Το Καστράκι στη Μελιγού (pics,vid)

Το Καστράκι στη Μελιγού (pics,vid)

Νοέμβριος 05, 2017 - 14:25
0 σχόλια

Το κάστρο βρίσκεται σε χαμηλό λόφο, στη θέση Καστράκι, νοτιοανατολικά του οικισμού Χειμερινή Μελιγού και εποπτεύει τον κάμπο της Θυρέας και τμήμα του Αργολικού Κόλπου. Παραδοσιακά, οι κάτοικοι της Μελιγούς γιορτάζουν εκεί τα Κούλουμα κάθε χρόνο.

Ανθρώπινη παρουσία στη θέση εντοπίζεται από τα μυκηναϊκά έως και τα νεώτερα χρόνια. Διαφορετικές θεωρίες έχουν τεθεί από τους μελετητές σχετικά με τον συσχετισμό της θέσης αυτής με την ακρόπολη κάποιου πολίσματος, όπως της αρχαίας Θυρέας. Στο λόφο έχουν βρεθεί αρχιτεκτονικά λείψανα ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής.

Στα βόρεια και ανατολικά του λόφου διασώζεται τμήμα αρχαίας οχύρωσης, ενώ στην ανατολική απότομη πλαγιά εντοπίζεται αναλημματικός τοίχος πιθανώς ρωμαϊκής περιόδου. Κατά την εποχή αυτή σημειώθηκε ισοπέδωση και νέα διαμόρφωση του πλατώματος του λόφου. Τμήματα μεσαιωνικού τείχους εντοπίζονται στην ανατολική και δυτική πλευρά του λόφου. Το τείχος είναι κατασκευασμένο από αδρά λαξευμένους λίθους, σχετικά μεγάλων διαστάσεων με παρεμβολή κεράμων και κονιάματος.Στα βορειοδυτικά του πλατώματος απαντούν τοίχοι κτίσματος πιθανώς όψιμων ελληνιστικών χρόνων, ενώ στο κέντρο βρίσκεται ο ναός των Αγίων Αποστόλων. Ο μονόχωρος καμαροσκεπής ναός σύμφωνα με επιγραφή ανεγέρθηκε το έτος 1611.

Στο ναό διασώζονται λιγοστά τμήματα τοιχογραφιών ( Αγιογραφίων) λαϊκού χαρακτήρα, χρονολογούμενα πιθανώς στον 17ο-18ο αιώνα.Στα δυτικά του πλατώματος, υπάρχει ακόμη ερειπωμένο οχυρό κτίσμα που εδράζει τη δυτική του πλευρά στο μεσαιωνικό τείχος. Στο πλάτωμα υπάρχουν εξίσου δυο πλακόστρωτα αλώνια, ίχνη κτισμάτων και διώροφο πυργόσπιτο. Οι εγκαταστάσεις αυτές μαζί με το ναό αποτέλεσαν το 1612 μετόχι της Μ. Αγίας Τριάδας Μελιγούς.

Το Καστράκι Μελιγούς έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος.

(ΠΗΓΗ: meligou.gr, από όπου και το βίντεο του tasos pap, astrosparalio.gr)

Video: 

ΚΑΣΤΡΑΚΙ ΜΕΛΙΓΟΥΣ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.