«Καμπανάκι κινδύνου» από το Επιμελητήριο Αρκαδίας για τις επιχειρήσεις

«Καμπανάκι κινδύνου» από το Επιμελητήριο Αρκαδίας για τις επιχειρήσεις

Αύγουστος 31, 2015 - 10:18
0 σχόλια

Επιστολή απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Μπουντρούκας στους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, θέτοντας κάποια κρίσιμα θέματα σχετικά με την κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Στο τέλος ενός πολύ δύσκολου για την ελληνική επιχειρηματικότητα καλοκαιριού και ενόψει εθνικών εκλογών, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας κάποια κρίσιμα θέματα σχετικά με την κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα capital controls που επιβλήθηκαν στο τέλος Ιουνίου προκάλεσαν στην επιχειρηματικότητα μεγαλύτερη ζημία ακόμα και από το άδικο φορολογικό σύστημα και ακόμα και από την σοβαρή έλλειψη ρευστότητας. Είναι ένα μέτρο, το οποίο κυριολεκτικά «τσακίζει» τις επιχειρήσεις, τόσο τις εισαγωγικές όσο και τις εξαγωγικές. Σας αναφέρουμε ενδεικτικά ότι ούτε καν εγγυητικές ελληνικών τραπεζών δεν δέχονται οι ξένοι οίκοι, προκειμένου να προχωρήσουν συναλλαγές με ελληνικές επιχειρήσεις! Υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρηματίες που αναγκάζονται να ταξιδέψουν οι ίδιοι στο εξωτερικό μεταφέροντας μετρητά προκειμένου να πληρώσουν επιτόπου προμηθευτές για να μπορέσουν να εισάγουν και να δουλέψουν, π.χ. σε περίπτωση που χαλάσει ένα ανταλλακτικό μίας παραγωγικής μηχανής και προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει η παραγωγή.

Επιπλέον, όλη αυτή η κατάσταση των capital controls παρέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μεγάλες πολυεθνικές με υποκαταστήματα σε άλλες χώρες, οι οποίες, αντίθετα από τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπορούν να συνεχίσουν ανενόχλητες τη δραστηριότητά τους. Όσα αναφέρονται στον απολογισμό του απερχόμενου Υπουργού Οικονομίας κ. Σταθάκη περί εξομάλυνσης των συναλλαγών και «διεκπεραίωσης των αιτημάτων έγκρισης από τις τράπεζες σε 7-10 ημέρες» δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, όπου η γραφειοκρατία και τα προβλήματα καλά κρατούν και ελάχιστα αιτήματα προχωρούν χωρίς προβλήματα και σε εύλογο χρόνο. Η εικόνα της αγοράς και η εμπειρίας μας δείχνει ότι, αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, σύντομα θα αντιμετωπίσουμε τεράστιες ελλείψεις σε προϊόντα και το φαινόμενο της «μαύρης αγοράς» θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σε ένα άλλο θέμα που απασχολεί τις ελληνικές επιχειρήσεις, την αξιοποίηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, τα πράγματα είναι εξίσου άσχημα. Χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013, τα οποία θα επιστρέψουν στην Ε.Ε. χωρίς να μπορέσουν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ενώ ούτε τα εγκεκριμένα ήδη εμπροσθοβαρή προγράμματα ξεκίνησαν ποτέ. Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, σταμάτησαν και οι συμβάσεις παραχώρησης στα δημόσια έργα, προσθέτοντας και άλλους ανέργους στον ήδη βεβαρυμένο δείκτη ανεργίας. Τέλος, υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην εκταμίευση των επιδοτήσεων των ήδη εγκεκριμένων και υλοποιημένων έργων, γεγονός που σφίγγει ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στα έργα αυτά και έχουν ήδη δαπανήσει τα σχετικά ποσά.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τη μηδενική, κυριολεκτικά, παροχή ρευστότητας από τα τραπεζικά ιδρύματα, μην έχοντας καμία διέξοδο. Δεκάδες επενδυτικά σχέδια βρίσκονται σε αναστολή λόγω των συνθηκών αυτών και τα περισσότερα από αυτά κινδυνεύουν να ματαιωθούν οριστικά.

Θα ήθελα να αναφερθώ και στα Επιμελητήρια, το ρόλο τους και την κατάσταση που βιώνουν ως φορείς εκπροσώπησης και στήριξης της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Καταρχήν, δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο θέμα της αλλαγής και του εκσυγχρονισμού του Επιμελητηριακού νόμου, ο οποίος είχε εξαγγελθεί από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε μία μετέωρη κατάσταση μη γνωρίζοντας που βαδίζει ο επιμελητηριακός θεσμός, ενώ πρόκειται για τον τελευταίο εναπομείναντα πυλώνα έκφρασης και στήριξης των επιχειρήσεων και έναν από τους θεσμούς που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Η οικονομική κατάσταση δε των Επιμελητηρίων βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της, καθώς με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της συνδρομής και παρά την επιβολή του τέλους ΓΕΜΗ, τα έσοδα βαίνουν μειούμενα. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στο Επιμελητήριο Αρκαδίας τα έσοδα από τρέχουσες συνδρομές και τέλος ΓΕΜΗ το πρώτο εξάμηνο του 2015 είναι κατά 50% μειωμένα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2014 και κατά 70% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Αυτός ο οικονομικός μαρασμός, εάν συνεχιστεί, θα οδηγήσει πολύ γρήγορα στην ουσιαστική κατάργηση του Επιμελητηριακού θεσμού.

Κύριοι Υπουργοί,

Η κατάσταση για την ελληνική επιχειρηματικότητα έχει πλέον ξεπεράσει το επίπεδο «συναγερμού». Εάν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, οδεύουμε προς το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων ακόμα επιχειρήσεων και τη δημιουργία χιλιάδων ακόμα ανέργων. Το 2015 είναι έτος «χαμένο» για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για να μην είναι και το 2016 απαιτείται, αμέσως μετά τις εκλογές, η συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων και της κυβέρνησης στο πλευρό της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, προκειμένου να υπάρξει μία ελπίδα για ανάκαμψη στο μέλλον.

Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.