Καταρράκτης: Με ποιά συμπτώματα εμφανίζεται; (vid)

Καταρράκτης: Με ποιά συμπτώματα εμφανίζεται; (vid)

Φεβρουάριος 28, 2019 - 19:40
0 σχόλια

Καταρράκτης ονομάζεται η προοδευτική και ανώδυνη θόλωση του φυσικού φακού του ματιού.

Η κυρία Βασιλική Ντρισμπιώτη-Παπαγιαβή, Χειρουργός Οφθαλμίατρος εξειδικεύτηκε στην μικροχειρουργική του καταρράκτη και στην Οφθαλμοπλαστική  χειρουργική κατέχοντας έμμισθη θέση fellow σε διακεκριμένα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασίλειου και συγκεκριμένα  το Royal Free του Λονδίνου, το Manchester Royal Eye και το Nottingham University Hospital.

Μπορεί να προσφέρει και σε εσάς ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στον οφθαλμολογικό τομέα. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον καταρράκτη και τον ενδοφακό που μπορεί να τοποθετηθεί στο χειρουργείο.

Ποιά τα συνήθη συμπτώματα του καταρράκτη;

Ο καταρράκτης μπορεί να αναπτυχθεί σε μήνες ή πιο συχνά σε διάστημα χρόνων και αρχικά δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Συνήθως επηρεάζεται μόνο ένα μικρό μέρος του φακού στα αρχικά στάδια, αλλά επεκτείνεται και στον υπόλοιπο φακό με την πάροδο του χρόνου. Ο καταρράκτης μπορεί να αναπτυχθεί μόνο στο ένα μάτι αρχικά, αλλά συνήθως προσβάλλονται και τα δύο μάτια με μικρή χρονική διαφορά.

Οι καταρράκτες δεν είναι επώδυνοι ούτε προκαλούν κόκκινα μάτια ή φλεγμονή. Τα μάτια συνήθως εμφανίζονται κανονικά στα αρχικά στάδια ανάπτυξης του καταρράκτη. Μόνο σε πολύ προχωρημένους καταρράκτες, η κόρη του ματιού μπορεί να γίνει γκρίζα ή λευκωπή λόγω του υπερώριμου καταρράκτη.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του καταρράκτη περιλαμβάνουν:

• Η όραση γίνεται θολή ή θαμπή, σαν να κοιτάζει κανείς μέσα από ένα λερωμένο τζάμι, επηρεάζοντας όλο ή μέρος του οπτικού πεδίου.
• Η θολή όραση δεν μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ή φακούς επαφής.
• Μπορεί να γίνει πιο δύσκολο να δείτε σε χαμηλό φωτισμό.
• Το έντονο φως, από τον ήλιο ή τους προβολείς αυτοκινήτου, μπορεί να προκαλεί φωτοστέφανο όταν έρχεται από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αυτό προσομοιάζεται με τη μειωμένη ορατότητα όταν στο ηλιοβασίλεμα ο ήλιος πέφτει σε ένα βρώμικο παρμπρίζ.
• Τα χρώματα μπορεί να εμφανίζονται λιγότερο ζωντανά ή ξεθωριασμένα
• Μπορεί να νιώθετε ότι τα βλέπετε πιο κιτρινωπά
• Μπορεί να βλέπετε διπλά είδωλα
• Μπορεί να εμφανιστεί μυωπία προκαλώντας μια προσωρινή βελτίωση στην κοντινή όραση, ο ασθενής δηλαδή δεν χρειάζεται τα κοντινά του γυαλιά για να διαβάσει.

Από τί εξαρτάται το είδος των συμπτωμάτων;

Η μορφή του καταρράκτη θα καθορίσει σε κάποιο βαθμό το είδος των συμπτωμάτων που θα εμφανίσετε:

• Ένας πυρηνικός καταρράκτης οδηγεί συχνά σε βελτίωση της κοντινής όρασης λόγω της αύξησης της μυωπίας που αντιρροπεί την πρεσβυωπία. Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται ότι η όραση του βελτιώνεται πράγματι ή ότι δεν χρειάζετε γυαλιά για να δει κοντά αλλά καθώς ο καταρράκτης εξελίσσεται, η όραση τελικά θα επιδεινωθεί.
• Ένας φλοιώδης καταρράκτης μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα μέχρι να επεκταθεί κεντρικά και να φτάσει στον οπτικό άξονα της κόρης . Από το σημείο αυτό και μετά, η όραση θα επιδεινωθεί ταχύτατα.
• Ένας υποκαψικός καταρράκτης μπορεί να προκαλεί ελάχιστα συμπτώματα μέχρι να γίνει αρκετά προχωρημένος, αν και μπορεί να υπάρξουν πρώιμες εκδηλώσεις με εμφάνιση ‘’φωτοστέφανου΄’ γύρω από τα έντονα φώτα.

Αντιμετώπιση

Ανεξάρτητα με τον τρόπο και το χρονικό διάστημα για την εκδήλωσή του, ο καταρράκτης δεν χειρουργείται απλά επειδή τον ανακάλυψε ο οφθαλμίατρος στην εξέταση ρουτίνας των ματιών σας. Θα πρέπει να συνυπολογιστούν πολλές παράμετροι που αφορούν το ιστορικό αλλά και το προφίλ του εκάστοτε ασθενή.

Μόνο με εξατομικευμένες λύσεις μπορεί να διασφαλιστεί το άριστο αποτέλεσμα για τον ασθενή.

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ εμπειρίες ασθενών οι οποίοι μιλούν ύστερα από την επέμβαση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site μας: eyelasermed.gr ή κλείστε ραντεβού στο 2710-243.243 και 6944836343 με την χειρουργό οφθαλμίατρο Βασιλική Ντρισμπιώτη-Παπαγιαβή, εξειδικευθείσα στην Χειρουργική Kαταρράκτη και Διαθλαστική Χειρουργική – Laser.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Τι ενδοφακό θα τοποθετήσουμε στο μάτι μας στο χειρουργείο του καταρράκτη;


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.