Κάτοικοι Ασέας: Παράνομη η επιμονή δημιουργίας διαχειριστικής μονάδας απορριμμάτων στην περιοχή (photos&video)

Κάτοικοι Ασέας: Παράνομη η επιμονή δημιουργίας διαχειριστικής μονάδας απορριμμάτων στην περιοχή (photos&video)

Ιανουάριος 05, 2014 - 17:17
11 σχόλια

Παρών σε όλα τα Συμβούλια της Περιφέρειας του Δήμου Τρίπολης και Μεγαλόπολης θα δηλώνουν οι κάτοικοι φωνάζοντας - όχι -  στην δημιουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη.

Σήμερα Κυριακή 5 Ιανουαρίου το πρωί στις 11:00 πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, η συγκέντρωση κατοίκων από τα χωριά της Ασέας, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα για το εργοστάσιο απορριμμάτων της ΤΕΡΝΑ στην Παλαιόχουνη, η οποία συγκέντρωση ολοκληρώθηκε περίπου στις 15:00.

Σε αυτή τη δεύτερη συγκέντρωση παρουσιάστηκε μια τεχνική έκθεση από μηχανικούς - γεωλόγους - γεωπόνους την οποία και θα καταθέσουν σε όλους τους αρμόδιους, η οποία δείχνει ακατάλληλη την περιοχή τους για την δημιουργία της διαχειριστικής μονάδας στερεών αποβλήτων.
Οι κάτοικοι συμφώνησαν ότι πρέπει να κυνηγήσουν αυτό το θέμα, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιστήμονες που βρεθήκαν εκεί, εμείς οι ''χωριάτες'' ξέρουμε περισσότερα και έχουμε πιο προωθημένες ιδέες πάνω στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αναφέροντας ότι παίζονται μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
Στη συνέλευση ανακοίνωσαν και ψήφισμα το οποίο και θα ακολουθήσουν μέσα σε αυτό αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Η συνέλευση διαπιστώνει την αθλιότητα της τεχνικής έκθεσης η οποία αποδεικνύει την προχειρότητα και την αντιεπιστημονική προσέγγιση της μελέτης της εταιρία ΤΕΡΝΑ, καθώς και την ακαταλληλότητα της θέσης στις ενδεδειγμένες περιοχές.
Οι κάτοικοι κρίνουν παράνομη την επιμονή της εγκεκριμένης δραστηριότητας, αφού όπως λένε παραβιάζεται η ισχύουσα νομοθεσία και υποβαθμίζεται δραματικά το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων.
Τέλος, τόνισαν ότι θα είναι σε εγρήγορση και θα οργανώσουν αγώνα, γιατί πιστεύουν ότι η διαχείριση αποβλήτων θα έπρεπε να γίνεται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και του ανθρώπου.

Αναλυτικότερο ρεπορτάζ με τις θέσεις των κατοίκων και των προσώπων από τη Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους αύριο.

Έφη Καστραντά

Ειδήσεις: 
Video: 

youtube://v/tTryA2JgybY


11 Σχόλια

Το δικαστήριο της Ασέας είναι ισόβαθμο με αυτά της Κερατέας και των Σκουριών;

είπε κανένας στους κατοίκους και τους λοιπούς άρχοντες του τόπου ότι με τα κατάλληλα μέτρα δεν υπάρχει κανένας φόβος για την περιοχή;;; ότι αν γίνουν τα σωστά έργα τόσο στη διαμόρφωση του χώρου όσο και στην επίβλεψη του έργου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του δεν θα υπάρχει φόβος για τους κατοίκους;;; Υπάρχει δημοτικός παράγοντας με το επαρκές επιστημονικό υπόβαθρο και εμπειρία σε παρόμοια θέματα για να καθοδηγήσει σωστά τους πολίτες ώστε να διεκδικήσουν μια σωστή και αυστηρή πολιτική διαχείρισης εκ μέρους της όποιας εταιρείας για τη διασφάλιση των συμφερόντων των πολιτών (π.χ. αντισταθμιστικά οφέλη ,) ;;;; είναι δυνατόν προβλήματα που έχουν εκλείψει από τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο να μας ταλαιπωρούν σε αυτή τη χώρα ακόμα....

Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΟΟΟΕΕΕΟΟΟΟ??????????

Σας παρακαλώ να κάνετε τον κόπο να διαβάσετε την τεχνική έκθεση που έχουν συντάξει οι επιστήμονες από τα χωριά μας και να καταλάβετε ότι δεν είναι το εργοστάσιο το πρόβλημα αλλά κυρίως η χωματερή που θα δημιουργηθεί δίπλα στο εργοστάσιο, η οποία αναπόφευκτα θα μολύνει το περιβάλλον. Επίσης σας παραπέμπω στα νομοθετικά ψηφίσματα των βόρειων και κεντρικών χωρών της Ευρώπης που από το 2005 έχουν καταργήσει τις χωματερές με οργανικά υλικά κι έχουν εφαρμόσει σύγχρονες μεθόδους ανακύκλωσης των σκουπιδιών με κυρίαρχο άξονα τον διαχωρισμό των σκουπιδιών στην πηγή τους. Η διαδικασία που πάνε να εφαρμόσουν είναι και παροχημένη πλέον στο εξωτερικό κι επικίνδυνη για τους κατοίκους λόγω εγγύτητας. Τέτοια εργοστάσια με χωματερή δίπλα έχουν γίνει στο εξωτερικό σε ακατοίκητες περιοχές πολύ μακριά από τις πόλεις πριν 20 τουλάχιστον χρόνια. Ναι στη διαχείριση των σκουπιδιών με σύγχρονες μεθόδους κι όχι παροχημένες που αποδεδειγμένα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Είμαστε πρωτόγονοι στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών κι ό,τι μας προβάλλουν μας φαίνεται σύγχρονο. Ας δούμε τα βήματα που έχουν γίνει στις προηγμένες χώρες κι ας εφαρμόσουμε τις τελευταίες μεθόδους κι όχι αυτές που είχαν πριν 20 και 30 χρόνια πριν.

Ο Τσιαμουλος ως ειδικός στα θέματα σκουπιδιών που ήταν κρυμμένος;;;;

Ο ΧΥΤΑ και το περιβάλλον του https://mapsengine.google.com/map/viewer?mid=zOpPCoi_oKGY.k5vFUGl1sjn8

<p>Θέλουν να φέρουν και το βαλτετσι στο χαλί που έφερε ο Τσ**** την τριπολη!!!!</p>

Για πια Σωστά!! Έργα μιλάς αγαπητέ φίλε! Μάθε! Λοιπόν ότι αυτή τη Μέθοδος, η ίδια η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ!! Την έχει κρίνει ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ!!!!!!! Γιατί στις περιοχές που εφαρμόστηκε από μελέτες που έγιναν τους θέρισε ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ!!!!! ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥΣ - ΟΙ ΥΔΡΟΦΟΡΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ!!!!!!! ΔΙΑΒΑΣΕ! λοιπόν την μελέτη και μην γίνεσαι "ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ" !!!!!!! αυτών που έχουν ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ……. Και έχουν συμφωνήσει να φέρουν και να εφαρμόσουν αυτήν την ΜΕΘΟΔΟ στην ΕΛΛΑΔΑ!! Που ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΗ!!! Είναι του ΦΟΥΧΤΕΡ……..! και θέλει να μην την ΠΕΤΑΞΕΙ αλλά να την ΠΟΥΛΗΣΕΙ στις ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ!!! Και βέβαια οι ΓΕΡΜΑΝΟΙ μια από αυτές τις χώρες θεωρούν την ΕΛΛΑΔΑ! Μάθε λοιπόν! Και διάβασε την ΜΕΛΕΤΗ της ΤΕΡΝΑ, μιλάει λοιπόν για ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!!!!!!! ( θα πρέπει να διαβάσεις τι σημαίνουν ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!!!) που κανένα κράτος στην ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!!!!!!! (για τους λόγους που προαναφέρθηκαν). Και κάτι ΑΛΛΟ! Αγαπητοί φίλοι δεν σας εξοργίζει ότι ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΜΑΣ!!! Με το 15%!!!!!!!!! Θα μαζέψει τα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ της ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ με το 85%!!!!!!! Ή μήπως είσαστε από Κόρινθο και Αργολίδα γιαυτό ΕΠΑΙΝΕΙΤΑΙ αυτό τον ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ!!

@ Anonymous (χωρίς επαλήθευση) Τρί, 7 Ιαν 2014 - 10:56 Μάθε παιδάκι μου πρώτα πού και πότε μπαίνει το θαυμαστικό και μετά γράψε σχόλια! Μα ς βγήκαν τα μάτια να διαβάσουμε (και να καταλάβουμε) τί γράφεις και τί θέλεις να πεις!

Ψηφίστε ΟΧΙ στον ΧΥΤΑ. Πειτε ΟΧΙ στη χωματερή δίπλα σε χωριά, δάση και ποτάμια μονο και μόνο επειδή βολεύει την ΤΕΡΝΑ και τους ντόπιους εφιάλτες (που έχουν ονοματέπωνυμο) που μας την έφεραν μονο και μόνο για να χορτάσουν τη λαιμαργία τους. Ψηφίστε εδώ https://secure.avaaz.org/en/petition/The_Regional_Governor_of_Peloponnese_Mr_Petros_Tatoulis_Stop_the_garbage_dump_Save_the_Alfeios_River_Protect_the_Environ/ Ότι είναι να γίνει, να γίνει σε χώρους που δεν έχουν άλλη οικονομική προοπτική και συμφωνούν και οι τοπικές κοινωνίες. Η Παλαιόχουνη δεν είναι άγονη γραμμή όπως πιστεύουν οι αριστοκράτες της Τρίπολης και της Αθήνας. Δεν σημαίνει ότι επειδή δεν βρέθηκε ένας επώνυμος υπουργός όπως ο Αβραμόπουλος (που έφτιαξε το χωριό του το Ελληνικό ) ή ο Λαλιώτης που έφτιαξε τα Δολιανά, η Παλαιόχουνη, το Κεραστάρι, η Ασέα δεν έχει αξία. Έχει την ίδια αξία που έχει κάθε χωριό του πανέμορφου Αρκαδικού τοπίου και είναι ένα μικρό κομμάτι σε ότι συνθέτει την Αρκαδία. Πώς μπορούν κάποιοι να θεωρούν Αρκαδία μόνο το Μαίναλο, το Καστρί και το Άστρος και να σχεδιάζουν την θανατική καταδίκη των υπολοίπων;

Η μέθοδος ΧΥΤ είναι ξεπερασμένη και μάλιστα η οδηγία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος λέει ξεκάθαρα : « Η υγειονομική ταφή όχι μόνο καταλαμβάνει όλο και περισσότερο πολύτιμο εδαφικό χώρο, αλλά επιπρόσθετα προκαλεί μόλυνση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους, απελευθερώνοντας δυοξείδιο του άνθρακα (CO2) και μεθάνιο (CH4) στην ατμόσφαιρα, χημικές ουσίες και φυτοφάρμακα στη γη και στα υπόγεια ύδατα. Έτσι, γίνεται επιβλαβής τόσο για την υγεία του ανθρώπου όσο και για την χλωρίδα και την πανίδα. Όπου είναι δυνατόν, τα απόβλητα που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν θα πρέπει να αποτεφρώνονται με ασφάλεια, ενώ η υγειονομική ταφή θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση ». (Ευρωπαικός Οργανισμός Περιβάλλοντος : Η προσέγγιση της ΕΕ στη διαχείριση απορριμμάτων, σελ 9) Η λύση ΧΥΤ θα ήταν ανεκτή αν γινόταν σε μια ερημιά όπως στις ΗΠΑ αλλά επουδενί σε απόστα 550 μέτρων από οικισμούς. Επιπρόσθετα η ίδια η μελέτη τηε ΤΕΡΝΑ είναι γεμάτη λάθη με αποκορύφωμα την παραβίαση του ίδιου του ΠΕΣΔΑ όσον αφορά την αρχή της εγγύτητας (ΠΕΣΔΑ σελ 15, 305, 316). Η Παλιόχουνη απέχει 65 χλμ σε ευθεία από το κέντρο βάρους της 1ης υποενότητας, όταν η ίδια η μελέτη λέει για ανώτατο όριο 50 χλμ οδικώς. (ΜΠΕ 2-87, 9-15) Απλά περίμεναν οτι χριστούγεννα είναι, λίγοι οι κάτοικοι εκεί περα, κανείς δεν θα το πάρει χαμπάρι. Ελπίζω να εκτιμήσετε και τις πηγές που παραθέτω και να καταλάβετε την βαρύτητα όσων λέω.