Καταρράκτης ματιών: Τι ενδοφακό θα τοποθετήσουμε στο μάτι μας στο χειρουργείο;

Καταρράκτης ματιών: Τι ενδοφακό θα τοποθετήσουμε στο μάτι μας στο χειρουργείο;

Φεβρουάριος 15, 2019 - 21:00
0 σχόλια

Καταρράκτης ονομάζεται η προοδευτική και ανώδυνη θόλωση του φυσικού φακού του ματιού.

Εκδηλώνεται στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού, αλλά μπορεί να προκληθεί και από νοσήματα ή τραυματισμούς, ενώ σπάνια υπάρχει εκ γενετής (συγγενής καταρράκτης).

Δεν αντιμετωπίζεται ούτε προλαμβάνεται με φάρμακα, και ο μόνος τρόπος θεραπείας είναι η αφαίρεση του θολωμένου φακού και η αντικατάστασή του από τεχνητό ενδοφακό.

Η κυρία Βασιλική Ντρισμπιώτη-Παπαγιαβή, Χειρουργός Οφθαλμίατρος εξειδικεύτηκε στην μικροχειρουργική του καταρράκτη και στην Οφθαλμοπλαστική  χειρουργική κατέχοντας έμμισθη θέση fellow σε διακεκριμένα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασίλειου και συγκεκριμένα  το Royal Free του Λονδίνου, το Manchester Royal Eye και το Nottingham University Hospital.

Μπορεί να προσφέρει και σε εσάς ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στον οφθαλμολογικό τομέα. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ενδοφακό που μπορεί να τοποθετηθεί στο  χειρουργείο του καταρράκτη.

Ποιές οι νεώτερες εξελίξεις στους ενδοφακούς;

Ο ενδοφακός είναι ένας τεχνητός φακός που τοποθετείται στο μάτι μας στο χειρουργείο του καταρράκτη. Η εξέλιξη των υλικών αλλά και του τρόπου κατασκευής των ενδοφακών μας επιτρέπει σήμερα να έχουμε εξαιρετικά οπτικά αποτελέσματα. Πλέον διαθέτουμε ασφαιρικούς ενδοφακούς για καλύτερη νυχτερινή όραση, πολυεστιακούς οι οποίοι περιορίζουν την εξάρτηση από τα πρεσβυωπικά γυαλιά, τορικούς για διόρθωση προϋπάρχοντος αστιγματισμού, ενδοφακούς με φίλτρο προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία κ.λ.π.

Πόσο σημαντική είναι η επιλογή του κατάλληλου ενδοφακού;

Μέσα από αυτόν τον φακό θα βλέπει ο ασθενής κάθε λεπτό για την υπόλοιπη ζωή του.
Ο φακός αυτός τοποθετείται μία φορά στο μάτι και δεν αντικαθίσταται εύκολα εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Είναι επομένως υψίστης σημασίας η επιλογή του κατάλληλου ενδοφακού για τον εκάστοτε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του, το επάγγελμα του, τον τρόπο ζωής του ή τις προσδοκίες του.

Η επιλογή του κατάλληλου ενδοφακού γίνεται με την προεγχειρητική εξέταση που λέγεται βιομετρία, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αφού ενημερωθεί πλήρως ο ασθενής για τα τυχόν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε τύπου ενδοφακού.

Ποιοί είναι οι συχνότεροι τύποι ενδοφακών;

Στους συχνότερους τύπους ενδοφθάλμιων φακών περιλαμβάνονται:

1. Μονοεστιακοί φακοί
Με αυτούς τους ενδοφακούς , η μακρινή όραση είναι συνήθως βελτιωμένη, αλλά τα περισσότερα άτομα εξακολουθούν να πρέπει να φορούν γυαλιά για να διαβάσουν.

2. Τορικοί φακοί
Οι ενδοφακοί αυτοί είναι ειδικά σχεδιασμένοι για ασθενείς με αστιγματισμό.
Προσφέρουν σημαντική βελτίωση στην όραση αλλά συνήθως οι ασθενείς εξακολουθούν να χρειάζονται γυαλιά για την ανάγνωση.

Ποιοί είναι οι premium- προηγμένης τεχνοτροπίας ενδοφακοί;

1. Πολυεστιακοί φακοί

Οι ενδοφακοί αυτοί είναι σχεδιασμένοι για να μειώσουν την ανάγκη χρήσης γυαλιών. Υπάρχουν φακοί με διπλή εστίαση ώστε να εστιάζουν σε αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή και μακρινή απόσταση. Οι τριπλοεστιακοί ενδοφακοί εξασφαλίζουν την  αποκατάσταση της κοντινής, ενδιάμεσης και μακρινής όρασης. O φακός AcrySof® IQ PanOptix® είναι ένας επαναστατικός φακός για επέμβαση καταρράκτη και διόρθωση της πρεσβυωπίας, που επιτρέπει στους ασθενείς να βλέπουν κοντά, σε ενδιάμεση απόσταση και μακριά. Οι περισσότεροι ασθενείς με φακούς Acrysof IQ Panoptix ανακαλύπτουν ότι μπορούν πλέον να δουλέψουν στον υπολογιστή, να οδηγούν αυτοκίνητο μέρα ή νύχτα και να έχουν ανεξαρτησία από τα γυαλιά.

2. Πολυεστιακοί τορικοί φακοί ( διόρθωσης του αστιγματισμού)

Οι ενδοφακοί αυτοί έχουν επίσης σχεδιαστεί για την μείωση της ανάγκης χρήσης γυαλιών. Πέρα από την αποκατάσταση της μακρινής, της ενδιάμεσης και της κοντινής όρασης, ο φακός διορθώνει και τον αστιγματισμό προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη όραση.

Ποιά η σύγχρονη προσέγγιση στη χειρουργική του καταρράκτη;

Ο ασθενής δεν πρέπει απλά να επιδιώκει “να κάνει τον καταρράκτη του” αλλά  να ενημερωθεί σχολαστικά και κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό του να επιλέγει ποιον ενδοφακό θα βάλει στο μάτι του για το υπόλοιπο της ζωής του.

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ εμπειρίες ασθενών οι οποίοι μιλούν ύστερα από την επέμβαση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site μας: eyelasermed.gr ή κλείστε ραντεβού στο 2710-243.243 και 6944836343 με την χειρουργό οφθαλμίατρο Βασιλική Ντρισμπιώτη-Παπαγιαβή, εξειδικευθείσα στην Χειρουργική Kαταρράκτη και Διαθλαστική Χειρουργική – Laser.

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Τι ενδοφακό θα τοποθετήσουμε στο μάτι μας στο χειρουργείο του καταρράκτη;


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.