Καταγράφηκε σε video το «τέρας» του Μουστού

Καταγράφηκε σε video το «τέρας» του Μουστού

Δεκέμβριος 10, 2012 - 14:02

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης αποτύπωσε σε βίντεο το μυθικό τέρας του Μουστού. Με την χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού καταγράφηκαν άτομα βίδρας σε διάφορα σημεία του Υγρότοπου επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη του σπάνιου απειλούμενου και μοναδικού θηλαστικού στην Προστατευόμενη Περιοχή.

Το ποταμόσκυλο, όπως είναι πιο γνωστή η βίδρα, είναι ένα απειλούμενο κρυπτικό θηλαστικό της χώρας μας. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις νυφίτσες και τα κουνάβια και για το λόγο αυτό εμφανίζουν μορφολογικές ομοιότητες. Είναι αμφίβιο ζώο. Απαντάται κυρίως σε ρηχά ποτάμια με κατάφυτες όχθες και βάλτους με πλούσια βλάστηση, ώστε να της παρέχεται επαρκή κάλυψη. Μπορεί να μείνει κάτω από την επιφάνεια του νερού για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τρέφεται με ψάρια και άλλα υδρόβια ζώα. Η φωλιά της βρίσκεται κοντά στο νερό, είναι υπόγεια και έχει πάντα δύο ανοίγματα. Είναι ζώο παιχνιδιάρικο σε όλη του τη ζωή. Κατά μέσο όρο, ζει 8 μέχρι 13 έτη, ενώ αιχμάλωτες βίδρες έχουν φθάσει στην ηλικία των 22 ετών. Εχθροί της βίδρας είναι μεγάλα σαρκοφάγα θηλαστικά (π.χ. λύκος, λύγκας) πτηνά (αετοί) και τα σκυλιά. Ωστόσο ο πιο επικίνδυνος άμεσος και έμμεσος εχθρός της βίδρας είναι ο άνθρωπος. Το κυνήγι, η καταστροφή και η ρύπανση των υδάτων, η διατάραξη του φυσικού περιβάλλοντος, τα μολυσμένα ψάρια και υδρόβια ζώα που θηρεύει, η μείωση των κατάλληλων οικοτόπων, αποτελούν τους κύριους παράγοντες συρρίκνωσης των πληθυσμών και της γεωγραφικής εξάπλωσης της βίδρας.

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας
 

Ειδήσεις: 
Video: 

youtube://v/hbDNk_V8Dik