Καθαρά Δευτέρα στην Κάρτσοβα, 1955 και 1970

Καθαρά Δευτέρα στην Κάρτσοβα, 1955 και 1970

Φεβρουάριος 27, 2017 - 12:33
1 σχόλια

Η Καθαρά Δευτέρα δεν ήταν γιορτή ούτε του Δήμου ούτε της Περιφέρειας. Η Καθαρά Δευτέρα ήταν γιορτή της παρέας, μια σύναξη γειτόνων, φίλων και συγγενών κατά προτίμηση σε ένα ψηλό μέρος της πόλης ή του χωριού, ώστε μικροί και μεγάλοι να δοκιμάσουν τους χαρταετούς τους και να γευτούν τα παραδοσιακά νηστίσιμα. Ήταν, και παραμένει, μια γιορτή λαϊκή, αφού τα λαϊκά γλέντια σε γειτονιές, σε αυλές και στη φύση χαρακτήριζαν πάντοτε τη μέρα αυτή. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ...

Βούλης Νικτητόπουλος και Μανώλης Συναδινός, Κάρτσοβα, 1970

Οι φωτογραφίες, του Μανώλη Συναδινού δίνουν την αίσθηση της Καθαράς Δευτέρας σε χρόνους όχι και τόσο παλαιούς. Παραδοσιακά, η κοινωνία της Τρίπολης συγκεντρωνόταν τέτοια μέρα στην Κάρτσοβα για τα Κούλουμα. Παρέες-παρέες, με τα μπογαλάκια τους, το κρασί τους, το νερό τους, τα νηστίσιμα, ανέβαιναν στον λόφο από το πρωί και έστρωναν τις κουβέρτες τους για να φάνε, να πιουν και να τραγουδήσουν. Άλλοτε με κιθάρες και κλαρίνα, άλλοτε μόνο με τις φωνές τους, έστρωναν το τραπέζι τους στη γη, που από ώρα σε ώρα θα άνθιζε, με τον ερχομό της άνοιξης. Και έχοντας από το προηγούμενο βράδυ ετοιμάσει τον χαρταετό, πράγμα δύσκολο και μπελαλίδικο, θα δοκίμαζαν την τέχνη τους έως τη δύση του ήλιου, τρέχοντας και αμολώντας την καλούμπα.

Όσο μεγάλα γλέντια και να διοργανώνονται σήμερα, οι άνθρωποι που κλέινουν τα σαράντα και οι μεγαλύτεροί τους δεν μπορούν παρά να θυμούνται με νοσταλγία εκείνα τα χρόνια.

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.