Κατά πλειοψηφία και με «επεισόδια» στη Βουλή η ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου

Κατά πλειοψηφία και με «επεισόδια» στη Βουλή η ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου

Μάρτιος 31, 2014 - 11:55
3 σχόλια

Διαγραφή Κακλαμάνη από τη Ν.Δ, κατόπιν δήλωσης Σαμαρά

Τσίπρας: Μετράτε ώρες και μέρες μέχρι τις 25 Μαΐου

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Ό,τι δε συνιστά μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας, να  βγει απ’ το πολυνομοσχέδιο

Οριακά η κυβέρνηση κατόρθωσε την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα διαμορφώνονται ως εξής:
Άρθρο 1: Υπέρ 153 βουλευτές, όχι 135 και παρών 1.
Άρθρο 2: Υπέρ 151 βουλευτές, όχι 136 και παρών 1.
Άρθρο 3: δεκτό κατά πλειοψηφία.

Η βραδιά της Κυριακής στη Βουλή, ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, εκτυλίχθηκε όχι και τόσο ομαλά ανάμεσα στους βουλευτές καθώς δεν έλειψαν εντάσεις, ευτράπελα αλλά και λεκτικές συγκρούσεις.

Ο Γιώργος Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο 2, το οποίο αφορούσε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκαλώντας την ένταση του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος συνοπτικά ανέφερε στον προκάτοχό του, ότι δεν ανέχεται προσβολές, από άτομα που αυτή τη στιγμή δεν έχουν αναλάβει καμία ευθύνη και κανένα βάρος για τη Χώρα.

Πολλές οι διαρροές και μη αναμενόμενες, όμως χθες πρωταγωνίστησε η διαγραφή του βουλευτή και υποψηφίου Δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, η οποία έγινε κατόπιν δήλωσης του Αντώνη Σαμαρά προς το προεδρείο της Βουλής, αφού ο τελευταίος αναφέρθηκε στη διαγραφή Κακλαμάνη από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αρκαδία, δεν απέρριψε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, επεσήμανε όμως ότι, οτιδήποτε δε συνιστά μνημονιακή υποχρέωση της Χώρας, πρέπει να βγει από το Πολυνομοσχέδιο.

Οι ΑΝ.ΕΛΛ., καταψήφισαν τη διαδικασία, λέγοντας ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, διαλύει την ελληνική κοινωνία.

Η Ασημίνα Ξυροτήρη, εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, αναφερόμενη στην κυβέρνηση, είπε τα εξής: «Αν νομίζετε ότι με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε «ένα νέο ξεκίνημα», είστε βαθιά νυχτωμένοι. Απαξιώνονται βουλευτές και πολίτες. Ο βουλευτής όταν δεν είναι σε θέση να διαβουλευθεί, παύει ο ρόλος του να υπάρχει.

Οι μομφές, οι ύβρεις και οι επιθέσεις, δεν έλειψαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στη βουλή. Η πρόταση  μομφής στον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, αντικρούστηκε απ’ τον ίδιο, λέγοντας: Με πιάσανε με τη γίδα στην πλάτη; Όχι. Παίρνω επίδομα για την ενήλικη κόρη μου; Όχι.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για «κυβερνητικό πραξικόπημα», ενώ αναφερόμενος στο Πολυνομοσχέδιο, είπε χαρακτηριστικά ότι ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, καθώς φέρνει νόμο που θα υποθηκεύει το μέλλον κι εμείς εδώ θα είμαστε: «Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώνουμε». Απευθυνόμενος στη δικομματική κυβέρνηση, είπε τα εξής: «Δε θα πάτε πολύ μακριά. Μέχρι τις 25 του Μάη είναι οι ώρες και οι μέρες σας.»

Μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας, η οποία αρχικά έγινε δεκτή, από τον Υπουργό Επικρατείας, κο Σταμάτη, κάποιοι αντέκρουσαν την πρόταση, βάσει κανονισμού της Βουλής, κάτι που προκάλεσε την αποχώρηση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησαν να τηρήσουν τη δέσμευσή τους στην εν λόγω πρόταση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κος Λαφαζάνης, τόνισε, ότι κανένα καθεστώς ακόμη και στις πιο σκοτεινές μέρες, δε θα έδινε ένα νομοσχέδιο 800 σελίδων τις πρώτες πρωινές ώρες, καλώντας τους βουλευτές προς λήψη αποφάσεων, την επόμενη το μεσημέρι.

Ο κος Καραθανασόπουλος, εκ μέρους του ΚΚΕ, έκανε λόγο για σκοπιμότητες και αντιλαϊκή επίθεση, ενώ τέλος ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, χαρακτήρισε τη βουλή «τσίρκο» και τους βουλευτές «κωλοτούμπες».

Ευαγγελία Παπαθανασίου


3 Σχόλια

<p>Να δω πως θα κατεβητε στην αρκαδια ***** λυκουρεντζο και κωνσταντινοπουλε</p>

Θα κατέβουν όπως κάθε φορά... Ο πλουμιστός Αλέξης να δούμε από που θα φύγει. Η πορεία του αρχίζει και θυμίζει Αλαβάνο/Κωνσταντόπουλο, με ελαφρά πηδηματάκια την έκαναν στα ζόρια.

Αν θα κατέβουν, λέει; Και θα τρέχουν όλοι να τους φιλάνε το χέρι!