Κανδήλα: Καταστράφηκε η φετινή παραγωγή της φημισμένης ντομάτας από το χαλάζι (pics,vid)

Κανδήλα: Καταστράφηκε η φετινή παραγωγή της φημισμένης ντομάτας από το χαλάζι (pics,vid)

Ιούνιος 18, 2019 - 15:28
3 σχόλια

Την  Κυριακή το μεσημέρι, χωρίς μια προειδοποιητική ψιχάλα, άνοιξαν οι ουρανοί στην περιοχή της Κανδήλας και έπεσε χαλάζι στον κάμπο. Να αναφέρουμε ότι και την περασμένη Τρίτη έπεσε πολύ νερό στο χωριό, προκαλώντας τις πρώτες μικρές καταστροφές.

Η δημοφιλής ντομάτα της Κανδήλας, αλλά και το καλαμπόκι, τα κηπευτικά, τα σιτηρά, έχουν όλα πνιγεί ανέφεραν οι παραγωγοί της περιοχής κάνοντας λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή.

Η Κανδήλα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ορεινά χωριά της Μαντινείας και ίσως το μεγαλύτερο σε πληθυσμό και εξελίσσεται σε βασικό παραγωγό ντομάτας με ιδιαίτερα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Το βουνό κατέβασε τόσο νερό που ξερίζωσε τις ντομάτες και τις έριξε στα χαντάκια

Η ντομάτα και τα καλαμπόκια έχουν φυτευτεί από του Αγίου Κωνσταντίνου αναφέρουν οι αγρότες τονίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολη η επαναφύτευση που προτείνει ο ΕΛΓΑ, καθώς πλέον δεν υπάρχει φυτό.

Όλοι είμαστε χρεωμένοι, σε ενώσεις και σε γεωπόνους και περιμένουμε αποζημιώσεις για να μπορούμε να επιζήσουμε

«Το αποστραγγιστικό της Κανδήλας είναι σε πολύ κακή κατάσταση και κανείς δεν έχει ασχοληθεί με το έλος Κανδήλας» προσθέτουν.

Επίσης ζημιές έχουν υποστεί και οι δρόμοι που οδηγούν στα ποιμνιοστάσια , με τους κτηνοτρόφους να καλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες να επισκευάζουν τους αγροτικούς δρόμους άμεσα.

Στο χωριό βρέθηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Βαγγέλης Γιαννακούρας.

Ο κ. Αγγελόπουλος μίλησε για την κατάσταση επισημαίνοντας τις περιπτώσεις που μπορούν να αποζημιωθούν, αλλά και αυτές που δεν προβλέπετε κάποια αποζημίωση.

Ο  Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ κ. Ηλίας Αγγελόπουλος κάνοντας αυτοψία στην περιοχή του κάμπου , είπε ότι το χαλάζι ήταν ισχυρό, αλλά και η βροχή ήταν δυνατή προκαλώντας πολλά προβλήματα. Τόνισε ότι η υπηρεσία έχει δράσει τάχιστα και θα προσπαθήσουν  το συντομότερο να κάνουν τις εκτίμησες.

Οι ντομάτες, τα τριφύλλια τα κολοκύθια, τα καλαμπόκια έχουν ζημιές από το χαλάζι, θα γίνει αναγγελία εντός 15 ημερών και οι παραγωγοί που έχουν δηλώσει τα χωράφια τους στον ΟΣΔΕ θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αποζημίωση, τόνισε.

Υπάρχουν όμως προβλήματα σχετικά με τον κανονισμό για την καλλιέργεια της ντομάτα ο οποίος αναφέρει ότι όταν το φυτό είναι σε ένα στάδιο λίγο μετά την μεταφύτευση, θα πρέπει να δοθούν τα χρήματα  για να φυτευτούν νέα φυντάνια και δεν θα δοθεί καμία άλλη αποζημίωση.

 Θα προσπαθήσουμε να το ξεπεράσουμε ,θα κάνουμε αίτημα προς την κεντρική διοίκηση για να δοθεί κάποια λύση

Δυστυχώς ούτε ζημιές από τα νεροκαρατήματα σύμφωνα με τον κανονισμό δεν αποζημιώνονται.

Τέλος ο κ. Γιαννακούρας μίλησε για τα έργα που συνεχίζονται στην περιοχή σημειώνοντας ότι θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ σε κεντρικό επίπεδο για να  βρεθεί μία λύση για τους παραγωγούς.

Κανένα έργο δεν καθυστέρησε τα κανάλια προχωρούν, και ο καθαρισμός θα υλοποιηθεί εντός του καλοκαιριού
 

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Κανδήλα: Καταστράφηκε η φετινή παραγωγή της φημισμένης ντομάτας


3 Σχόλια

Εκείνο το στυλιάρη ο Γιωργανόπουλος τι ήρθε να σας πει ρε Σαράντο.

Πως μπορώ να προσθεσω φωτογραφίες από της ντομάτες

Εμένα τον Ιούνιο του 2016 αυτοί οι (κύριοι)δεν μου έδωσαν φραγκο για τις τοματες μου ,όταν είχαν πνιγεί απο χαλάζι και απο το νερό που είχε κάτσει μέσα για 2 εβδομάδες .. Αστοχία φύτευσης μου είχαν πει και με πέταξαν έξω και πλήρωσαν τους παταταδες τότε που έτρεχαν να κάνουν διορθωτικές στα ΟΣΔΕ. Με τις υγιές σας λοιπόν ... Αν πάρετε τα έξοδα για τα φυτά να πείτε και ευχαριστώ στον κύριο προϊστάμενο που πάνω απο όλα είναι ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΣ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.