Καταλυτική η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ

Καταλυτική η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ

Νοέμβριος 30, 2017 - 11:04
1 σχόλια

«Το πραγματικό market test θα γίνει στο συλλαλητήριο της 6ης Δεκεμβρίου»

Κλείδωσε λοιπόν η περιβόητη συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Στην τελική λίστα οι μονάδες της Μελίτης στην Φλώρινα και οι μονάδες της Μεγαλόπολης μαζί με το Ορυχείο.

Απομένει μόνο η διαδικασία του Market Test και οι εσωτερικές διαδικασίες στην ΔΕΗ για την απόσχιση των περιουσιακών στοιχείων, όλα δείχνουν ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί το ξεπούλημα.
Στην κοινωνία της Μεγαλόπολης η είδηση έχει δημιουργήσει σοκ. Το καφενείο της Μεγαλόπολης από το καλοκαίρι όμως είχε επισημάνει ότι η Μεγαλόπολη μπαίνει στο στόχαστρο.

Τώρα η πιο συχνή ερώτηση που ακούω είναι : τι μπορούμε να κάνουμε; υπάρχει περιθώριο αντίδρασης; και αμέσως μετά σε πολύ μεγάλο ποσοστό , διακρίνω ότι δεν υπάρχει ελπίδα, σε ελάχιστους υπάρχει η πεποίθηση ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Είναι γεγονός ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι έχει καταφέρει να ξεπουλήσει τα πάντα και να κάνει όσα δεν μπορούσε καμία άλλη. Και αυτό το καταφέρνει χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις. Αφού πλέον όλοι οι πολίτες έχουν σιχαθεί τα πάντα και έχουν πάρει σαν δεδομένα τα πάντα. Η μεγαλύτερη ζημιά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ανακολουθίες του και τις κολωτούμπες του ήταν να αποτελειώσει το ηθικό και την ελπίδα των Ελλήνων, μετά από όσα τους έκαναν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Αφού λοιπόν οι πολίτες έχουν βιώσει πολύ μεγάλα σοκ στην καθημερινότητα τους και αφού έχουν πλέον χάσει κάθε ελπίδα, είναι αυτονόητο και δικαιολογημένο να παρατηρούνται φαινόμενα ηττοπάθειας η φαινόμενα που υπάρχουν ακραίες απόψεις. Ακόμα πιο συχνά ακούμε την άποψη να πουληθεί η ΔΕΗ γιατί οι συνδικαλιστές δεν μας αρέσουν , γιατί η ΔΕΗ λειτουργεί με τα εκάστοτε κυβερνητικά και κομματικά κριτήρια, και για να έρθει ο ιδιώτης να προσλάβει τα νέα παιδιά που είναι άνεργα.

Δεν θα κρίνω καμία άποψη , δεν είναι αυτό θέμα. Ο καθένας έχει τους λόγους του και μπορεί να πιστεύει ότι θέλει. Δουλεύω και εγώ στην ΔΕΗ και σας διαβεβαιώνω ότι έχω χειρότερη γνώμη και άποψη για όλα αυτά. Κάθε μέρα όλοι οι εργαζόμενοι βιώνουμε τα προβλήματα της ΔΕΗ και πως οδηγείται στην καταστροφή. Όμως δεν βλέπω το θέμα επιφανειακά.
Πρέπει κατ αρχήν να όλοι μας πάρουμε μια απόφαση. Να πουληθούν η να μην πουληθούν οι μονάδες της ΔΕΗ; Την απόφαση αυτή όμως δεν θα την πάρουμε με κριτήριο τους κακούς και πουλημένους συνδικαλιστές, τα στελέχη που οι αποφάσεις τους ήταν υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, τις διαδικασίες προσλήψεων, τους 8μηνίτες και όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται έντονα. Και σας το λέω αυτό γιατί με το ξεπούλημα των μονάδων δεν μπορεί να σας εγγυηθεί κανείς ότι δεν θα συνεχίσουν αυτά τα φαινόμενα και θα λυθούν τα προβλήματα. Ακόμα όμως και αν πιστεύει κάποιος πως έτσι θα λύσει τα θέματα αυτά , θα πρέπει την απόφαση μας να βαρύνουν και άλλα πράγματα.

Γνωρίζουμε όλοι την κακή κατάσταση της ΔΕΗ , πως συμπεριφέρεται στις τοπικές κοινωνίες , στο περιβάλλον και πολλά άλλα. Αν πουληθούν οι μονάδες τι πιστεύουμε ότι θα αλλάξει; Θα έρθουν δηλαδή οι ιδιώτες και θα κάνουν αποκατάσταση στα εδάφη; θα τα παραχωρήσουν όλα όσα απέκτησαν τσάμπα η θα τα εκμεταλλευτούν; θα είναι τόσο ευάλωτοι σε θέματα ρύπανσης όσο η ΔΕΗ η θα έχουν μεγαλύτερα συμφέροντα να τους υπηρετούν; θα κάνουν νομίζετε οι ιδιώτες προσλήψεις και θα πληρώνουν έστω και αυτά τα χαμηλά μεροκάματα και ασφάλιστρα που ορίσουν οι νόμοι η μήπως δεν έχουμε ακούσει τι όργιο παρανομίας και εκφοβισμού ισχύει παντού; θα βοηθούν οι ιδιώτες επενδυτές τις τοπικές κοινωνίες όπως το έκανε καθημερινά η ΔΕΗ με μηχανήματα και προσωπικό; θα σταματήσουν οι νέοι επενδυτές να μεταφέρουν εργαζόμενους από Τρίπολη και Καλαμάτα η θα φέρνουν πλέον εργαζόμενους ακόμα και από άλλες χώρες, καταργώντας εντελώς ακόμα και τα 8μηνα; Είναι αλήθεια η όχι ότι οι ιδιώτες θα καταργήσουν εντελώς τις θέσεις εργασίας βοηθητικού προσωπικού και συντήρησης, αφήνοντας σε βάθος 3 η 4 χρόνων ελάχιστες θέσεις εργασίας ( μόνο την λειτουργία) στις μονάδες και τα ορυχεία; Από 1.100 άτομα σήμερα δεν καταλαβαίνουμε ότι σε 3 χρόνια θα φτάσουμε πολύ γρήγορα στους 300 εργαζομένους σε όλο το λεκανοπέδιο; Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι υπόλοιπες εργασίες συντήρησης θα γίνονται με συμβόλαια με άλλες εταιρίες που θα φέρνουν προσωπικό από αλλού; Τέλος πόσο μυαλό χρειάζεται για να δούμε ότι οι ιδιώτες θα φέρουν με μεγαλύτερη ευκαιρία τα απόβλητα και τα σκουπίδια στα ορυχεία;

Θα μπορούσα να σας γράφω ακόμα περισσότερους λόγους που πρέπει να υπολογίσουμε πριν καταλήξουμε στην απόφαση αν πρέπει να πουληθούν οι μονάδες η όχι και ειδικά στην Μεγαλόπολη. Μπορώ επίσης να σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι αν πουληθούν οι μονάδες η Μεγαλόπολη σε ελάχιστα χρόνια θα γίνει χειρότερα και από χωριό. Ξαναλέω για να μην παρεξηγηθώ , αυτό δεν σημαίνει ότι αποδέχομαι την σημερινή κατάσταση. Είναι όμως άλλο πράγμα το ένα και άλλο το άλλο. Το ένα διορθώνεται, αν πουληθούν οι μονάδες όμως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Θα πρέπει επίσης να μπορούμε να δούμε τις παγίδες και τα «τυράκια» που ήδη ξεκίνησαν να βάζουν. Εγγυήσεις για τις θέσεις εργασίας, αναφορές ότι με τον ιδιώτη θα μπορούν οι δεητζήδες να ξαναπάρουν τους μισθούς που είχαν και πολλά άλλα. Όλα αυτά δείχνουν μόνο την δύσκολα θέση και τον φόβο της Κυβέρνησης πως θα περάσει το ξεπούλημα.

Στην συνέχεια θέλω να απαντήσω και στο ερώτημα αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για να προχωρήσει η πώληση.
Αν συνεχίσουμε να καθόμαστε στους καναπέδες μας και να περιμένουμε από τους άλλους , δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα. Προχθές στο συλλαλητήριο στην Αθήνα , πήγαν σχετικά ελάχιστοι. Που ήταν οι 1.100 εργαζόμενοι με τις οικογένειες τους; Που ήταν οι νέοι και οι άνεργοι, οι έμποροι; οι σύλλογοι; Οι καφετέριες ήταν γεμάτες, τα μαγαζιά ανοιχτά και οι καταστηματάρχες μαζί με τον σύλλογο τους έκαναν βόλτες στην πλατεία. Τα μέλη των συλλόγων και οι Μεγαλοπολίτες στην Αθήνα προτίμησαν την καθημερινότητα τους. Οι πολίτες λοιπόν δείχνουν να μην έχουν διάθεση η για πολλούς άλλους λόγους δεν συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες.

Αυτή την στιγμή μόνο ένα πράγμα μπορεί να αποτρέψει την πώληση των μονάδων. Επίσης για λόγους που θα σας περιγράψω σε άλλο άρθρο , μόνο η Μεγαλόπολη μπορεί αυτή την στιγμή να αντιδράσει πολύ δυναμικά. Και ο Υπουργός , και η Κυβέρνηση και όλοι οι παράγοντες , όλοι φοβούνται μόνο την Μεγαλόπολη. Και με μια μικρή πρώτη αντίδραση προχθές στο Υπουργείο , βλέπουμε αμέσως να υπάρχει ανησυχία. Τώρα θυμήθηκε ο κ. Σταθάκης να έρθει για διάλογο, αφού πρώτα φρόντισε να πάρει τις αποφάσεις του. Τώρα θέλει να έρθει για διάλογο για να μοιράσει πάλι υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις Συριζαίεικες. Όλους αυτούς που επέλεξαν να τελειώσουν την Μεγαλόπολη , ένα πράγμα μόνο τους φοβίζει. Να υπάρχει ενότητα και συμμετοχή στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Να υπάρχει ισχύ στο ότι είναι ανεπιθύμητοι και δεν μπορούν να πατήσουν το πόδι τους μετά τα παιχνίδια που έπαιξαν. Αν μεθαύριο στην συγκέντρωση του Αγίου Νικολάου βγούμε όλοι έξω να είστε σίγουροι ότι τα πράγματα θα αλλάξουν.

Το πραγματικό market test είναι στα χέρια μας και θα γίνει στο συλλαλητήριο στις 6 Δεκεμβρίου στη Μεγαλόπολη

Αν στις 6 Δεκεμβρίου , γεμίσει η πλατεία και είναι όλοι έξω , μα όλοι, τότε να είστε σίγουροι ότι κανένας ιδιώτης δεν θα θελήσει να συμμετέχει σε μια διαδικασία που θα ξέρει ότι έχει απέναντι του την τοπική κοινωνία. Μόνο αυτό το στοιχείο , είναι ικανό να αποτρέψει το ξεπούλημα. Μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση και τα συμφέροντα ξέρουν ότι εδώ στην Μεγαλόπολη η κοινωνία δεν αντιδρά και βλέπουν εύκολο το ξεπούλημα, γι αυτό έβαλαν τις μονάδες μέσα στην λίστα. Αν αυτό αλλάξει , να είστε βέβαιοι ότι αλλάζουν όλα. Για όσο διαρκεί η διαδικασία των MARKET TEST , οι αντιδράσεις μας μπορούν να ακυρώσουν τα πάντα! Δεν πρέπει αυτή την στιγμή να φανεί ότι υπάρχει διάθεση συζήτησης η διαπραγμάτευσης, ειδικά με αυτούς που ξεγέλασαν τους πολίτες . Και να θέλαμε δεν μπορούμε να συζητήσουμε με αναξιόπιστους και αφερέγγυους. Με αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν παίξει παιχνίδια εναντίον ολόκληρης της κοινωνίας. Ας ερχόταν ο κ. Σταθάκης να συζητήσει πριν πάρει τις αποφάσεις του, ας φρόντιζε να αλλάξει τα κακώς κείμενα της ΔΕΗ η Κυβέρνηση τόσο καιρό που είναι στην εξουσία.

Όλες οι κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις θα πρέπει να οργανώνονται και να σχεδιάζονται εδώ στην Μεγαλόπολη. Δεν υπάρχει πλέον καμία απολύτως εμπιστοσύνη σε παράγοντες εκτός Μεγαλόπολης και υπάρχει και μεγάλη επιφύλαξη για τους τοπικούς, όμως έτσι πρέπει να προχωρήσουμε. Δήμος -Εκκλησία- Εργαζόμενοι και όλοι οι φορείς πρέπει να πάρουν το φορτίο όλοι μαζί. Και την ευθύνη. Είναι πολύ σημαντική η συγκέντρωση της 6ης Δεκεμβρίου , εκεί θα κριθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό η τύχη της Μεγαλόπολης. Εκεί θα κριθούμε όλοι μας.

Αν πετύχει η συγκέντρωση , μπορεί ακόμα και να χαλάσει η συμφωνία πώλησης μονάδων , αφού οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα ρισκάρουν με τίποτα να έρθουν σε εχθρικό έδαφος. Κυριολεκτικά , όλες οι πληροφορίες μιλούν ότι άπαντες που επιθυμούν να προχωρήσει το ξεπούλημα, φοβούνται μόνο την Μεγαλόπολη.

Αλεβίζος Παναγιώτης

(ΠΗΓΗ: kafeneio-megalopolis.gr)

Ειδήσεις: 
Tags: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Στις 6 του Δεκέμβρη τα λαφαναζόπαιδα έχουν και τους πλειστηριασμούς, αλλάχτε μέρα

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.