Κατασπατάληση στο ΚΕΕΛΠΝΟ και επί θητείας Λυκουρέντζου στο Υγείας

Κατασπατάληση στο ΚΕΕΛΠΝΟ και επί θητείας Λυκουρέντζου στο Υγείας

Απρίλιος 14, 2016 - 07:49
8 σχόλια

Δίωξη εναντίον του ΚΕΕΛΠΝΟ για υπέρογκες διαφημιστικές δαπάνες την περίοδο 2011-2013 
 

Περίπου 2,5 εκατ. ευρώ κατασπαταλήθηκαν σε διαφημιστικές καμπάνιες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων από το 2011 έως το 2013, όπως αποκαλύπτει η έρευνα που διενήργησε η Εισαγγελία Διαφθοράς.
Η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ τη διετία 2011-2013 διώκεται ήδη για το κακούργημα της απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, και σύντομα θα κληθεί να απολογηθεί σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς. 
Κατηγορούμενοι, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και η πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κουρέα - Κρεμαστινού, σύζυγος του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργού Υγείας Δ. Κρεμαστινού.
Την περίοδο εκείνη, υπουργοί Υγείας ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος έως τον Μάιο του 2012, στη συνέχεια -από τις 21 Ιουνίου του 2012 έως τις 25 Ιουνίου του 2013- ανέλαβε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος (αλλά δεν ήταν στον αποκλειστικό τομέα ευθύνης του το ΚΕΕΛΠΝΟ) και από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014 ο Άδωνις Γεωργιάδης.
 

Σημειωτέον ότι για τους υπουργούς δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Ωστόσο, το ΚΕΕΛΠΝΟ χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας και οι υπουργοί θα έπρεπε, αν μη τι άλλο, να γνωρίζουν πού ξοδεύονται τα χρήματα που λαμβάνει το Κέντρο.
Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει διαφημιστικές δαπάνες που πληρώθηκαν ακριβά, ενώ θα έπρεπε να είχαν γίνει δωρεάν στα ΜΜΕ, σύμφωνα με τον Νόμο, αλλά και συμβάσεις με διαφημιστικές - συμβουλευτικές εταιρείες κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων διαδικασιών με «αδιευκρίνιστα» κριτήρια. Η ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο είναι περίπου 2,5 εκατ. ευρώ διότι το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που δέχεται κρατική επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

ΒΑΦΤΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΕΠΙΔΗΜΙΚΟ ΛΟΙΜΩΔΕΣ ΝΟΣΗΜΑ

Με 600.000 ευρώ χρηματοδότησε το ΚΕΕΛΠΝΟ καμπάνια για την πρόληψη του καρκίνου ως... επιδημικού λοιμώδους νοσήματος, παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος δεν περιλαμβάνεται στα μεταδιδόμενα νοσήματα, με τα οποία ασχολείται το Κέντρο. Στο πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου, μάλιστα, αναφέρεται ότι τον Ιανουάριο του 2011 υπογράφηκε σύμβαση διαφημιστικής εκστρατείας με τρεις εταιρείες, η μία εκ των οποίων είχε στην «πλάτη» της καταδίκη για μη έγκαιρη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και, άρα, ήταν απαγορευτική η συμμετοχή της στο έργο.

Την εν λόγω καμπάνια ανέλαβε η ένωση εταιρειών AGENDA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ-MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΕ). Ιδιοκτήτρια της μιας εκ των τριών εταιρειών, της Mindwork Business Solutions, φέρεται να είναι η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, Σταυρούλα Νικολοπούλου.
Η δίωξη αφορά συγκεκριμένα σε τέσσερις δράσεις και από την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης και Αντ. Ελευθεριάνος προέκυψε ότι:

1. Τον Ιανουάριο του 2011 το ΚΕEΛΠΝΟ διενήργησε διαγωνισμό για το υποέργο «Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο», στον οποίο αναδείχθηκε ανάδοχος μία ένωση εταιρειών (AGENDA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ-MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΕ), που όμως ήταν εκτός των σκοπών του ΚΕΕΛΠΝΟ, αφού ο καρκίνος δεν περιλαμβάνεται στα λοιμώδη νοσήματα. Και μάλιστα, παρόλο που ο Νόμος ορίζει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έστειλε αίτημα στο ΕΣΡ για την προβολή.

Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπέβαλε τέτοιο αίτημα. Επιπλέον, φαίνεται ότι παραβιάστηκε ένας ακόμη όρος, αφού ο νόμιμος εκπρόσωπος μίας εκ των τριών εταιρειών είχε στο παρελθόν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης για μη έγκαιρη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που αποτελούσε λόγο αποκλεισμού της από τη συμμετοχή στη σύμβαση. Για τη συγκεκριμένη προβολή, το ΚΕΕΛΠΝΟ κατέβαλε ποσό άνω των 600.000 ευρώ.

2. Το Κέντρο σύναψε σύμβαση τον Ιανουάριο του 2012, ύψους 350.000 ευρώ, με την εταιρεία A&B ADVERTISING ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ και αντικείμενο την προβολή διαφημιστικών σποτ για την εποχική γρίπη. Αλλά η εποχική γρίπη αποτελεί περιοδικά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και δεν έχει έκτακτο και απρόβλεπτο χαρακτήρα, για τον οποίο και μόνο επιτρέπεται η παράκαμψη της διαδικασίας δημοσίευσης σχετικής προκήρυξης σε δύο ημερήσιες εφημερίδες, τα δε κριτήρια της σχετικής ανάθεσης στην εν λόγω εταιρεία παρέμειναν αδιευκρίνιστα.

3. Τον Φεβρουάριο του 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με τον ΕΟΦ, για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης δράσεων σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα και τη φαρμακοεπαγρύπνηση, χωρίς να προβλέπεται από τον Νόμο ή από τον κανονισμό λειτουργίας του. Η σύμβαση ήταν ύψους της τάξεως των 230.000 ευρώ με την ίδια εταιρεία και πάλι χωρίς τη δημοσίευση σε δύο εφημερίδες και δίχως να διευκρινίζονται τα τεκμήρια επιλογής της εταιρίας.

4. Τον Δεκέμβριο 2013, το ΔΣ του Κέντρου αποφάσισε να πραγματοποιήσει επτά δράσεις για τους ίδιους σκοπούς, συνάπτοντας συμβάσεις συνολικού ύψους της τάξεως του 1,3 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία και εκπομπή μηνυμάτων, χωρίς τη δημοσίευση της προκήρυξης σε δύο εφημερίδες και παρά το γεγονός ότι ήδη κατείχε αντίστοιχο σποτ, προερχόμενο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών και Ελέγχου (European Centre for Disease Prevention and Control: ECDC), για το οποίο είχε καταβάλει δαπάνη για την προσαρμογή του, έτερο σποτ συμπαραγωγής ECDC με τίτλο: «Πρόληψη εποχικής γρίπης», αναρτημένο στο κανάλι του, στη διαδικτυακή σελίδα του YouTube, καθώς και σποτ με τίτλο: «Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες», αναρτημένο στο ίδιο ως άνω κανάλι του.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δωρεάν τις εν λόγω προβολές-μεταδόσεις, καθώς ο Νόμος ορίζει ότι τα κανάλια είναι υποχρεωμένα βάσει των διατάξεων περί δωρεάν μετάδοσης μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου να τα μεταδίδουν δωρεάν.
 


8 Σχόλια

Κανένας δεν αφήνει την δουλειά του, για να ασχοληθεί με τα κοινά, παρά μόνο για να φάει λεφτά. Το 99% των ανθρώπων που ασχολούνται με πολιτική, τοπική αυτοδιοίκηση κλπ το κάνουν για να κλέψουν. Το υπόλοιπο 1% ανηκει στην κατηγορία των ψώνιων.

Aφού το'φερε η κουβέντα η ΔΕΥΑΤ από ποιόν ανταγωνιστή της "απειλείται" και χρειάζεται να διαφημίζεται επί διαδοχικών διοικήσεων;

΄΄Σημειωτέον ότι για τους υπουργούς δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.'' η φράση του κειμένου που τα λέει όλα ....

ο στουρναρας ειναι και με ΣΥΡΙΖΑ σε διοικητικη θεση....αυτον που θα θελατε να διωξετε ΣΥΡΙΖΑΚΙΑ .....

Θα ήθελα να μας πει το εγκυρο σαιτ σας για ποιο λογο έχει βάλει τέτοιο παραπλανητικο τίτλο. Αναφέρετε με κάθε λεπτομέρεια 4 συμβασεις που έγιναν ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ την περίοδο που ήταν Υπουργός Υγείας ο Λυκουρέντζος. σε τι λοιπόν είχε ευθύνη ο Λυκουρέντζος όταν αύτες οι αποφάσεις είχαν εκριθεί απο την προηγούμενη κυβέρνηση - ποσο δε μαλλον απο την επόμενη. Ο τιτλος τουλαχιστον και το ύφος του άρθρου δείχνουν ότι τόσο καιρό μετά και ακόμη κάποιοι τρέμουν το όνομα Λυκουρέντζος και κοιτούν να πετάξουν λασπη. Εαν είχατε δημιοσιογραφικό ήθος θα έπρεπε ΑΜΕΣΑ να αλλάξετε το ύφος του άρθρου...

@κατερινα (χωρίς επαλήθευση) στις Παρ, 15/04/2016 - 16:18 «Εαν είχατε δημιοσιογραφικό ήθος θα έπρεπε ΑΜΕΣΑ να αλλάξετε το ύφος του άρθρου»...Μάλιστα...Όταν δεν έχεις καμία σχέση με τη δημοσιογραφία, μετράει η προτροπή για αλλαγή του ύφους;

Επομένως, κατά την άποψή σας, ο υπουργός Υγείας δεν έχει λόγο, όποτε κι αν αναλαμβάνει, στο τι υπέγραψαν οι προηγούμενοι.. Λυπάμαι. Λυπάμαι, επειδή ο υπουργός έχει πάντοτε ευθύνη και δεν έχει σημασία ποιος υπέγραψε τη σύμβαση. Όσο για το σχόλιο περί τρεμούλας για το όνομα του Λυκουρέντζου, να σας (του) θυμίσω ότι υπουργός σημαίνει υπό το έργον και υπηρέτης του λαού. Εκείνος θα πρέπει να τρέμει κι εσείς να ξανακοιτάξετε τι σημαίνει ευθύνη υπουργού και Δημοκρατία._

@ Paul Tomsen (χωρίς επαλήθευση) στις Πέμ, 14/04/2016 - 19:46.ΑΠΑΝΤΩ!!!!! H διαφήμιση και οι μελέτες έχουν σύγουρο και ασφαλές<< ψωμί>>.....Δίνειεις π.χ.5000ευρώ παίρνεις απόδειξη για 7000.....

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.