Καταργείται ο περιορισμός των 500MW στη μονάδα 5 της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη

Καταργείται ο περιορισμός των 500MW στη μονάδα 5 της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη

Απρίλιος 26, 2020 - 15:56
0 σχόλια

Από τον Μάιο του 2018 που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ , είχε θεσπιστεί με νόμο ότι η μονάδα 5 φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης δεν μπορούσε να λειτουργήσει πάνω από 500MW. Με το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που κατέθεσε την Παρασκευή 24 Απριλίου στη Βουλή το ΥΠΕΝ και περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων ενεργειακού ενδιαφέροντος, καταργείται αυτή η απαγόρευση και πλέον η μονάδα μπορεί να λειτουργήσει ελεύθερα μέχρι τα 813+ MW .

Η 5η μονάδα της Μεγαλόπολης είναι η μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη μονάδα της χώρας και με την απελευθέρωση της θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ευστάθεια του δικτύου.

Απομένει βέβαια να ξεπεραστεί και το τελευταίο εμπόδιο της λειτουργίας της νέας γραμμής 400KV που ξεκινάει από το ΚΥΤ στο Ίσιωμα Καρυών, περνάει το Ρίο – Αντίρριο και συνδέεται στο ΚΥΤ Αχελώου με το κεντρικό διασυνδεδεμένο δίκτυο υπερυψηλής τάσης. Η διασύνδεση αυτή έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά και αναμένεται να γίνει σύντομα.

Μετά από αυτό όμως θα ενισχυθεί το δίκτυο της Πελοποννήσου και θα δεν θα χρειάζονται καθόλου οι μονάδες 3 και 4. Τα δεδομένα θα αλλάξουν πάρα πολύ και πλέον είναι δεδομένο ότι η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων θα γίνεται για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα, ειδικά για την 3 μονάδα ίσως να μην λειτουργήσει κανονικά ποτέ ξανά!

Από το Καφενείο Μεγαλόπολης


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.