Κειμήλια του ήρωα Μιχαήλ Πετρονώτη στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης (pics)

Κειμήλια του ήρωα Μιχαήλ Πετρονώτη στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης (pics)

Μάρτιος 16, 2018 - 11:37
1 σχόλια

Στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης εκτίθενται τα κειμήλια του ανθυπολοχαγού Μιχ. Αποστολόπουλου ή Πετρονώτη που γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1918 και υπήρξε διοικητής του 7ου Λόχου του 11ου Συντάγματος. Ο Μιχαήλ Πετρονώτης  έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο Μάλι - Σπατ (13 χιλιόμετρα Νότια από το Τεπελένι) τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου του 1940.

Από το 2012 στο μουσείο βρίσκεται το ξίφος του ανθυπολοχαγού, το κιβώτιο εκστρατείας και άλλα προσωπικά έγγραφα του προαχθέντος επ’ ανδραγαθία στον βαθμό του υπολοχαγού.

Να αναφέρουμε ότι ο εν ζωή αδελφός του ήρωα, ο Αργύρης Πετρονώτης, έδωσε τα κειμήλια αυτά το μουσείο. Επίσης, κατασκεύασε ένα ιδιαίτερο μεγαλοπρεπές μνημείο για τους πεσόντες Αρκάδες του Έπους του ‘40-‘41. στο ΒΔ άκρο του 11ου Συντάγματος Πεζικού (Τρίπολη). 

Σύμφωνα με τη σελίδα του Πολεμικού Μουσείο σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης:

«Εξωτερικά του μνημείου 18 στήλες με τα πλήρη στοιχεία 603 πεσόντων Αρκάδων. Στην κορυφή το λιοντάρι, επιβλητικό, σύμβολο δύναμης και νίκης. Στο εσωτερικό, Ιερός Ναός της Αγίας Σκέπης, με τους Αρχαγγέλους Γαβριήλ και Μιχαήλ, και παρεκκλήσια του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου (Προστάτες των Ενόπλων Δυνάμεων). Ξεχωρίζει η είσοδος του ιερού Ναού (έργο τέχνης) που απεικονίζει τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

»Το μνημείο δεν είναι ακόμη επισκέψιμο, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το εσωτερικό του Ναού και η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου. Η δαπάνη για την ανέγερση του μνημείου έγινε αποκλειστικά από τον κ. Αργύρη Πετρονώτη (περίπου 550.000 ευρώ). Υπολείπεται ένα ποσό της τάξεως των 40.000-50.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί και αναζητείται χρηματοδότηση από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.»

Η διεύθυνση του Πολεμικού Μουσείου και ο Σμήναρχος Κρούσκος Κωνσταντίνος εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τουστον αδερφό του ήρωα, Αργύρη Πετρονώτη, για τη δωρεά αυτή των προσωπικών του αντικειμένων και αναμένει τα επίσημα εγκαίνια του μεγάλου αυτού έργου.


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Αιωνία η μνήμη των αγωνιστών αυτών που πολέμησαν για να διώξουν τον εχθρό από την πατρίδα μας.Ενώ άλλοι κοίταγαν πως θα πάρουν την εξουσία στρέφοντας τα όπλα εναντίον των Ελλήνων συμπατριωτών τους.Η Ιστορία είναι αμείλικτη.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.