Κάντε τον κανόνα 80/20 στις διακοπές σας

Κάντε τον κανόνα 80/20 στις διακοπές σας

Αύγουστος 01, 2019 - 14:27
0 σχόλια

Οι διατροφικοί οδηγοί των καλοκαιρινών διακοπών βρίθουν από αισιοδοξία ότι αυτοί που τούς διαβάζουν θα τούς εφαρμόσουν. Επειδή είμαι φύσει οπτιμιστής, ιδού μερικές πρακτικές διατροφικές οδηγίες ενόψει καλοκαιρινών διακοπών:

 

-κάντε τον κανόνα 80/20

4-5 γεύματα έχετε περίπου την ημέρα, άρα 28-35 γεύματα την εβδομάδα.

Ε λοιπόν, σε 6-7 γεύματα από αυτά της εβδομάδας μπορείτε να το ρίξετε λίγο έξω, αρκεί όμως στα υπόλοιπα να ακολουθείτε τον κανόνα της μεσογειακής διατροφής (5 μερίδες φρούτων και λαχανικών/ ημέρα, χαμηλά λιπαρά σε κρέας και γαλακτοκομικά κοκ..)

 

-3 μπουκιές είναι αρκετές..

Λένε ότι η 1η μπουκιά είναι η καλύτερη γευστικά και αισθητηριακά (Stanford University). Αν θεωρήσουμε ότι η τελευταία είναι το grand finale και ότι οι ενδιάμεσες μπουκιές είναι ίδιες ή ολοένα και φθίνουν στην αίσθηση γεύσης / απόλαυσης, τότε εύλογα βγαίνει το συμπέρασμα ότι με 3 μπουκιές απολαμβάνουμε πλήρως τη γευστική εμπειρία κατανάλωσης γλυκού ή επιδορπίου ή του αγαπημένου εδέσματος γενικά..

 

-πάρτε 3 καλές βαθιές αναπνοές πριν το γεύμα

Oι διακοπές αποτελούν μια εξαίρετη περίοδο εκπαίδευσης του εγκεφάλου στην ενσυνείδητη διατροφή.. επιβραδύνετε τη λήψη τροφής, καθήστε μπροστά από την τροφή για 1 λεπτό με 3 βαθιές εισπνοές και εκπνοές. Θα έχετε καλύτερο το χρόνο να πείτε στον εαυτό σας «θα φάω αργά», «θα αφήνω το πιρούνι κάτω»..

Γενικά, επιβραδύνετε, έτσι θα διαρκέσουν περισσότερο οι διακοπές σας..

Εμπεδώστε την επιβράδυνση και το χειμώνα, έτσι μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και η ζωή..

 

Μπερτζελέτος Π. Δημήτρης

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MEd

Ειδήσεις: 
Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.