Κάπνισμα: Η επιδημία με τη μεγαλύτερη εξάπλωση (vid)

Κάπνισμα: Η επιδημία με τη μεγαλύτερη εξάπλωση (vid)

Μάιος 31, 2017 - 13:42
1 σχόλια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,  στις 31 Μαΐου κάθε χρόνο, εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, προκειμένου να ενημερώσει τον κόσμο για τα προβλήματα υγείας που συνοδεύουν το κάπνισμα και να υποστηρίξει αποτελεσματικές πολιτικές για τον περιορισμό του.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού κατά του καπνίσματος, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, Κ. Ζαχαριάς παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 31 Μαΐου.
Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από επτά εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο στον κόσμο, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που απευθύνει έκκληση να σταματήσει η προώθησή του και να αυξηθούν οι φόροι και οι τιμές των προϊόντων καπνού.

Το συστηματικό κάπνισμα αποτελεί τον σημαντικότερο τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, ο οποίος, μάλιστα, κοστίζει στην πατρίδα μας, από πλευράς υγείας και απώλειας παραγωγικότητας, περίπου 2,14 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι ευθύνεται για 1 στους 5 θανάτους διεθνώς, ενώ στην Ελλάδα περίπου 20.000 άτομα πεθαίνουν ετησίως από νοσήματα που έχουν σχέση με το κάπνισμα. 
Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η τύφλωση, οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, τα ανευρύσματα αορτής, οι καρδιοπάθειες, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, η περιφερική αρτηριοπάθεια, το έλκος δωδεκαδακτύλου, η μείωση της γονιμότητας κ.λπ., καθώς και πολλά είδη καρκίνων σχεδόν σε όλα τα όργανα του σώματος.

Όπως είναι γνωστό, το κύριο συστατικό του καπνού είναι η νικοτίνη, μια εθιστική ουσία, η οποία απορροφάται ταχύτατα από τον οργανισμό.
Το δραματικό, όμως, είναι ότι το ποσοστό των καπνιστών είναι ιδιαίτερα υψηλό ακόμη και σε νέες ηλικίες κάτω των 25 ετών, με το 1/3 των ατόμων, ιδίως ανδρών, να καπνίζει. Το γεγονός αυτό έχει εξαιρετική σημασία, γιατί, όπως δείχνουν διάφορες μελέτες, η πλειονότητα των καπνιστών αρχίζει το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 25 και, δυστυχώς, οι μισοί έφηβοι που καπνίζουν θα γίνουν μόνιμοι καπνιστές ήδη από την ηλικία των 18 ετών. Οι κίνδυνοι από το κάπνισμα αυξάνονται όσο μικραίνει η ηλικία έναρξης και όσο αυξάνεται η συνολική διάρκεια και ο μέσος αριθμός των τσιγάρων που καταναλώνονται. 

Έτσι, οι άνδρες μόνιμοι καπνιστές αναμένεται να έχουν απώλεια 13.2 ετών διάρκειας ζωής και οι γυναίκες μόνιμες καπνίστριες απώλεια 14.5 ετών. Στον 21ο αιώνα το κάπνισμα αναμένεται να σκοτώσει 1.0 δισεκατομμύριο ανθρώπους, δηλαδή το 50% των καπνιστών ή το 9% του γενικού πληθυσμού.

Ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου σε καπνιστές τουλάχιστον 20 τσιγάρων την ημέρα είναι 3πλάσιος στους άνδρες και 6πλάσιος στις γυναίκες σε σχέση με τους μη καπνιστές, ενώ τουλάχιστον 1.000 άτομα στην Ελλάδα σε ετήσια βάση παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου εξαιτίας του καπνίσματος.
Οι ατμοποιητές του ηλεκτρονικού τσιγάρου που χρησιμοποιούνται για να θερμαίνουν τα υγρά άτμισης (ή υγρά αναπλήρωσης) που περιέχουν νικοτίνη , παράγουν έναν τύπο φορμαλδεΰδης

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigarettes) θεωρούνται ευρέως λιγότερο επιβλαβή σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα, όμως μία νέα έρευνα ανατρέπει αυτή την άποψη.
«Επειδή το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ καινούργιο προϊόν ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για να πούμε με σιγουριά τι επιπτώσεις έχει. Το τσιγάρο ξέρουμε ότι κάνει κακό, αλλά γνωρίζουμε γιατί υπάρχει 100 χρόνια, ενώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει εμφανιστεί τα τελευταία 7-10 χρόνια και δεν υπάρχουν μακροχρόνιες έρευνες.
Παθητικό κάπνισμα

Οι μη καπνιστές αποτελούν παράπλευρα θύματα του καπνίσματος. Το παθητικό κάπνισμα οφείλεται στην αναπνοή αέρα που περιέχει, κυρίως, τον καπνό που εκλύεται από την κάφτρα του τσιγάρου, αλλά και τον καπνό που εκπνέεται από τον καπνιστή. Σε παθητικό κάπνισμα εκτίθενται τουλάχιστον 2 στους 5 μη καπνιστές διεθνώς (Ελλάδα: 52.3% των ενηλίκων στους χώρους εργασίας, 72.2% στα εστιατόρια κλπ, και 65.7% στο σπίτι), και τουλάχιστον 1 στα 2 παιδιά. Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί μόνιμη βλάβη στη δομή και στο πάχος των αρτηριών των παιδιών, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε κάποια στιγμή της ενήλικης ζωής τους. 

Το παθητικό κάπνισμα παραμένει μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς διεθνώς και παρά τα επαγγελλόμενα δεν φαίνεται να υποβοηθούν την υγεία ή τη διακοπή του καπνίσματος.
 

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Κάπνισμα: Η επιδημία με τη μεγαλύτερη εξάπλωση


Υπάρχει 1 Σχόλιο

ΚΑΛΑ ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΙΔΙ ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΣ;;;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.