Καμμένη πολιτική ηθική

Καμμένη πολιτική ηθική

Μάιος 25, 2016 - 13:05
0 σχόλια

Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα πολιτικής ηθικής και πολιτικού πολιτισμού στη χώρα μας. Οι πολίτες το διαπιστώνουν καθημερινά, δυστυχώς. Και, δυστυχώς, δεν αντιδρούν παρά μόνο «τουιτάροντας» εξυπνάδες και φοτοσοπιές. 

(Ζούμε στην εποχή που η πολιτική γίνεται μέσω τιτιβισμάτων και η κριτική στην πολιτική γίνεται με τον ίδιο τρόπο. Έχουμε 140 και κάτι χαρακτήρες για να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας, ξεχνώντας ότι υπάρχουν και άλλοι, πιο αποτελεσματικοί και σωστοί τρόποι για να αντιδράσουμε.)

Ο Πάνος Καμμένος, λοιπόν, αυτός ο παντελώς -κατά την προσωπική μου αντίληψη- ανίκανος άνθρωπος, ανίκανος για οτιδήποτε, πόσω μάλλον για να έχει αναλάβει υπουργείο, ομολόγησε δίχως ένα πετάρισμα των βλεφάρων του ότι ψήφισε μέτρα εγκληματικά και αντισυνταγματικά. Είπε, και ασφαλώς μπορούμε να γελάσουμε ελεύθερα με τα χονδροειδέστατα ψέματα που εκστόμισε, ότι έφθασε ένα βήμα πριν από την παραίτηση εξαιτίας του -αντισυνταγματικού- μέτρου της φορολόγησης των νησιών. Αν είχαμε ένα ευρώ για κάθε φορά που βρέθηκε ο Καμμένος τόσο κοντά στην παραίτηση, θα γεμίζαμε ένα τσουβάλι. Και όλα τούτα τα είπε στη Σύρο, όπου παραβρέθηκε για να τιμήσει με την παρουσία του μια εκδήλωση παραχώρησης στρατοπέδου.

Η ομολογία του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι υπερψήφισε μέτρα εγκληματικά και αντισυνταγματικά δείχνει το επίπεδο του ανδρός και του πολιτικού. Πήγε στη Σύρο -όπου δεν θα ήθελε με τίποτα να πάει, αφού έφαγε γραπτώς το κράξιμο της ζωής του από τον αντιπεριφερειάρχη των Κυκλάδων- και κάτι έπρεπε να πει για να δικαιολογηθεί για την ψήφο του για τη φορολογία στα νησιά από 1ης Ιουνίου. Μόνο που η παραδοχή της αντισυνταγματικότητας των μέτρων που ψηφίζει ένας υπουργός του οποίου μόνη έγνοια με την ευρεία έννοια θα έπρεπε να είναι η υπεράσπιση του Συντάγματος δεν δείχνει μόνο έναν άτιμο πολιτικό, αλλά και έναν ανίκανο και λειψό πολιτικάντη που δεν μπορεί να χειριστεί τον λόγο και να βρει ένα επιχείρημα που να στέκει λογικά για να δικαιολογηθεί για την απόφασή του. Καταδεικνύει την πλήρη ανηθικότητα, την πλήρη αποστασιοποίησή του από το «υπό το έργον» που σημαίνει ο τίτλος που κατέχει, τον οποίον έχει σεβαστεί... πολλάκις εξαργυρώνοντάς τον φορώντας στρατιωτικές στολές -και ανάθεμα αν μπορεί έστω να διαβάσει σωστά έναν χάρτη γεωγραφίας του Δημοτικού...

Είπαμε: πολιτική = σέλφι και κριτική στην πολιτική = memes. Εδώ καταντήσαμε.

Δουλειά του Καμμένου, εφόσον πιστεύει αυτά που είπε στη Σύρο, ήταν να παραιτηθεί. Εφόσον τα μέτρα είναι αντισυνταγματικά, δεν τα ψηφίζεις. Δεν κλαίγεσαι μετά που νομιμοποίησες το έγκλημα ούτε φυσικά το παραδέχεσαι. Άλλοι βουλευτές πόνεσαν, άλλοι έκλαψαν, άλλοι θρήνησαν για τα μέτρα που ψήφισαν και κανείς δεν τίμησε τον λόγο του, την ψήφο του και τους ψηφοφόρους του. Και τώρα, μετά τον Καμμένο, όταν θα αρχίσουν για τον ένα ή τον άλλον λόγο τα τουρ στην επαρχία και οι άλλοι υπουργοί και βουλευτές, έχουμε να ακούσουμε ψέματα και δικαιολογίες σωρό.

Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, ο Καμμένος προσπαθεί να εφαρμόσει και τη μακιαβελική πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» και η προσπάθειά του μόνο γέλωτα προπετή μπορεί να προκαλέσει. Υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα, προκειμένου η Σύρος -μόνο η λεβεντογένα Σύρος!- να εξαιρεθεί από τη φορολογία όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές. Και ατιμίες και κάλπικες υποσχέσεις στους γλυκούς φραγκοσυριανούς.

Και τώρα ο λαός της Σύρου θα χειροκροτήσει αν τύχαινε -μπούχαχα!- να εξαιρεθεί μόνο το νησί του από τη φορολογία;

Λαέ της Σύρου, πήγες να υποδεχθείς τον υπουργό και τις μπαρούφες του; Πήγες. Λαέ της Σύρου, και της κάθε Σύρου, έστειλες ένα υπόμνημα στο υπουργείο να μην πατήσει το πόδι του στο νησί ο ανίκανος; Όχι. Λαέ της Σύρου και όλης της χώρας, ετούτοι εδώ έχουν βαλθεί να νομιμοποιήσουν την αυθαιρεσία και την αντισυνταγματικότητα, το παραδέχονται ανοιχτά, και πέραν πάσης αμφιβολίας κάθε μέρα αποδεικνύουν την ανικανότητά τους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τρέχεις να υποδεχθείς το άδειο κοστούμι του αξιώματος, το περιεχόμενο του οποίου έχει πουληθεί στο γιουσουρούμ για αυτό ακριβώς το κουστούμ', που έλεγε και ο Άσιμος.

Οι δηλώσεις του Καμμένου δεν είναι αστείες. Είναι τραγικές. Ας περιοριστεί στην κοπτορραπτική: αλήθεια, ευοδώθηκε αυτή η τρομερή ιδέα να ράψουν στις στολές τους τα Σώματα τους προστάτες αγίους τους; Αγωνία το 'χω τόσον καιρό...

 

(Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη)

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 
Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.