Καταγγελτική επιστολή ομογενούς σχετικά με τον τόπο διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη

Καταγγελτική επιστολή ομογενούς σχετικά με τον τόπο διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη

Νοέμβριος 20, 2013 - 17:53
5 σχόλια

Ελληνίδα συγγραφέας και εκπαιδευτικός, κάτοικος Αυστραλίας, καταγγέλει την όποια δράση διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη, που τυγχάνει και τόπος καταγωγής της μέσα από επιστολή της. Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Εγώ που γεννήθηκα και μεγάλωσα στο χωριό Κεραστάρι και δυστυχώς ζω στα ξένα είμαι ενάντια στην ίδρυση εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων ανάμεσα στο χωριό μου και την Παλιόχουνη. Αυτός ο τόπος, αυτό το τοπίο, είναι εκλεκτό. Από το δάσος του πηγάζει το ποτάμι Αλφειός. Στις δρύες του κατοικούν πουλιά, αηδόνια και ξωτικά. Είναι μια παραδεισένια φυσική εστία, που σε άλλα μέρη του κόσμου τέτοιες εστίες οι πολιτισμένοι άνθρωποι τις κηρύσσουν διατηρητέες. Δεν τις βεβηλώνουν με έργα που μπορούν να γίνουν κάπου αλλού και σε μέρη που δεν θα μαγαρίζουν τις πηγές του ποταμού.

Ο αστροφυσικός Αναστάσιος Τζιούμης οργανώνει συχνά στο χωριό Κεραστάρι διεθνή συνέδρια αστροφυσικής που τα παρακολουθούν επιστήμονες από όλον τον κόσμο. Δεν είναι αυτό τουρισμός; Δεν έχει ο τόπος μας ανάγκη από τουρισμό; Γιατί δεν γίνονται προσπάθειες/ενέργειες να αναπτυχτούν οι παραδοσιακές καλλιέργειες; Το νερό υπάρχει. Να ενοικιαστεί σε χαμηλή τιμή αυτή η γη που σίτιζε, - έστω φτωχά, όλα είναι σχετικά ακόμη και η φτώχεια - πολύ κόσμο κάποτε. Δεν υπήρξε ποτέ κρατική μέριμνα γι’ αυτά τα μέρη.

Αποδημήσαμε λόγω ανάγκης αλλά ζούμε νοερά στον τόπο που πρωτοείδαμε το φως της ζωής. Είναι σαν να έχουμε αφήσει την ψυχή μας εκεί και νιώθουμε τιμωρημένοι. Επισκεπτόμαστε συχνά τη γενέτειρα με τα παιδιά μας και περνάμε τις διακοπές στο χωριό μας. Πολλές φορές ζούμε εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τώρα θα τιμωρηθούμε ξανά αν γίνει το μη γένοιτο και μεταμορφωθεί ο τόπος μας σε σκουπιδότοπο.

Στο όνομα της προόδου και της ανάπτυξης έχουν γίνει και γίνονται τερατώδη έργα. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν αισθήσεις, δεν κατέχονται από αισθητική. Κατέχονται από πλεονεξία για κέρδη. Είναι αυταπάτη να νομίζουμε ότι στον τόπο μας κάποιοι επιχειρηματίες θα στήσουν έργο υψηλής ποιότητας. Μακάρι να είναι υψηλής ποιότητας έργο. Δεν έχει όμως θέση στην παραδεισένια μας εστία.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΡΑΣΤΑΡΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΑΗΔΟΝΟΧΩΡΙ

Παναγιώτα Σπ. Κριλή,
Εκπαιδευτικός/συγγραφέας

Ειδήσεις: 

5 Σχόλια

Για τους τεχνοκράτες ο Αλφειός (ο Ασωπός, ο Κηφισσός κ.ο.κ.) είναι ένας οχετός απόρριψης αποβλήτων. Από τότε που δημιουργήθηκε, πολλές γεωλογικές περιόδους πριν, περίμενε πώς και πώς να αποκτήσει τα καθήκοντα αυτά. Για τους τεχνοκράτες η ποίηση, η ιστορία, η μυθολογία (για παράδειγμα, ο έρωτας του Αλφειού με την Αρεθούσα) ανήκουν στην παιδική ηλικία της ανθρωπότητας, τώρα ενηλικιωθήκαμε και ασχολιόμαστε με σοβαρά πράγματα. Η εκπαιδευτικός/συγγραφέας έχει ιδιοτελή συμφέροντα που εμποδίζουν την πρόοδο, άσε που δεν λέει τι κάνει τα δικά της σκουπίδια, ας τα πάρει στο σπίτι της και μετά "δικαιούται δια να ομιλεί".

ΡΕ ΣΥ ΚΟΡΜΠΑ ΠΟΛΥ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΣ. ΔΕ ΓΙΝΕΣΑΙ ΠΙΟ ΣΑΦΗΣ?

Κυρία Κριλή, αυτά που λέτε, θα έπρεπε να τα αντρεσσάρετε προς τον Περιφερειάρχη, τον τατούλη, τον μόνον υπεύθυνο. Ασφαλώς και υπάρχουν άλλα μέρη που θα μπορούσε να γίνει αυτό το εργοστάσιο, αλλά τα μεγάλα συμφέροντα δεν χαμπαρίζουν καθόλου. Όλες αυτές οι περιπτώσεις μυρίζουν όπως και τα σκουπίδια, δηλαδή βρωμάνε. Που καταλαβαίνει ο πέτρος από αηδόνια και άλλα παρόμοια. Άμα καταλάβαινε, η περιφέρεια θα ήταν σε καλλίτερη πορεία. Πάντως, μιάς και μιλάμε για πουλιά, "ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη".

Μια ερώτηση κ. Κορμπά για να καταλάβουμε τι εννοείτε με το σχόλιό σας. Πιστεύετε ότι πραγματικά δεν "δικαιούται δια να ομιλεί" ή πρόκειται περί ειρωνίας και συμμερίζεστε σε κάποιο βαθμό της απόψεις της; Αυτό που λέει η εκπαιδευτικός/συγγραφέας και που το πιστεύω και εγώ είναι ότι αν ο τόπος που ζούμε είναι μια χωματερή τότε εμείς είμαστε δυστυχισμένοι και τα παιδιά μας φεύγουν μακριά. Δεν φτάνει που η περιοχή έχει πληγωθεί από τον εμφύλιο, που δίχασε τους ντόπιους,την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση του ΄50, ΄60 και ΄70 και την ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδίου ανάπτυξης στα χρόνια των παχιών αγελάδων τώρα την τιμωρούν με την χωματερή. Η ειρωνία είναι ότι παρουσιάζουν την χωματερή ως ανάπτυξη. Αν είναι έτσι ας την πάρει ο Τατούλης στο τόπο του. Αλλά δεν κοτάει...

Είναι πικρή, πικρότατη και απελπισμένη ειρωνεία! Έχουμε πάρει πολύ στραβό δρόμο, κατεδαφίζουμε την υπόστασή μας, είμαστε ανίκανοι να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις που δεχόμαστε.