Καταλονία: Επεισόδια μεταξύ πολιτών και αστυνομίας έξω από εκλογικά κέντρα

Καταλονία: Επεισόδια μεταξύ πολιτών και αστυνομίας έξω από εκλογικά κέντρα

Οκτώβριος 01, 2017 - 13:08
0 σχόλια

Ένταση επικρατεί έξω από εκλογικά κέντρα που παραμένουν υπό κατάληψη προκειμένου να διεξαχθεί το -απαγορευμένο από την κυβέρνηση- δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. 

Δυνάμεις της αστυνομίας επιχειρούν να κλείσουν τα εκλογικά κέντρα, ενώ πολίτες έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από αυτά, παρά τη βροχή, αποφασισμένοι να διεξάγουν το δημοψηφίσμα. 

Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα: «Θα ψηφίσουμε. Θα αντισταθούμε ειρηνικά, δεν θα προσφύγουμε στη βία», κόντρα στους αστυνομικούς που προσπαθούν να τους απομακρύνουν από την είσοδο εκλογικού κέντρου στη Βαρκελώνη.

Στο επίκεντρο της έντασης βρίσκονται τα εκλογικά κέντρα που επρόκειτο να ψηφίσει ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ και η δήμαρχος της Βαρκελώνης. Ο Πουτζεμόντ ψήφισε κανονικά, ωστόσο άλλα εκλογικά κέντρα έκλεισαν.

Τα επεισόδια έξω από τα εκλογικά κέντρα κατήγγειλε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για άσκηση ωμής βίας κατά των πολιτών.

«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε» δήλωσε εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία, κληθείς να σχολιάσει τα επεισόδια έξω από τα εκλογικά κέντρα. Υποστήριξε, δε, ότι στόχος της αστυνομίας ήταν να κατασχέσει κάλπες και ψηφοδέλτια και όχι να ασκήσει βία στους ψηφοφόρους.

Πηγές της κυβέρνησης κατηγορούν την τοπική αστυνομία ότι δεν ενήργησε αποφασιστικά για το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, «βάζοντας την πολιτική πάνω από τον επαγγελματισμό τους». Έτσι, την αποστολή ανέλαβε από το πρωί της Κυριακής, η ισπανική αστυνομία.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης αναφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, έκανε λόγο για «απάτη» και δημοψήφισμα - φάρσα. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η αστυνομία έχει ήδη κατασχέσει σειρά καλπών από εκλογικά κέντρα που φιλοξενούνται σε σχολεία. Επιπλέον, οι ισπανικές αρχές έχουν διακόψει την online σύνδεση σε εκλογικά κέντρα, με αποτέλεσμα η διαδικασία να γίνεται χειρογράφως.

Πάντως, σε κάποια εκλογικά κέντρα, η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:00 (ώρα Ελλάδας) όπως ήταν προγραμματισμένο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι κάπες πρόκειται να κλείσουν στις 21:00 (ώρα Ελλάδας). 

Σύμφωνα με την νομαρχία, περίπου 1.300 εκλογικά κέντρα έχουν σφραγιστεί από την αστυνομία, αλλά σε 160 άλλα οι αυτονομιστές έχουν πραγματοποιήσει κατάληψη. Η ημέρα αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι γάτας με το ποντίκι.

Όπως δήλωσε μια πηγή από την καταλανική κυβέρνηση, οι αυτονομιστές διαθέτουν διπλές κάλπες. Έχουν προβλέψει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε κάθε είδους μέρη, με λιγότερο ή περισσότερο εύκολη πρόσβαση: σχολεία, κέντρα υγείας, μουσεία, μοναστήρια, κέντρα για ηλικιωμένους…

(ΠΗΓΗ: in.gr, η φωτογραφία από τα social media)

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.