βόρεια Κυνουρία έχασε, αλλά δεν καταποντίστηκε, καθώς από το 4,41% έπεσε στο 3,63%.

Στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, με ποσοστό 42,92%, ωστόσο μειωμένο αισθητά από το 45,82% του Ιανουαρίου. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε δύο μονάδες και από το 24,04% έπεσε στο 22,09%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη κέρδισε 9,01%, και η ΧΑ εμφανίζεται ενδυναμωμένη κατά μία μονάδα σε σχέση με τον Ιανουάριο. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Ένωση Κεντρώων στη Νότια Κυνουρία βρίσκεται σε ποσοστά πάνω και από το Ποτάμι. Έτσι, το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη κέρδισε 3,04% έναντι μόλις 1,21% του Ιανουαρίου, και το Ποτάμι από το 4,10% που είχε λάβει τον Ιανουάριο πήρε 2,92%, χάνοντας αισθητά τη δυναμική του.

Γενικά, στους Δήμους της Αρκαδίας ενώ προφανώς υπήρξαν διαρροές προς τα μικρότερα κόμματα τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να υπήρξε κινητικότητα ανάμεσα στα μεγάλα κόμματα. Και μπορεί τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων να άλλαξαν αισθητά, ωστόσο οι πρωτιές είναι ίδιες με του Ιανουαρίου. Επίσης, ως προς τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ σε όλους τους Δήμους της Αρκαδίας υπάρχει μια αισθητή διαφορά μεταξύ τους στα ποσοστά, στον Δήμο Μεγαλόπολης η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ τους είναι μικρότερη, με καθαρό προβάδισμα όμως του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειωτέον ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου η διαφορά ήταν «στον πόντο» (32,63% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 32,88% για τη ΝΔ). Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε στον Δήμο Τρίπολης και στον Δήμο Μεγαλόπολης, ενώ στη Βόρεια και στη Νότια Κυνουρία καθώς και στη Γορτυνία η Νέα Δημοκρατία.

Επίσης, η Λαϊκή Ενότητα πέρασε τους ΑΝΕΛ στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας και την Ένωση Κεντρώων στον Δήμο Τρίπολης, αλά και τους ΑΝΕΛ στον Δήμο Μεγαλόπολης. Πάντως, ο μεγάλος χαμένος των βουλευτικών εκλογών στην Αρκαδία φαίνεται να είναι το Ποτάμι, το οποίο έχασε ποσοστά σε όλους τους Δήμους, και μάλιστα από 2 μονάδες και πάνω.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα αποτελέσματα στους Δήμους της Αρκαδίας


2 Σχόλια

Τα μόνα κόμματα που αυξησαν τα ποσοστα τους ΠΑΝΤΟΥ στην Αρκαδία είναι η Χρυσή Αυγη, το ΚΚΕ και ο Λεβέντης, Το μονο κόμμα που αυξησε ΠΑΝΤΟΥ στην Αρκαδία τους ψήφους του (απολυτος αριθμός ψήφων) ειναι η Ενωση Κεντρώων - Λεβεντης.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.