Καταγραφή των ζημιών και αποκατάστασή τους ζητεί ο Κώστας Βλάσης

Καταγραφή των ζημιών και αποκατάστασή τους ζητεί ο Κώστας Βλάσης

Ιούνιος 27, 2016 - 11:16
0 σχόλια

Με επιστολή του ο βουλευτής Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Βλάσης την οποία απέστειλε στους Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και Γενικό Γραμματέα, κ. Γιάννη Καπάκη, ζητεί την άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή της Αρκαδίας το Σάββατο 25 Ιουνίου.

Ακολουθεί η επιστολή:

ΘΕΜΑ: Άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών και αποζημίωση των πολιτών μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το νομό Αρκαδίας.

Αξιότιμοι κύριοι, 

    Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί η φονική κακοκαιρία, που το Σάββατο 25/06/2016 έπληξε το νομό Αρκαδίας, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες, υποδομές, οικίες και κάθε είδους κινητή και ακίνητη περιουσία. Ήταν μάλιστα τέτοια η σφοδρότητα των φαινομένων αλλά και η έκταση των καταστροφών, ώστε τόσο ο Δήμος Τρίπολης όσο και ο Δήμος Μεγαλόπολης να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
    Οφείλουμε να αισθανόμαστε όλοι τυχεροί, που λόγω αυτής της χαώδους κατάστασης, δε θρηνήσαμε θύματα και πιστεύω πως εν ευθέτω χρόνω οφείλουμε να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του κρατικού μηχανισμού για τον εντοπισμό τυχόν παραλείψεων αλλά και για την αρτιότερο σχεδιασμό πρόληψης τέτοιων καταστάσεων.
    Πριν από όλα αυτά, όμως, οφείλουμε να σταθούμε εμπράκτως δίπλα στους πληγέντες από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, δίπλα στους πολίτες που είδαν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν και τα αυτοκίνητά τους να παρασύρονται από ορμητικούς χειμάρρους, δίπλα στους αγρότες που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται ολοκληρωτικά από το χαλάζι και τις πλημμύρες, δίπλα στους επιχειρηματίες που είδαν τις επιχειρήσεις τους να παραδίδονται στο έλεος της κακοκαιρίας.
    Για το λόγο αυτό, σας απευθύνω έκκληση όπως μεριμνήσετε για την άμεση κινητοποίηση των κρατικών υπηρεσιών ώστε:
•    Να συσταθούν άμεσα τα ειδικά κλιμάκια (γεωπόνοι, μηχανικοί κτλ) Δήμων και Περιφέρειας που θα καταγράψουν τις ζημιές.
•    Να γίνουν οι απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών σε όλες τις βαθμίδες του οδικού δικτύου (οδόστρωμα, πρανή,  γεφύρια).
•    Να πραγματοποιηθούν επισκευές για την αποκατάσταση της κοίτης και των πρανών σε ποτάμια και χειμάρρους.
•    Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες για τις ζημιές σε οικίες και επιχειρήσεις καθώς και κινητή περιουσία, ώστε να προχωρήσουν στην επισκευή-αποκατάστασή τους.
•    Να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες για την απώλεια-καταστροφή των καλλιεργειών τους.
•    Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες παραγωγοί για τις ζημιές στον αγροτικό εξοπλισμό και τις κτηριακές εγκαταστάσεις και να αποκατασταθεί άμεσα η προσβασιμότητα στις καλλιέργειές τους.
Θεωρώ πως εν μέσω της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας που βιώνουμε η άμεση ανταπόκριση και συνδρομή του Κράτους στις έκτακτες ανάγκες των πολιτών της Αρκαδίας είναι απαραίτητη. Θα είναι κατακριτέο και ιδιαιτέρως λυπηρό να παρατηρηθούν φαινόμενα καθυστερήσεων και αδιαφορίας, όπως σε περιπτώσεις του πρόσφατου παρελθόντος, τα οποία έχω επισημάνει και με σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Πιστεύω πως σε μια περίοδο που η περιφέρεια βιώνει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη έμπρακτης στήριξης του κράτους, οφείλουμε να κάνουμε κάθε δυνατή ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναμένοντας την ανταπόκρισή σας

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος Βλάσης
Βουλευτής Ν. Αρκαδίας


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.