Καταχειροκροτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης (pics,vid)

Καταχειροκροτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης (pics,vid)

Φεβρουάριος 27, 2018 - 21:30
21 σχόλια

Τέσσερα «ναι» είπε ο Πρωθυπουργός στον Παυλή

Η Τρίπολη υποδέχθηκε την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο του 10ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διοργανώθηκε στις 26 και 27 Φεβρουαρίου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός, αφού επισκέφθηκε τη Βιομηχανική Περιοχή Τρίπολης νωρίτερα το μεσημέρι, απηύθυνε ομιλία στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, καταχειροκροτούμενος από το πλήθος που έσπευσε να παρακολουθήσει την ομιλία του.

Νωρίτερα, φορείς, εργαζόμενοι και σωματεία είχαν διοργανώσει τη δική τους υποδοχή στην πλατεία Πετρινού στο κέντρο της πόλης, με ένα βροντερό συλλαλητήριο, πρωτόγνωρο στα χρονικά της Τρίπολης, αφού η Αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα στις προσπάθειες των διαδηλωτών να σπάσουν τα μπλόκα που είχε στήσει η Αστυνομία τοποθετώντας κλούβες στους πεζοδρόμους που οδηγούν στο Πνευματικό Κέντρο.

Ο Πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα αφού δέχτηκε ένα δώρο από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και, αφού χαιρέτισε τους παρευρισκομένους, είπε:

Φίλες και φίλοι, 
Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, στην όμορφη πόλη σας.  Στην Τρίπολη, την πόλη της Επανάστασης, της Αντίστασης και της Ιστορίας. Και χαίρομαι διπλά, γιατί η ανάπτυξη, η πρόοδος, το αύριο, είναι το αντικείμενο του συνεδρίου σας. Ένα αύριο, που όλοι ξέρουμε πολύ καλά, ότι δεν πρόκειται να έρθει από μόνο του. Ούτε να μας το χαρίσει κανείς.  Μόνο με τη δουλειά, τη σύνεση, τη συναίνεση, την ενότητα, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη μπορούμε να το κερδίσουμε.  Κι έχω πλήρη συνείδηση ότι αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. 

Μάθαμε όλοι μέσα στις καθημερινές μάχες, μέσα στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, μέσα από νίκες και ήττες, μέσα από λάθη και παραλείψεις, ότι ο δρόμος που ενώνει τις επιθυμίες μας με την υλοποίησή τους είναι ένας και μοναδικός: 

Ο δρόμος της δουλειάς και της αρετής. Της αρετής και της δουλειάς. 

Και αναφέρομαι στην αρετή, σ’ αυτή τη σπουδαία έννοια των αρχαίων Ελλήνων, γιατί η αρετή δεν είναι μόνο ηθική επιλογή, επιταγή ζωής, προϋπόθεση πολιτισμού, οξυγόνο για μια κοινωνία ευνοούμενη. 
Αλλά είναι και στοιχείο της οικονομίας, της ανάπτυξης, της βελτίωσης των υλικών όρων της ζωής όλων μας. 
Και η άρνησή της, η υποτίμησή της τόσο σε επίπεδο θεσμών, όσο και σε επίπεδο πρακτικών, από μια πολυάριθμη ελίτ, είναι μια από τις αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία της κρίσης. Η διαπλοκή, η διαφθορά, η περιφρόνηση του κοινού καλού, εν ονόματι μιας αντικοινωνικής ιδιοτέλειας, βρίσκονται τελικά πίσω από όλα όσα μας έκαναν να υποφέρουμε.

Από τα μνημόνια και όσα δεινά αυτά έχουν επιφέρει στον τόπο.

Γιατί είναι πια σε όλους καθαρό: 

Ότι όταν σε κάποια μεγάλα συμφέροντα, που διαπλέκονται με τμήματα του πολιτικού κατεστημένου, και μιας κακομαθημένης ελίτ, δίνεται χώρος για να απομυζούν τα δημόσια έσοδα, 
και να κερδοσκοπούν σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, ακόμα και με την Υγεία του ελληνικού λαού, με το φάρμακο, 
τότε δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια κομματική σκευωρία, πολιτική ρεβάνς, ή προσωπική εκδίκηση. 

Έχουμε να κάνουμε με ένα καρκίνωμα, που αν δεν ξεριζωθεί οριστικά, θα μολύνει την κοινωνία και θα στέκεται εμπόδιο σε κάθε βήμα προς την ανάπτυξη. 

Ας είναι λοιπόν σαφές σε όλους, και προς όλες τις κατευθύνσεις: 

Η δική μας κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση, και για κανένα λόγο, να συμβιβαστεί με οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ηθική,

Την ηθική εκείνη όχι γενικά και αόριστα αλλά αυτήν την αξία που ορίζει ότι πάνω απ’ όλα είναι το συμφέρον του λαού και της χώρας, το δημόσιο συμφέρον. 
Για αυτό και σε ότι μας αφορά, δεν πρόκειται ποτέ, σε καμιά περίπτωση και για κανέναν λόγο, να συμβιβαστούμε με την ταύτιση του ηθικού με το νόμιμο.
Για εμάς ότι γίνεται νόμιμα, δεν είναι αυτομάτως και εγγεγραμμένο στις δικές μας αξίες, στη δική μας ηθική. 
Κι ας μοιάζει για κάποιους άδικο, άλλοι να έχουν την ευθιξία και να παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι να κάνουν το Κινέζο για τα 23 δισεκατομύρια, γιατί τόσο περίπου κόστισε στον ελληνικό λαό το σκάνδαλο του φαρμάκου.

Ας είναι όμως, αυτή η διαφορά καταδεικνύει στη πράξη ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, για αυτό και ορθώς δεν είναι ίδια και τα κριτήρια με τα οποία κρίνει ο λαός μας.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού:

Με κάθε αίσθημα ευθύνης πολιτικής, μπορώ σήμερα να σας πω ότι περνάμε οριστικά τη μεθόριο: Από την οικονομική και κοινωνική αιμορραγία στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην εύρωστη διαδικασία προόδου. 
Αυτό είναι πια φανερό, όχι μόνο στους οίκους αξιολόγησης, και στις απαιτητικές και συχνά ανάλγητες αγορές, αλλά και σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. 
Το ΑΕΠ, το τρίτο τρίμηνο του 2017  αυξήθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση. 
Αυτό πάει να πει ότι συμπληρώθηκαν τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. 
Ενώ για το σύνολο του έτους προβλέπεται ανάπτυξη μεταξύ 1,6% και 1,8%, η μεγαλύτερη από το 2008.
Η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 2017 στο 20,9%. 
Την ίδια χρονιά, το 2017, δημιουργήθηκαν, μέχρι το Νοέμβριο, 143.000 θέσεις απασχόλησης. 
Οι περισσότερες από το 2001. 

Οι εξαγωγές το 2017 ανήλθαν σε 28,8 δις ευρώ, από 25,4 το 2016, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 13,2%.  Ενώ η έξοδος στις αγορές, σε δύο συνεχόμενες απόπειρες, στέφθηκε από εξαιρετική επιτυχία. 
Όλα αυτά, και πολλά άλλα θετικά στοιχεία, σημαίνουν ότι αναγγέλλουμε ένα success story; 

Μακριά από μας κι από μένα προσωπικά μια τέτοια άποψη. 

Έχουμε πολλές πληγές να θεραπεύσουμε ακόμα, πολλή δουλειά να κάνουμε, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να κοιτάξουμε πίσω μας, και να πούμε: Τα καταφέραμε!

Αλλά. 
Κι αυτό το αλλά, δεν έχει να κάνει παρά μόνο με την έγνοια για τη χώρα και τους Έλληνες. 
Αλλά, λοιπόν, δεν μπορούμε και να μην κατανοούμε τη σημασία όσων μέχρι σήμερα έχει πετύχει ο λαός μας. 

Με πολλές θυσίες. 
Και να μην στεκόμαστε αποφασιστικά απέναντι στους μηδενιστές των πάντων, και τους προπαγανδιστές της  Ψωροκώσταινας. 
Δεν μπορούμε παρά να καταγγείλουμε την εκστρατεία μηδενισμού που είναι σε εξέλιξη. 
Και που πίσω της βρίσκονται δυνάμεις του παλιού, κύκλοι της ελίτ που μας χρεοκόπησε, κυκλώματα που αισθάνονται ότι τους χαλάσαμε τις δουλειές.
Ας είναι όμως όλοι βέβαιοι, ότι σε καθεστώς Ζήμενς, Νοβάρτις, θαλασσοδανείων, και σκανδάλων, δεν πρόκειται να επανέλθουμε. 
Και η αποφασιστικότητά μας αυτή, που αποδείχτηκε τις τελευταίες μέρες, δεν έχει να κάνει μόνο με το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα. 
Έχει να κάνει με το ίδιο το οξυγόνο της οικονομίας, της κοινωνίας, της χώρας, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη, αλλά φορολογικοί παράδεισοι για τους λίγους, και ασφυξία για τους πολλούς. 

Περί αυτού πρόκειται. 

Και θα ήθελα, από αυτό το βήμα, να καλέσω όσους θέλουν να αγνοούν τα βήματα προόδου της Ελλάδας, να κατασκευάζουν  τεχνητά εμπόδια, να εμφανίζουν μια γκρίζα εικόνα της χώρας, ακόμα και να υπονομεύουν τον θεσμικό τους ρόλο ως Κασσάνδρες που διακινούν αυτοεπιβεβαιούμενες προφητείες,   να βάλουν τέλος, εδώ και τώρα, σ’ αυτές τις πρακτικές. 

Δεν είναι κομματική η ζημιά που κάνουν.  Είναι ζημιά για την οικονομία, την ανάπτυξη, την Ελλάδα. Είναι ζημιά εθνική. Κι αυτό, σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει αναδειχτεί σε δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, 
Σε μια στιγμή που η διεθνής της θέση είναι αναβαθμισμένη και που το οικονομικό της αύριο διαγράφεται θετικό από οίκους, επενδυτές και αγορές, 
είναι ασυγχώρητο. 

Όπως συμβαίνει και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας, η ανασυγκρότηση της παραγωγικής δραστηριότητας στην Πελοπόννησο δεν αφορά μόνο τα νέα έργα και τις νέες επενδύσεις. 
Αφορά, εξ ίσου και τη διόρθωση λαθών.  Την αντιμετώπιση αδιεξόδων σε κρίσιμους τομείς. Την αποκατάσταση υποδομών και δραστηριοτήτων που έχουν εγκαταλειφθεί.  Η πορεία προς την κρίση ήταν σε μεγάλο βαθμό μια πορεία που χαρακτηριζόταν και από τον ελλειπή σχεδιασμό, τη σπατάλη πόρων, και την αδυναμία υποστήριξης προφανών αναπτυξιακών επιλογών. Η ανασυγκρότηση, λοιπόν, θα στηριχθεί σε δυναμικές που είναι ήδη ορατές σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να καταπολεμούμε τις ελλείψεις, τις σπατάλες και τις αδυναμίες.

Πρωτογενής τομέας

Ξεκινώ, λοιπόν, από τον πρωτογενή τομέα. 

Η κυβέρνησή μας προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να στηρίξει την αγροτική παραγωγή, και ιδιαίτερα τους μικρούς και μεσαίους αγρότες.  Βασικοί μας στόχοι είναι η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα. 
Η διαφάνεια και η συνέπεια στην καταβολή των ενισχύσεων. Η εξωστρέφεια, η ανάπτυξη τεχνολογικά και περιβαλλοντικά προηγμένων τεχνολογιών. Και η εξάλειψη των κακών πρακτικών. Θεωρούμε ότι σε  αυτά τα 3 χρόνια η Κυβέρνησή μας  έδωσε  ένα σαφές δείγμα προθέσεων και πράξεων   για τη  βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα. Κι αυτό έχει γίνει αντιληπτό από τον αγροτικό κόσμο. Η μεγάλη πρόκληση του πρωτογενούς τομέα έχει σχέση με την προετοιμασία για την ενισχυμένη και ανταγωνιστική παρουσία μας στις διεθνείς αγορές. Και σε αυτή έχει μεγάλη συμβολή η δική σας Περιφέρεια .Με τον ιδιαίτερο δυναμισμό που παρουσιάζει, μέσα από ένα ευρύ φάσμα φυτικής και ζωϊκής  παραγωγής που σε πολλά προϊόντα αποτελεί σημαντικό ποσοστό της συνολικής παραγωγής της χώρας. Στην φυτική και ζωική παραγωγή, στην αλιεία και τη μελισσοκομία. Στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης είναι καταχωρημένα πολλά προϊόντα που παράγονται στην περιφέρεια. 
Ενώ δραστήριος είναι και ο τομέας των βιολογικών προϊόντων που χρειάζεται περισσότερη στήριξη στα επόμενα Προγράμματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, αλλά και προστασία από κακές και αδιαφανείς πρακτικές. 

Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας μπορούν να αξιοποιηθούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που προβλέπουν ειδική ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού. 
Ενώ προωθείται η διαμόρφωση ενός ενιαίου σήματος για τα ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής. 
Κίνηση η οποία θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της περιφέρειας. 
Για τη στήριξη του αγροτικού χώρου εκχωρήθηκαν στις Περιφέρειες της χώρας αρμοδιότητες διαχείρισης, για ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων, οι οποίες θα συνεργούν και θα συμπληρώνουν τις εθνικές στρατηγικές , που καλύπτουν το 37% των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020. 
Στα πλαίσια αυτά έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου  έργα και επενδύσεις   προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ, που με τη προσθήκη των 118 εκατ.  του  LEADER και των μικρών δημόσιων έργων  φτάνουμε στα 353 εκατ. 
 
Ειδικότερα σε ότι αφορά το στρατηγικής σημασίας ζήτημα των εγγειοβελτιωτικών έργων, έχουν καταγραφεί οι ανάγκες της Περιφέρειας και ολοκληρώνεται η διαδικασία ιεράρχησής τους. 
Έχουν κατατεθεί προτάσεις για 22 έργα, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2014-2020 .

Στον κατάλογο των έργων αυτών, μεταξύ άλλων,  περιλαμβάνονται η κατασκευή του φράγματος Φιλιατρινού Μεσσηνίας  ,   η κατασκευή του φράγματος Ασωπού  Κορινθίας ,
Η οριστική μελέτη των δικτύων αξιοποίησης του ταμιευτήρα Τάκας  Αρκαδίας  ,

Καθώς και η κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου στους Δήμους Ασκληπιείου ,  Επιδαύρου , Ερμιονίδος και σε άλλους Δήμους της Αργολίδας   . 
Χαρακτηριστικό είναι και το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται στον τομέα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στην Πελοπόννησο.  
Οι αιτήσεις της Περιφέρειας στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο αφορούν κατά 44% την αγροδιατροφή με 29 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 36,5 εκατομμύρια, επιβεβαιώνοντας μια σημαντική δυναμική στον τομέα αυτό. 

 

Σε ότι αφορά τον δευτερογενή τομέα:

Με τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο που ψήφισε και εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση, δίνουμε έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια καθώς και στις συνέργειες και δικτυώσεις των επιχειρήσεων. 

Στην Πελοπόννησο, στον τομέα της βιομηχανίας, οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο μέχρι σήμερα ανέρχονται στις 10 με συνολικό ύψος  15,2 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα της επιχειρηματικότητας, συνολικά 12,4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε επιχειρήσεις της Πελοποννήσου από τις τέσσερις προσκλήσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα -Καινοτομία».  Η Περιφέρεια της Πελοποννήσου διαθέτει ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο. 
Υπάρχουν εδώ τρία μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς:  Η Επίδαυρος, οι Μυκήνες και ο Μυστράς.

Και ακόμα υπάρχουν αναρίθμητοι τόποι που αξίζει πραγματικά να δει κανείς. 
Όπως η Μονεμβασιά. Οι οικισμοί και οι πύργοι της Μάνης. Η Πύλος. Τα κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης. Το Ναύπλιο και το Άργος. ΟΙ πολυάριθμοι αρχαιολογικοί χώροι. 
Είναι λοιπόν αυτονόητη η έμφαση και η σημασία που δίνουμε στην ανάδειξη και προστασία της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, όπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο.

Υπάρχει επίσης ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο. Την προστασία του οποίου οφείλουμε να προσέξουμε ως κόρη οφθαλμών, σε κάθε είδους αναπτυξιακό σχεδιασμό. 
Η δυναμική της τουριστικής ανάπτυξης στην Πελοπόννησο είναι ήδη ορατή.

Αυξάνονται με διψήφιους ρυθμούς οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, καθώς και ο ρόλος της κρουαζιέρας από τα λιμάνια του Ναυπλίου, της Πύλου και της Μονεμβασιάς. 
Η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων της Πελοποννήσου βοηθά σημαντικά την πρόσβαση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του τουρισμού, τον προηγούμενο μήνα δημοσιεύθηκε η πρόσκληση των 120 εκατ. € του ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων. 
Παράλληλα υλοποιήθηκε το προηγούμενο έτος, πρόγραμμα για την αναβάθμιση υπαρχουσών τουριστικών επιχειρήσεων.

Στην Πελοπόννησο, αξιολογήθηκαν θετικά 25 προσωρινοί δικαιούχοι οι οποίοι θα επιδοτηθούν με 1,54 εκατ. €.

Τα 6 επενδυτικά σχέδια έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ προς ένταξη είναι ακόμη 19 σχέδια.
Επίσης, στον Αναπτυξιακό Νόμο, έχουν υποβληθεί από τουριστικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου 23 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 47,8 εκατ. €.
Υλοποιούνται επίσης δημόσια έργα που συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη, μέσω του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. 
Όπως η στερέωση και αποκατάσταση του φρουρίου Μπούρτζι στο Ναύπλιο, η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης και η κατασκευή ανοιχτού θεάτρου στην Καλαμάτα.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.

Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της μελέτης του με 2,75 εκατ. ευρώ, από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. 
Αναγνωρίζοντας τη σημασία υλοποίησης του έργου, διασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση της κατασκευής του Μουσείου από την ίδια χρηματοδοτική πηγή. 
Ενώ είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη συνδρομή της στη χρηματοδότηση.

Για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, έναν ήδη καταξιωμένο και επιτυχημένο θεσμό:   Η στήριξή του θα συνεχιστεί έμπρακτα από την κυβέρνηση, με συνέχιση της χρηματοδότησης του, για την επόμενη τριετία, με 1,2 εκ. ευρώ, από εθνικούς πόρους.

Και κάτι τελευταίο: Στην Τρίπολη, με συνεργασία του υπουργείου Υποδομών και του δήμου, δημιουργείται Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Μνήμης στα υπόγεια του Δικαστικού μεγάρου. Εκεί από όπου οι κρατούμενοι της Αντίστασης οδηγούντο στο εκτελεστικό απόσπασμα. Και όπου στους τοίχους διατηρούνται ακόμα τα μηνύματά τους. 
 

Είπα και προηγουμένως, ότι η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και της περιβαλλοντικής καινοτομίας αποτελούν πυλώνες για την τροφοδότηση του νέου αναπτυξιακού προτύπου. 
Ειδικά όμως για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη. 
Γιατί όσα προανέφερα, το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, το υψηλό τουριστικό απόθεμα, η ιστορία και ο πολιτισμός, τα ανταγωνιστικά και μοναδικά αγροτικά προϊόντα, συνυπάρχουν εδώ και δεκαετίες με ανοιχτά περιβαλλοντικά προβλήματα και κρίσεις.

Με κυρίαρχο αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων, που χρόνια αναζητούν λύσεις.
Και υπήρχαν και υπάρχουν λύσεις, χωρίς νέο κόστος για τους πολίτες, αλλά με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και ιδεών που μπορούν και θα δώσουν όχι μόνο περιβαλλοντική ποιότητα αλλά και νέα εργασία και νέο τοπικό προϊόν στην Περιφέρεια Πελοπονήσου.

Για τον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων: 
Μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα υπάρξει άμεση χρηματοδότηση για τους (24) Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που έχουν απομείνει στην Περιφέρεια. Και για τους οποίους η χώρα εξακολουθεί να πληρώνει πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου είναι πια έτοιμο να προχωρήσει, μετά από την παρέμβαση της Κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει λύση συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανακύκλωσης και το συνολικό εθνικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση. 
Μέσω διαπραγμάτευσης, και χωρίς να κινδυνεύσουν καθόλου οι πόροι του ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση πέτυχε:
• Μείωση της εγγυημένης ποσότητας
• Μείωση του πραγματικού τελικού κόστους
• Μείωση της διάρκειας της Σύμβασης.
• Εναρμόνιση με τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού
• Ενίσχυση της διαλογής στην πηγή
• Ενίσχυση του ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
• Και τέλος, λύση εντός 10μήνου από την υπογραφή, έτσι ώστε να πάψει η χώρα να πληρώνει αναίτια πρόστιμα.
Ενώ η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μας δίνει το πράσινο φως για τις υποδομές.

Ενέργεια

Ένα ζήτημα εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο για την Περιφέρεια και την περιοχή της Μεγαλόπολης, αλλά για ολόκληρη τη χώρα, είναι το θέμα του λιγνίτη.  
Ζήτημα που σχετίζεται με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και την ανάγκη να επανακαθορίσουμε την σύνθεση του εθνικού ενεργειακού μείγματος. 
Κεντρική επιδίωξη της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα να μειωθεί. 
Αλλά να παραμείνει σε επίπεδα συμβατά με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που προκύπτουν από τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. 
Η επιδίωξη αυτή υπαγορεύεται και από λόγους ενεργειακής ασφάλειας.
Βασική μας αρχή είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της ΔΕΗ και, βεβαίως, των θέσεων απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων, καθώς και η ελαχιστοποίηση των προβλημάτων από τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα.

Η σχετική συμφωνία που υλοποιεί η κυβέρνηση, είναι σαφώς καλύτερη εκείνης που προέβλεπε ο νόμος για τη “μικρή ΔΕΗ”. Που υποχρέωνε την εταιρία στην μεταβίβαση του 22% του συνολικού της δυναμικού και ενός μέρους του πελατολογίου της. 
Με την νέα συμφωνία θα παραχωρηθεί μόνο το 21,4% του λιγνιτικού δυναμικού, το οποίο αντιστοιχεί στο 9% του συνολικού.
Κάτι πολύ σημαντικό: Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί μέρος της Συμφωνίας.

Η κυβέρνηση έχει εργαστεί εντατικά πάνω σε αυτό, σε στενή συνεννόηση με την ΔΕΗ, προκειμένου να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και να μην υπάρξει καμία έκπτωση στα εργασιακά δικαιώματα, καμία υποχώρηση στις εργασιακές σχέσεις, μετά την μετάβαση στην νέα κατάσταση. 
Πέρα, όμως από την διαμόρφωση ισχυρών εγγυήσεων για τις θέσεις απασχόλησης, υλοποιούμε και μια συνολικότερη πολιτική που θα αποδώσει οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, σε ανοιχτή και, διαρκή επικοινωνία μαζί τους. 
Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετήσαμε  το Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο, για την ενίσχυση των περιοχών που υποβαθμίζονται περιβαλλοντικά από τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων, όπως  ο Δήμος Μεγαλόπολης.

Η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει σε μειώσεις έως και 30% στους λογαριασμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε συνεργασία και με τη ΔΕΗ, μελετάμε την αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων από παλιές απαλλοτριώσεις, , προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Δημιουργούμε ζώνες ενεργού περιβαλλοντικής αποκατάστασης λιγνιτικών ορυχείων, ειδικά σε οικισμούς που βρίσκονται κοντά στις ζώνες εξόρυξης, ώστε να είναι βιώσιμη η κατοικία.
Και τέλος, με δεδομένο ότι η τηλεθέρμανση θα συνεχίσει να υπάρχει και να λειτουργεί - και αυτό είναι από μόνο του σημαντικό να λεχθεί εδώ - σχεδιάζουμε την επέκταση του δικτύου.
 

Για τις υποδομές:

Δεν χρειάζεται να περιγράψω την κατάσταση των υποδομών στην Πελοπόννησο τις προηγούμενες δεκαετίες. 
Τις γνωρίζετε καλύτερα από εμένα. 
Σε δυόμισι χρόνια υλοποιήσαμε ότι δεν είχε γίνει σε μια δεκαετία. Και δρομολογήσαμε αναπτυξιακά έργα στρατηγικής σημασίας.
Το μεγαλύτερο έργο που υλοποιήθηκε είναι η πλήρης ολοκλήρωση των δύο μεγάλων οδικών αξόνων παραχώρησης: Αναφέρομαι στον Αυτοκινητόδρομο «Μορέας», από την Κόρινθο στην Τρίπολη και την Καλαμάτα και τον κλάδο που πάει έως την Σπάρτη. 
Καθώς και την Ολυμπία Οδό, από την Κόρινθο στην Πάτρα.

Έργα βαλτωμένα, με τεράστιες διοικητικές και τεχνικές εκκρεμότητες, που ξεκόλλησαν μετά από σκληρή και επίμονη διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους. 
Και με τελικό όφελος για το δημόσιο, και για τους δύο αυτοκινητόδρομους, 520 εκατ. ευρώ. 
Παράλληλα διασφαλίστηκαν όροι και μέτρα που διευκολύνουν τις τοπικές κοινωνίες, και τα οποία τίθενται σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές του 2019. 
Αναφέρομαι στην ελεύθερη διέλευση των ΑΜΕΑ, καθώς και σε μεγάλες εκπτώσεις έως και 70% για τους συχνούς χρήστες του αυτοκινητόδρομου.

Στα έργα λειτουργικής ολοκλήρωσης προβλέπονται:
Το σύστημα ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων, για το οποίο ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία
Η ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών δικτύων. 
Η ολοκλήρωση των συνδέσεων των αυτοκινητόδρομων με τα μεγάλα αστικά κέντρα. 
Η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού μετά τον Πύργο, στο Καλό Νερό και την Τσακώνα, 
η σύνδεση της Αργολίδας και της Αρχαίας Ολυμπίας και πλήθους άλλων οδικών έργων που αναφέρθηκαν αναλυτικά στη συνεδρίαση των Υποδομών νωρίτερα.

Ταυτόχρονα, πετύχαμε η παραχώρηση του Μορέα να αναλάβει την υποχρέωση να συντάξει αδαπάνως για το Δημόσιο, δύο μελέτες για σημαντικούς οδικούς άξονες, οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. 
Πρόκειται για τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη και για τον οδικό άξονα Καλό νερό – Τσακώνα.  
Βρίσκονται στην ολοκλήρωση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Και η άμεση υλοποίησή τους είναι δέσμευση του Υπουργείου.
Ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση των δύο μεγάλων διευρωπαϊκών οδικών αξόνων το Υπουργείο προώθησε μια σειρά κρίσιμων έργων και μελετών που αφορούν στην κατασκευή και την ολοκλήρωση του συνολικού δικτύου σημαντικών οδικών αξόνων της Πελοποννήσου.

Σε ότι αφορά τις σιδηροδρομικές υποδομές, δεν θα επαναλάβω όσα είπαμε στο περιφερειακό της Δυτικής Ελλάδας για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Αθήνας με την Πάτρα.  
ΘΑ αρκεστώ να σημειώσω ότι υλοποιείται η σύνδεση του Λουτρακίου με τον προαστιακό, που ανταποκρίνεται σε ένα εύλογο αίτημα χρόνων. 
Ενώ για το τοπικό σιδηροδρομικό τραίνο της Πελοποννήσου, την γνωστή μετρική γραμμή, που για χρόνια είχε καταδικαστεί στον αφανισμό, διεξάγεται ήδη μελέτη βιωσιμότητας. 
Η επαναλειτουργία της παραδοσιακής μετρικής γραμμής θα δώσει ιδιαίτερη ώθηση στις επιβατικές μεταφορές και κυρίως στον τουρισμό. Καθώς ο σιδηρόδρομος είναι ένα μέσον φιλικό για τους τόπους που διασχίζει.
Τέλος, ολοκληρώνω τα σχετικά με τις υποδομές με δύο ακόμα σημαντικά έργα για την Πελοπόννησο.
Το πρώτο είναι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
 Θα αναβαθμιστεί σε ένα διεθνές αεροδρόμιο στο πρότυπο του αεροδρομίου του Καστελίου.  
Ένα σημαντικό έργο που θα κάνει τη Μεσσηνία διεθνή τουριστικό προορισμό. 
Και το δεύτερο, είναι η δημιουργία υδατοδρομίων σε όλους τους Νομούς και τις περιοχές της Πελοποννήσου. 
Που θα δώσει άλλη μια ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. 

 

Τοπικές Υποδομές

Ξεχωριστό τομέα της στρατηγικής μας σε εθνικό επίπεδο, είναι η αποκέντρωση της ανάπτυξης. Επιδίωξή μας είναι να πάψει η ανάπτυξη να αφορά την Αττική και λίγα μεγάλα αστικά κέντρα και να αγκαλιάσει όλη τη χώρα. Υλοποιούμε, λοιπόν, ένα πλήθος από μικρά και μεσαία έργα σε όλη τη χώρα που ξεκλειδώνουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών οικονομιών και αυξάνουν το παραγωγικό τους δυναμικό.
Στην λογική αυτή, το 2016 αυξήσαμε το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τη Πελοπόννησο από 8,1 εκατ. ευρώ σε 27 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 232 %. 
Ενώ το 2017, το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Πελοπόννησο αυξήθηκε από 10,6 εκατ. € σε 36,2 εκατ. €. Πρόσθετη αύξηση 241 %. 
Έτσι, το 2017 εγκρίθηκαν από εθνικούς πόρους 40 νέα έργα με προϋπολογισμό περίπου 70 εκατ. ευρώ για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. 
Έργα που αφορούν κυρίως το οδικό δίκτυο, το περιβάλλον και την επισκευή κτιρίων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.  
Παράλληλα, με χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ έχει δρομολογηθεί η ολοκλήρωση της δεύτερης δράσης έργων με 17,6 εκατ. ευρώ για έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων, ενώ έχουν ενταχθεί  έργα ύψους 13,8 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης. 
Πέρα από τις παραπάνω χρηματοδοτήσεις, για την Πελοπόννησο διατίθενται ακόμα 284,5 εκατ. ευρώ μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος. 

Θέλω εδώ να αναφερθώ ειδικά σε τρείς στρατηγικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα αυτό:

Η μία αφορά τον Δήμο Καλαμάτας.  Έχει προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 9 εκατ. € και εστιάζει στην ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου και της Παραλιακής Ζώνης. Η άλλη αφορά τον Δήμο Άργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων. Στοχεύει στην αξιοποίηση της Ιστορίας και του Πολιτιστικού Αποθέματος της περιοχής, ως στρατηγικού πόρου για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και της απασχόλησης. 
Ο προϋπολογισμός εδώ είναι περίπου 8.5 εκατομμύρια ευρώ. 
Τέλος, με 19 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτείται το πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης Αρκαδία 2020. 
Ο κεντρικός του στόχος είναι η βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής σαν τόπου κατοικίας και άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας και η προώθηση των αρχών της βιώσιμης και αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης. 
Θέλω, επίσης, να αναφερθώ σε κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας γιατί για εμάς, δεν είναι τα πάντα στον τόπο αυτόν αντικείμενο εμπορευματοποίησης. 

  • Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Βαλτετσίου. 
  • Μετά την μεταφορά του Νοσοκομείου, το κτίριο παραχωρείται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η σύμβαση παραχώρηση είναι ήδη έτοιμη.     
  • Η δεύτερη αφορά την παραχώρηση από τη ΓΑΙΑΟΣΕ, έκτασης περίπου 11 στρεμ. και κτηρίων γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Τρίπολης. Μια παρέμβαση που μπορεί να κάνει πολύ πιο φιλική την πόλη. Το ίδιο έχει γίνει άλλωστε σε πολλούς δήμους της Πελοποννήσου, όπως στην Κόρινθο, το Λουτράκι, το Ξυλόκαστρο, το Ναύπλιο, την Μεγαλόπολη, την Καλαμάτα και αλλού.
  • Τέλος στον Δήμο Τρίπολης παραχωρείται επίσης το μεγαλύτερο τμήμα του στρατοπέδου Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Στον χώρο θα ανεγερθεί το κέντρο των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου, ενώ το υπόλοιπο θα γίνει πάρκο για δραστηριότητες αναψυχής και πολιτισμού, τόσο αναγκαίο για μια σύγχρονη ανθρώπινη πόλη.   

Ακοούθως, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε θέματα Παιδείας:

Το ειδικό σχολείο της Σπάρτης, στεγάζεται σε ένα απολύτως ακατάλληλο κτίριο, έξω από τον αστικό ιστό της πόλης. 
Είναι επιτακτική η ανάγκη κατασκευής ενός κτιρίου μελετημένου για Ειδικό Σχολείο, μέσα στην πόλη. 
Η διαδικασία για την εξεύρεση του χώρου είχε ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα σε συνεργασία με την Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και τον Δήμο Σπάρτης. 
Το νέο αυτό σχολικό συγκρότημα για τα παιδιά με αναπηρίες και ειδικές δεξιότητες θα σχεδιαστεί για να καλύψει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό -Γυμνάσιο-Λύκειο) ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση όλα τα παιδιά από όλη τη Λακωνία.
Έχει δρομολογηθεί η διαδικασία κατασκευής νέου κτιρίου για το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης σε οικόπεδο που προορίζεται για σχολική στέγη. 
Πρόκειται για ένα αίτημα της κοινωνίας της Τρίπολης που αμέσως έγινε δεκτό. 
Όπως έγιναν δεκτά και τα αιτήματα για επισκευές στο 1ο Γυμνάσιο και στο 1ο Λύκειο Τρίπολης που συστεγάζονται και έχουν συσσωρευμένα κτιριακά προβλήματα. 
Ενώ έχουν, επίσης, εγκριθεί τα κονδύλια για παρεμβάσεις στο κτίριο του Επαγγελματικού Λυκείου Τρίπολης και για το κατεστραμμένο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείο Τρίπολης. 

Καθοριστικό ρόλο, όμως, για την παραγωγική ανασυγκρότηση, εκτός από την στήριξη της εκπαίδευσης, παίζει και η στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της λεγόμενης οικονομίας της γνώσης. 
Με το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» ενισχύουμε την έρευνα και την καινοτομία και τη σύζευξή τους με την παραγωγή. 
Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δίνεται συνολική χρηματοδότηση 7,5 εκατ. €:
Στον τομέα της Έρευνας από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, δρομολογούνται  έργα με συμμετοχή 11 επιχειρήσεων από την Πελοπόννησο και χρηματοδότηση ύψους 1,2 εκατ. €. 
Ενώ στον τομέα των Συμπράξεων Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς εγκρίθηκαν  44 συμμετοχές επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων (ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων) σε 31 συνεργατικά έργα που εγκρίνονται προς χρηματοδότηση ύψους 6,3 εκατ. €.

Υγεία

Θέλω να κλείσω με μια αναφορά και στα θέματα της Υγείας. Που αποτελεί βασική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης και είναι καθοριστικής σημασίας για την βιώσιμη ανάπτυξη ενός τόπου. 
Από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, δηλαδή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα ΕΣΠΑ, αλλά και από έκτακτες επιχορηγήσεις του Υπουργείου έχουν δοθεί περίπου 5,7 εκατομμύρια ευρώ ώστε να καλυφθούν ανάγκες σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και βελτίωση υποδομών των νοσοκομείων της Περιφέρειας. Έτσι, δημιουργείται η Μονάδα Υγείας Σπάρτης και τρία περιφερειακά ιατρεία στη Μεσσηνία.
 Επαναλειτουργούν στην Κόρινθο η ΜΕΘ και η παιδιατρική κλινική. Και αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός στα νοσοκομεία Τρίπολης, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και Αργολίδας. Παράλληλα, διαρκής στόχος είναι η αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας του ΕΚΑΒ.

Τον Ιούνιο του 2016 ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και παραλήφθηκαν 10 νέα ασθενοφόρα.
Θέλω να αναφέρω εδώ ότι η προμήθεια των οχημάτων αυτών εκκρεμούσε από το 2007. 
Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.

Στα οχήματα αυτά, θα πρέπει να προστεθούν άλλα δύο ασθενοφόρα 4X4 και δύο κινητές μονάδες, εκ των οποίων η μία έχει και θερμοκοιτίδα νεογνών, που προσέφερε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 
Ενώ τον επόμενο μήνα θα βγει η προκήρυξη για την προμήθεια επιπλέον 7 ασθενοφόρων από ίδιους πόρους του ΕΚΑΒ.

Σε ότι αφορά, τέλος, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μια από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας, τίθεται σε λειτουργία η 1η Τοπική Μονάδα Υγείας  στο Ναύπλιο. 
Ενώ μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2018, αναμένεται να λειτουργήσουν τέτοιες μονάδες σε όλες τις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων. 

Φίλες και Φίλοι

Το εγχείρημα των περιφερειακών συνεδρίων, και η θετικότατη ανταπόκριση των τοπικών κοινωνιών, αναδεικνύει την σημασία που έχει ο δημοκρατικός σχεδιασμός, με ουσιαστικό διάλογο και διαβούλευση. 
Η έμφαση από εδώ και πέρα είναι στην υλοποίηση. 
Και γι αυτό, ο διάλογος και η επαφή με την Περιφέρεια και τους παραγωγικούς φορείς, θα είναι συνεχής. 
Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία ενός ακόμα περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου. 

Γεια σας. 

(Φωτογραφίες ΑrcadiaPortal.gr και Βασίλης Παπαδόπουλος/Eurokinissi)


21 Σχόλια

Μαζι με το χρισμα του εδωσε και 4 θα.Ο Τσιπρας αποψε εταζε στον καθενα οτι ηθελε να ακουσει

ο τσιπρας σημερα εκανε την Τριπολη Παρισι και απο αυριο θα σπαμε τα αυτοκινητα στις γουβες και θα μας κυνηγανε τα αδεσποτα

Ο Τσίπρας γεγονός είναι λίγος εν συγκρίσει κάποιων ηγετών του παρελθόντος, αλλά οι αντίπαλοι του είναι τα λαμόγια, οι κλέφτες, λωποδύτες και ψεύτες της μεταπολίτευσης. Το παιδί έχει αστέρι.

@νίκος - Σιγά μην είναι και Αστέρας Τρίπολης. Το "παιδί" (ετών 43) έχει πει τα περισσότερα ψέματα από καταβολής Ελληνικού κράτους και δεν είναι ικανός για την πρωθυπουργός. Όσο για λαμογιές κτλ. αυτά θα τα δούμε όταν κυβερνήσει ο επόμενος και αποκαλυφθούν αυτά που έχουν κάνει. Καλογρίτσες, ΜΜΕ, τιμές φαρμάκων το 2015-2016 κτλ. κτλ. Εδώ μέχρι και επίδομα ενοικίου για να μένουν στο Κολωνάκι έπαιρναν!! Μόνο κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι των υποστηρίζουν ακόμα, όλη η υπόλοιπη Ελλάδα δεν θέλει να ακούει για Τσίπρα. Ο Μητσοτάκης είναι ο μόνος που θέλει και μπορεί να ασχοληθεί με τον ιδιωτικό τομέα.

08:52 Οι «κάποιοι» δημόσιοι υπάλληλοι που, όπως λες, τον υποστηρίζουν ακόμα, μήπως ξέρεις πόσοι είναι αριθμητικά; Άσε που βλέπω στις εκλογές να τον υποστηρίζουν και «κάποιοι» συμβασιούχοι, τους οποίους ο Μητσοτάκης είπε ότι δεν πρόκειται να μονιμοποιήσει...

Ο Τελειομένος Τσιπρας έγραψε τη διαθήκη του στην Τρίπολη.Του κ. Παυλή του αφήνω ένα οικοπεδο στα τρένα, το υπόγειο του Δικαστηρίου και ένα κομμάτι από το Σύνταγμα που φεύγει.

Αυτοι που τον χειροκροτησαν θα ειναι οι λιγοι χορτατοι ο υπολοιπος λαος που πειναει τον μουτζωνει

Δεν είναι τρομερό; Να σου δίνουν ως δώρο αυτά που ήδη έχεις (τμήμα του στρατόπεδου, το ψυχιατρειο και το υπόγειο του δικαστηρίου. Την επόμενη φορά θα μας δώσουν το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην πλατεία Άρεως. Πέρα όμως από την πλάκα δείτε τι έδωσε στην Καλαμάτα ο Τσίπρας και τότε θα καταλάβετε την υποκριτική στάση και του Τατούλη ότι η τρίπολη είναι η έδρα της περιφέρειας. Και ο Τατούλης ότι ανακοίνωσε την Καλαμάτα ωφελησε.

Ρε παιδιά λέτε ότι είπε ψέματα για τα μνημόνια που θα έσκιζε. Όταν υπέγραψε το μνημόνιο και συμφώνησε με τους δανειστές, μετά από λίγες εβδομάδες έκανε εκλογές. Και ξαναβγήκε. Τουλάχιστον είχε το θάρρος σε αντίθεση με τον Σαμαρά (ας πούμε) που επίσης θα έσκιζε τα μνημόνια πριν τα υπογράψει. Ο λαός του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης μετά την αλλαγή πολιτικής που έκανε.

Πάντως ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ είδαμε την ΕΛΠΙΔΑ να έρχεται στην Πόλη μας με ΜΑΤ , χημικά και μετακλητές κλούβες που έζωσαν το Πνευματικό κέντρο και όχι μόνο και το έκαναν απόρθητο φρούριο !! Φοβόταν άραγε κάποιος το λαό της ήσυχης πόλης μας ??? Πρωτόγνωρα πράγματα ......

¨έξω που υπήρχε πορεία & συλλαλητήριο από εργαζόμενους & η χωρίς αιτία ρίξιμο δακρυγόνων από τα πολλά ΜΑΤ, αυτά δεν είδαν κανείς ?

Εφιαλτικές μνήμες αναβίωσαν με όλους του ΠΑΣΟΚΟΥΣ που σήμερα βρίσκονται στο .ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ.Βλέποντας τους ανακαλέσαμε στη μνήμη μας εποχές τρομοκρατίας δυσμενών μεταθέσεων παμπερς κουτσονομους καλαμπόκια αυριανισμό τομπρισμο αναξιοκρτία πρασινοφρουρούς ψέμματα ταξίματα.Αχ κατακαημένε Έλληνα τι μας περιμένει.........

22:53 Για τις γούβες να απευθυνθείς στο φιλαράκο σου τον Παυλή και το θίασό του, που τους ψήφισες...Μήπως περίμενες να έρθει ο (κάθε) Τσίπρας να σου φτιάχνει τις λακούβες; Τα παράπονά σου στον αρχιψεύταρο που έχεις για δήμαρχο...

19:14 Αυτά υπάρχουν σε άλλες αναρτήσεις σε όλα τα σάϊτ. Άνοιξε τα στραβά σου να τα διαβάσεις

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.