Καρδιακή ανακοπή, Αυτόματοι Απινιδωτές και ο Δήμος Μεγαλόπολης

Καρδιακή ανακοπή, Αυτόματοι Απινιδωτές και ο Δήμος Μεγαλόπολης

Μάιος 24, 2017 - 07:34
0 σχόλια

H καρδιακή ανακοπή είναι ένα από τα λίγα προβλήματα υγείας για τα οποία ακόμη και ο μη ιατρός αντιλαμβάνεται γρήγορα και απολύτως τη σημασία τους. Από μικροί μαθαίνουμε ότι η φράση «έπαθε ανακοπή της καρδιάς» είναι σχεδόν ταυτόσημη με το αιφνίδιο θάνατο. Η καρδιακή ανακοπή σημαίνει ότι η καρδιά δεν μπορεί πλέον να επιτελέσει το σκοπό της, δηλαδή δεν μπορεί πλέον να στέλνει αίμα στον εγκέφαλο και στα άλλα όργανα. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν πάλλεται καθόλου είτε (συχνότερα) γιατί πάλλεται με γρήγορο, αλλά ακανόνιστο, μη αποτελεσματικό ρυθμό (κοιλιακή μαρμαρυγή). Η καρδιακή ανακοπή λόγω μαρμαρυγής είναι ανατάξιμη στα περισσότερα θύματα, εάν αντιμετωπιστεί εντός λίγων λεπτών. Εάν ο καρδιακός ρυθμός αναταχθεί εντός του πρώτου λεπτού, η πιθανότητα επιβίωσης του ασθενούς είναι περίπου 90%. Για κάθε λεπτό που καθυστερεί η ανάταξη, η επιβίωση μειώνεται κατά 10%. Εάν ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός δεν αποκατασταθεί εντός 5-7 λεπτών, ο θάνατος είναι αναπότρεπτος. Η άμεση αντιμετώπιση λοιπόν της καρδιακής ανακοπής είναι σωτήρια.

Η αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής γίνεται με την καρδιοναπνευστική αναζωογόνηση και τη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Η καρδιοναπνευστική αναζωογόνηση, δηλαδή η «τεχνητή αναπνοή» και οι εξωθωρακικές συμπιέσεις («καρδιακές μαλάξεις»), είναι ένα προσωρινό μέτρο, που παρέχει περιορισμένη ποσότητα οξυγονωμένου αίματος στον εγκέφαλο. Με την καρδιοναπνευστική αναζωογόνηση απλώς κερδίζεται χρόνος μέχρι να βρεθεί και εφαρμοστεί ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής.

Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής είναι μία ηλεκτρική συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει έναν παθολογικό γρήγορο ρυθμό (μαρμαρυγή) τόν μεταρέπει σε φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό με τη χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος (απινίδωση). Είναι μικρός σε μέγεθος και απλός στη χρήση του. Ανεξαρτήτως του κατασκευαστή, η μόνη απαραίτητη γνώση για να λειτουργήσει είναι να πιεστεί το κουμπί ‘’ON’’. Μόλις ο απινιδωτής τεθεί σε λειτουργία, ενημερώνει το διασώστη (με φωνή που παράγεται από υπολογιστή) για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Συνεπώς οποιοδήποτε μη ιατρός μπορεί να τόν χρησιμοποιήσει, αρκεί να έχει παρακολουθήσει ολιγόωρα ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια καρδιοναπνευστικής αναζωογόνησης.

Από όσα ειπώθηκαν, γίνεται κατανοητό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί ίσως να συμβάλλει στην πρόληψη θανάτων από καρδιακή ανακοπή. Ο Δήμος μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να εκπαιδευτούν υπάλληλοι και πολίτες στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, και να προμηθευτεί αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές. Δεν υπάρχει νομικό κώλυμα στην προμήθεια τέτοιων ιατρικών συσκευών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οποιοσδήποτε πολίτης με βασικές γνώσεις καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης νομιμοποιείται να αγοράσει και να χειριστεί αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή.

Οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές συνηθίζεται να τοποθετούνται σε σημεία συγκέντρωσης πολλών ατόμων, ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα να φανούν χρήσιμοι. Πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμοι και με σαφή σήμανση, ιδανικά κοντά σε τηλέφωνα. Πρέπει να τοποθετούνται σε σημεία, ώστε το χρονικό διάστημα από την ανακοπή μέχρι την απινίδωση να μην είναι πάνω από 5 λεπτά.

Ειδικά στον Δήμο Μεγαλόπολης, χώροι οι οποίοι φιλοξενούν ενίοτε μεγάλο αριθμό ατόμων και στους οποίους ενδεχομένως να αποδειχθεί χρήσιμος ένας αυτόματος απινιδωτής, είναι:

Το Δημαρχείο
Το ΔΑΚ Μεγαλόπολης
Το Κλειστό Στάδιο Μεγαλόπολης
Το Πνευματικό Κέντρο
Το Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ)
Στη Δημοτική Ενότητα Φαλαισίας το ΚΕΠ Λεονταρίου και
Στη Δημοτική Ενότητα Γόρτυνος το ΚΕΠ Καρύταινας.

Το κόστος προμήθειας κάθε απινιδωτή είναι περίπου στα 1500-2000€. Επιπλέον, ο περιοδικός έλεγχος των εν λόγω ιατρικών συσκευών, έτσι ώστε να είναι πλήρως λειτουργικοί ανά πάσα στιγμή, είναι αναγκαίος. Τέλος, θα πρέπει να οργανωθούν σεμινάρια, ώστε υπάλληλοι του Δήμου και ενδιαφερόμενοι πολίτες να εκπαιδευτούν στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και στη χρήση αυτόματων απινιδωτών. Αυτά τα σεμινάρια είναι ολιγόωρα, όχι δύσκολα, και εύκολα κατανοητά από οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο. Με αυτά, οποιοσδήποτε μη ιατρός αποκτά τα εφόδια να σώσει τη ζωή ενός συγγενή, φίλου ή συμπολίτη που έπαθε ανακοπή.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, εάν εκπαιδευτούν περισσότεροι στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και έχουν πρόσβαση σε απινιδωτές, θα σωθούν 100.000 άνθρωποι τον επόμενο χρόνο. Κάποιοι από αυτούς που θα σωθούν θα είναι συμπολίτες μας, αρκεί ο Δήμος να ενεργήσει για τη διοργάνωση σεμιναρίων αναζωογόνησης και την αγορά αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών.

 
Δημήτρης Ι. Σιέμπος
Ιατρός

_______________________________________

Σ.Σ. Διαχείρισης
Το  άρθρο γράφτηκε τον Απρίλιο και έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα ¨Νέα της Μεγαλόπολης» , στο φύλλο Μαΐου , αρκετές ημέρες μετά  ο Γ.Σ.Μ. Λύκαια και ο Ιατρός κ. Καρακύκλας δώρισαν έναν απινιδωτή στο κλειστό Γυμναστήριο Μεγαλόπολης.

Πηγή: kafeneio-megalopolis.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.